Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 181 (7793)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Insomnia și glanda tiroidă

Dacă avem probleme cu somnul, nu glanda tiroidă este cauza acestora. Trendul actual susține că dezechilibrele tiroidei stau la baza multor cazuri de insomnie. Adevărul este însă diferit. Nu glanda tiroidă este de vină.

Sunt diferite teorii care pun problemele legate de somn pe seama unei tiroide compromise. Această blamare a tiroidei echivalează cu ajungerea la scena unui incendiu și indicarea hornului drept cauză, fără nicio examinare atentă a locului. Acești investigatori neglijenți nu știu că nu a existat niciun foc în șemineu, iar boilerul nu funcționa și, deci, hornul nu ar fi putut fi cauza incendiului. Ei îl indică pe acesta drept cauză pentru simplul motiv că este prezent.

Trendul care dă vina pe tiroidă pentru foarte multe simptome nu se bazează pe dovezi sau pe vreo înțelegere științifică. El este un simplu mit. Din păcate, un mit poate deveni lege dacă este repetat suficient de des. În realitate, nu există nici cea mai mică conexiune între somn și glanda tiroidă. Întâmplarea face însă ca foarte mulți oameni care au probleme cu somnul să aibă inclusiv probleme cu glanda tiroidă. De aceea, se confundă corelația cu cauza. În foarte multe cazuri, problemele tiroidei și cele legate de somn sunt cauzate de virusul Epstein-Barr, acesta fiind motivul pentru care apar în tandem.

Vinovatul este și de această dată virusul Epstein-Barr. Ce-i drept, în cazul de față nu este singurul. Există diferiți factori care pot cauza probleme cu somnul și, adeseori, ei se suprapun. Spre exemplu, neurotoxinele virusului Epstein-Barr pot deteriora neurotransmițătorii care transmit semnalele necesare pentru declanșarea somnului. Simultan, ficatul poate fi înfundat cu toxine, care îi produc spasme subtile la primele ore ale dimineții, exact când ai reușit în sfârșit să adormi. Peste toate, este posibil să fi consumat de-a lungul anilor foarte multe alimente cu monoglutamat de sodiu (MSG), iar acumularea acestei substanțe în creier arde neuronii necesari pentru liniștirea minții înainte de culcare.

Alternativ, este posibil ca neurotoxinele virusului Epstein-Barr să dea dureri, îngreunând astfel procesul de adormire, iar glandele suprarenale pot fi prea epuizate pentru a mai produce amestecul special de substanțe necesar pentru susținerea somnului. În sfârșit, nu este exclus ca de-a lungul anilor să fi ingerat foarte multe metale grele toxice, care au ajuns să blocheze activitatea neurologică asociată cu somnul din creier.

Somnul nu este guvernat de hormonii tiroidieni. Tiroida nu arde neuronii din creier, nu înfundă ficatul, nu dă dureri, nu suprasolicită glandele suprarenale și nu umple organismul cu toxine. Pe scurt, ea este complet nevinovată.

Iată ceea ce trebuie să știm: somnul este esențial pentru a scăpa de virusul Epstein-Barr și pentru a ne vindeca glanda tiroidă.

Chiar dacă nu considerăm insomnia sau problemele legate de somn un simptom cronic, înțelegerea manierei în care ne putem îmbunătăți somnul astfel încât acesta să devină extrem de vindecător reprezintă un aspect important în procesul de recuperare. Fără un somn sănătos nu ne vom putea vindeca.

Somnul este esențial pentru funcția imună a organismului, adică pentru sistemul imunitar al corpului, dar și pentru cele specializate ale tiroidei și ficatului. Somnul este instrumentul suprem al procesului de recuperare, fiind util pentru acumularea de energie la nivelul glandei tiroide pentru ca aceasta să poată menține homeostaza organismului și pentru a elimina celulele virale, pentru susținerea ficatului, astfel încât acesta să se poată detoxifica de deșeurile toxice și pentru regenerarea neurotransmițătorilor după deteriorarea lor din cauza neurotoxinelor virale.

Atunci când ajungem să înțelegem misterele somnului, întregul ciclu se transformă dintr-unul vicios într-unul virtuos. Cu cât ne îmbunătățim mai mult calitatea somnului, cu atât mai ușor putem elimina cauzele care conduc la problemele legate de somn. Intrăm astfel într-o spirală ascendentă, până când somnul devine o sursă de relaxare, regenerându-ne, astfel încât să putem întâmpina noua zi cu energia și cu entuziasmul necesare pentru a ne îndeplini menirea și pentru a transforma această lume într-una mai bună.

Psiholog Mihai Moisoiu
Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insomnia și glanda tiroidă.
 Vizualizări articol: 3209 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Insomnia și glanda tiroidă5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei