Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 265 (7877)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Sugestii pentru odihnă și un somn sănătos

Una din sugestiile care apar frecvent în articolele noastre este aceea de a ne întoarce la un mod natural de viață, simplu și natural. Indiferent dacă vorbim de hainele pe care le purtăm, de alimentele pe care le consumăm, de odihnă, somn și simplitatea obiceiurilor de viață, trebuie să încercăm întotdeauna să fim cât mai aproape de natură. Dacă vom ajunge să simțim că forțele pure care se manifestă printr-un copac se manifestă în egală măsură și prin noi, vom putea spune că ne-am apropiat mult de idealul sănătății.

Să ne propunem să simțim că facem parte integrantă din mediul înconjurător viu și în continuă creștere și să ne lăsăm în mâinile naturii să ne călăuzească. Așa ne putem regăsi sănătatea pierdută la sânul ei, în mijlocul pajiștilor verzi, a munților și a plajelor. Dacă dorim să devenim mai sănătoși și mai tineri, să începem prin a crede că putem face acest lucru și că natura de-abia așteaptă să ne ajute. Dacă suntem „prizonieri” într-un oraș, să ne propunem să ieșim cât mai des în parcuri, dar și să călătorim la țară sau pe malul mării, acolo unde ne putem găsi adevărata liniște, seninătate și odihnă.

Mai întâi de toate, să începem prin a cere de la noi un standard superior de sănătate și de fericire. Nu vom putea niciodată să ne bucurăm de acest standard atât timp cât corpul nostru nu se va odihni profund pentru a-și reface vitalitatea și energia. În al doilea rând, să ne considerăm corpul o mașinărie miraculoasă aflată sub controlul nostru direct. Orice mașinărie trebuie să intre când și când în repaus, pentru a nu se uza din cauza fricțiunii excesive. În al treilea rând, pe măsură ce trec anii, ar trebui să ne apropiem din ce în ce mai mult de natură. Ar trebui să renunțăm la experiențele generatoare de adrenalină și la stimulente și să urmărim să ducem o viață din ce în ce mai liniștită. Cu cât vom trăi într-o simplitate și într-o puritate mai mare, cu atât mai mari vor fi sănătatea, pacea și iubirea de care ne vom bucura.

Să lăsăm aerul curat, soarele, alimentația sănătoasă și odihna să lucreze pentru noi și să ne lăsăm în mâinile naturii, cu o încredere de copil. Ea știe să opereze cu mașinăria corpului nostru, să ne vindece rănile și să ne echilibreze în momentele dificile. Trebuie să evităm experiențele sofisticate și dătătoare de emoții puternice și să ne găsim bucuria în relaxare, lectură, distracție, prieteni, exerciții fizice și alte activități simple și naturale. Astfel ne vom bucura de beneficii nenumărate, inclusiv de o regenerare la nivel fizic, mental și spiritual.

Celulele mușchilor noștri conțin un sedativ natural. Dacă luăm calmante chimice, nu ne putem aștepta să ne relaxăm în mod sănătos. Barbituricele și relaxarea profundă nu au nimic în comun.

Atunci când dorim să dormim, să facem întuneric în cameră și să închidem televizorul sau radioul. Ne așezăm apoi pe spate, cu mâinile pe lângă corp (palmele în jos), fără să-l atingă, pentru a reduce astfel la minim stimularea senzorială. În continuare, ne relaxăm complet. Picioarele ar trebui să fie întinse, cu o distanță de aproximativ 30 de centimetri între tălpi. Sprijinim capul de o pernă mică sau direct pe pat, după cum ne simțim mai confortabil. La început ținem ochii deschiși, fără să fixăm un punct anume. Privim în față, nu în sus sau în jos, la dreapta ori la stânga.

După ce mișcările ochilor încetează, este posibil să mai clipim de câteva ori. Acest lucru nu interferează cu relaxarea naturală a mușchilor oculari. Ochii se mișcă întotdeauna atunci când gândim. Prin relaxarea pleoapelor și a mușchilor oculari, procesul de gândire încetinește, iar ochii și celelalte părți ale corpului se relaxează, fapt care conduce în mod natural la un somn odihnitor și liniștit. Dacă suferim de insomnie, lectura înainte de culcare nu ne va ajuta prea mult, căci mușchii noștri oculari sunt probabil deja foarte obosiți. Lectura nu va face decât să îi obosească și mai tare, amplificând și mai mult tensiunile la nivelul mușchilor oculari și interferând cu procesul de relaxare. Atunci când nu este întrerupt, acesta din urma conduce inevitabil la somn.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sugestii pentru odihnă și un somn sănătos.
 Vizualizări articol: 2939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Sugestii pentru odihnă și un somn sănătos5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei