Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 nov 2021 - Anul XXVI, nr. 258 (7870)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Profesor de sport din Suceava, judecat pentru purtare abuzivă – ar fi lovit și jignit elevi și eleve

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus recent trimiterea în judecată a unui bărbat care, în calitate de profesor de sport în Suceava, ar fi comis infracțiunea de purtare abuzivă față de mai mulți elevi. În rechizitoriul de trimitere în judecată se face referire la jigniri, dar și acte de violență în toată regula, parte înregistrate de camere de supraveghere.

Profesorul trimis în judecată este Lazăr Tipa, cel care ispășește o condamnare la 6 ani de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de violență în familie – lovituri cauzatoare de moarte, asupra tatălui său.

Este probabil ca pe parcursul anchetei cu privire la violențele comise asupra tatălui, procurorii să fi adunat și informații despre comportamentul violent asupra unor elevi.

 

A ajuns de la catedră la închisoare după ce și-a ucis în bătaie tatăl

Lazăr Tipa, fost multiplu campion naţional la lupte greco-romane şi medaliat balcanic şi internaţional la lupte, a fost mulți ani de zile profesor de sport la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava.

În noiembrie 2018, profesorul a ajuns pe prima pagină în mass-media după ce și-a bătut crunt tatăl. Agresiunea s-a petrecut într-un apartament de pe strada Mărășești din Suceava. După un apel la 112, poliţiştii i-au găsit în apartament pe Lazăr Tipa, în vârstă de 60 de ani, şi pe tatăl său, Nicolai Tipa, în vârstă de 82 de ani. Ultimul avea mai multe leziuni, iar la faţa locului a fost solicitată o ambulanţă. Pe parcursul anchetei s-a stabilit că fiul și tatăl au avut un conflict, iar primul i-a aplicat celui de-al doilea mai multe lovituri. Din păcate, două săptămâni mai târziu, octogenarul a murit.

Lazăr Tipa a fost trimis în judecată și condamnat pentru această faptă, primind inițial 9 ani de închisoare, iar la instanța de apel rămânând cu 6 ani de executat.

Încă de atunci, la nivelul conducerii colegiului, se vorbea de probleme pe care profesorul le-a avut și la orele de sport, mai exact de ”reclamaţii din partea elevilor şi a colegilor pentru comportament şi atitudine”.

 

De la jigniri, la lovituri „părintești”

Rămas profesor de sport pe parcursul perioadei în care a fost anchetat pentru violențele comise asupra tatălui său, Lazăr Tipa ar fi continuat să aibă o atitudine agresivă față de unii elevi.

Pe 1 octombrie 2019, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată de o mamă, care a reclamat că fiul său a fost lovit și înjurat de profesorul Tipa.

În urma audierilor, alți elevi și eleve au relatat episoade agresive din partea aceluiași Tipa, petrecute la orele de sport. „Schiloadă”, „puturoasă”, „proastă” au fost apelativele față de o elevă, iar alta a reclamat că a fost lovită cu fluierul în picior.

Polițiștii și procurori au studiat și imagini video de la prima oră de sport pe care Lazăr Tipa a avut cu elevii unei clase de a IX-a.

Pe imagini s-a văzut cum profesorul Tipa a lovit un elev cu un dosar de plastic în zona nasului. Un alt elev ar fi fost lovit cu pumnul.

În total, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au identificat și audiat cinci elevi care ar fost victimele comportamentului violent al profesorului Tipa.

 

Profesorul nu a recunoscut acuzațiile și a declarat că elevii se răzbună pentru că nu accepta scutiri de la sport

Audiat, profesorul nu a recunoscut acuzațiile care i se aduc. El a declarat că s-a comportament normal din punctul său de vedere cu elevii și că plângerile împotriva sa au la bază dorința elevilor de a se sustrage de la orele de educație fizică și sport. De altfel, profesorul de sport Tipa era cunoscut de mulţi ani pentru că nu suporta sub nici o formă ca elevi sau eleve să se prezinte la el sau la conducerea școlii cu adeverințe medicale de scutire de la ora de sport.

Procesul în care Lazăr Tipa va fi judecat în acest nou dosar este înregistrat pe rolul Judecătoria Suceava.

În dosarul de pe rolul instanței sunt cinci elevi părți vătămate, reprezentați de părinți.

Profesorul Lazăr Tipa se bucură de prezumția de nevinovăție cu privire la acuzațiile de purtare abuzivă, până la o sentință definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesor de sport din Suceava, judecat pentru purtare abuzivă – ar fi lovit și jignit elevi și eleve.
 Vizualizări articol: 5172 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesor de sport din Suceava, judecat pentru purtare abuzivă – ar fi lovit și jignit elevi și eleve0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei