Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 206 (7818)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

La Mitocu Dragomirnei

Romii care fură de pe ogoare, „vânați” de polițiști și de jandarmi, în frunte cu primarul

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul comunei Mitocu Dragomirnei, Radu Reziuc, a decis să se implice personal în stoparea furturilor de cartofi și porumb de pe ogoarele oamenilor din localitate, astfel că a mers la acțiuni de control prin localitate, alături de polițiști și jandarmi. Acțiunile au început spre finalul lunii august, în urma unui protocol încheiat de primărie cu Secția Rurală de Poliție Adâncata și cu Jandarmeria Suceava.

S-au început acțiuni de control în puncte fixe, dar și pe drumurile agricole folosite mai des de căruțe.

 

Căruțe umplute cu porumb și cartofi, cu strat de iarbă peste

”De ani de zile, oameni de aici se plângeau că romii le fură cartofi și porumb, înainte de recoltare, fără ca nimeni să facă nimic. Își umpleau căruțele cu porumb și cartofi și puneau peste un strat de iarbă și nu lăsau pe cineva să se apropie. Oamenii nu mai depuneau reclamații la poliție și rămâneau cu paguba, convinși că nu se va rezolva nimic și nu vor fi sprijiniți. Am început personal aceste verificări, am oprit căruțele și pot să vă spun că furturile s-au oprit imediat”, ne-a declarat Reziuc.

 

”Cei opriți și luați la întrebări au fost șocați, nu le venea să creadă că și eu ca primar sunt în teren și îi verific”

Acesta spune că cei care fură sunt în majoritare din comunitatea de romi locală, însă sunt printre ei și „români”.

”Cei opriți și luați la întrebări au fost șocați, nu le venea să creadă că și eu ca primar sunt în teren și îi verific. Eu personal nu consider că am făcut ceva deosebit, ci doar m-am implicat pentru rezolvarea unei probleme a comunității. Cei prinși cu porumb sau cartofi în căruță au început să se plângă, că sunt amărâți, că nu au ce să le dea să mănânce la copii”, ne-a relatat Reziuc.

În cazurile recente a fost vorba de cantități mici de produse agricole furate, astfel că nu s-a mai ajuns la întocmirea de dosare penale. De altfel, prevenția este principalul scop la acestei acțiuni.

Radu Reziuc spune că de la primele seri de acțiuni de control nu i s-au mai sesizat furturi, cel puțin nu de cantități mari de produse agricole.

 

Numerele de telefon ale primarului și viceprimarului, pentru sesizarea furturilor 

Numerele de telefon ale primarului, viceprimarului și a încă trei angajați ai primăriei au fost afișate public, pentru ca agricultorii să îi sune direct, în caz de constată că sunt furați.

Primarul spune că a preferat să meargă personal la controale pentru că știe foarte bine zonele folosite de căruțe. El a precizat că în ultimii ani au fost multe furturi de pe ogoare la ieșirea din Mitoc spre Dragomirna, zona stația de pompe spre zona cruce și în satul Lipoveni, unde sunt foarte mulți bătrâni, care însă își cultivă în mare parte terenurile. Cele mai multe furturi nu au fost reclamate la poliție.

Primarul Radu Reziuc a ținut să le transmită mulțumiri polițiștilor și jandarmilor, pentru modul prompt în care au răspuns solicitării primăriei pe această temă.

În trecut, romii își trimiteau de multe ori copiii minori la furat, însă Radu Reziuc spune că polițiștii de la Secția Rurală Adâncata au găsit o soluție și pentru asta - amendarea părinților pentru nesupravegherea copiilor.

Sigur, nu se poate vorbi de o problemă rezolvată, însă cert este că această inițiativă, vizibilă, atât pe străzi, cât și pe pagina de Facebook a primarului, a avut rol de a descuraja aceste furturi de produse agricole care pot părea poate mărunte, însă nu și din prisma celui care a muncit un an pentru a scoate ceva de pe terenul agricol cultivat.  

Acțiunile vor continua și în această lună, pentru prevenirea furturilor la porumb în special, care urmează și el să fie recoltat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romii care fură de pe ogoare, „vânați” de polițiști și de jandarmi, în frunte cu primarul.
 Vizualizări articol: 8011 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Romii care fură de pe ogoare, „vânați” de polițiști și de jandarmi, în frunte cu primarul5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei