Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 172 (7784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Înfiorător

Un urs a atacat oameni ca-n filmele de groază – a ucis un cioban, iar pe al doilea l-a mutilat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Întâlnirile tot mai dese dintre om și urs, aproape zilnice în ultima perioadă, în comunele din zona de munte a județului, au dus, deloc surprinzător, la o tragedie, la o stână aflată în apropiere de limita dintre județele Suceava și Harghita, între Panaci și Bilbor. Ce s-a întâmplat vineri după-amiază la stâna de la Poiana Boilor (lângă satul Drăgoiasa, dar pe raza județului Harghita) e ca un scenariu al unui film de groază.

 

Gestul fatal de a fugi al unui cioban l-a salvat pe celălalt

Așa cum se întâmplă tot mai des în zona de munte, un urs a prins o vacă pe pășune și a tras-o în pădure, unde a mâncat-o parțial. Doi ciobani au intrat în pădure pentru a fotografia vaca și a justifica astfel dispariție ei, inclusiv pentru dosarul de despăgubiri, susține cel care a supraviețuit.

Cert este că, ajunși la vaca luată de urs, cei doi au fost atacați de acesta.

Toader Dima, în vârstă de 45 de ani, a fost mușcat de față și de gât, de torace și de mâini. Al doilea cioban, Mihai Cadar, în vârstă de 26 de ani, a luat-o la fugă și animalul a plecat după el, lăsându-l în pace pe Toader Dima. În pădure l-a prins și l-a sfâșiat. După o noapte de căutări, sâmbătă dimineață, corpul neînsuflețit al tânărului în vârstă de 26 de ani a fost găsit la aproximativ 300 de metri de vaca ucisă. Avea leziuni incompatibile cu viața. Mai explicit, ursul i-a smuls o bucată de cap.

 

Starea ciobanului care a scăpat din ghearele morții 

Al treilea cioban, cel care a rămas la stână, a sunat la 112, vineri, în jurul orei 19.30. Inițial, s-a crezut că atacul a fost pe raza județului Suceava, astfel că spre satul Drăgoiasa, comuna Panaci, au plecat forțe de la Vatra Dornei, jandarmi, polițiști, salvamontiști, ulterior și pompieri militari și silvicultori.

Prima prioritate a fost ca ciobanul rănit de urs să ajungă la o ambulanță și să fie transportat la Spitalul Județean Suceava. Fiind un om puternic, Toader Dima a mers pe picioarele lui la ambulanță, deși avea o bucată de față sfâșiată, trei degete amputate parțial și un traumatism abdominal sever, cu sângerare abundentă. A fost adus inițial la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava, de unde, după investigații, a fost transferat la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului ''Sf. Spiridon'' Iași.

Medicul șef al UPU-SMURD Iași, dr. Carmen Diana Cimpoeșu, ne-a declarat că pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe, efectuată de o echipă interdisciplinară formată din medici de la Chirurgie, Chirurgie Plastică, Chirurgie Oro-Maxilo-Facială și ORL. Operația a fost una de durată, de aproximativ 7 ore, medicii încercând o primă reconstrucție a feței.

„Vor mai urma și alte intervenții chirurgicale. Pacientul este stabil hemodinamic, sperăm într-o evoluție favorabilă”, a declarat, duminică, dr. Cimpoeșu pentru Monitorul de Suceava.

 

Ursul va fi eliminat în regim de urgență

Ursul care a omorât un cioban vineri seară va fi eliminat, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. El a precizat că autoritățile locale din Harghita au elaborat în regim de urgență documentația pentru emiterea acordului de extragere a animalului.

"Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat, iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România.

În cursul nopții, Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei", a scris ministrul Mediului, sâmbătă, pe Facebook.

 

Urșii intră în curțile oamenilor de la munte și le mănâncă animalele în grajd

Imagini recente surprinse în sate din zona de munte a județului, cum ar fi la Gura Haitii, și la Holdița-Broșteni, arată cum urșii au intrat în adăposturi și au mâncat porci și vite. Sunt imagini care nu pot fi redate, cu animale mâncate de vii și lăsate în agonie. Ne putem imagina cu ușurință reacția unui urs aflat în adăpost, unde mănâncă un animal, dacă este deranjat de om. De principiu, o spun oamenii care au trăit o viață în pădure, ursul nu atacă omul. O face însă în anumite situații, când se consideră în pericol ori își apără prada. Când numărul urșilor era unul rezonabil, întâlnirile cu oamenii erau extrem de rare și nici nu se punea problema ca urșii să intre în gospodări după animale. 

În mod evident, urșii s-au înmulțit necontrolat iar oamenii care stau la bloc prin orașe nu ar trebui să se pronunțe pe acest subiect și nici să arunce acuzații asupra oamenilor de la munte, legate de tăierea pădurilor. Cel puțin nu înainte de a se muta măcar o lună la munte, printre urși.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un urs a atacat oameni ca-n filmele de groază – a ucis un cioban, iar pe al doilea l-a mutilat.
 Vizualizări articol: 9202 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un urs a atacat oameni ca-n filmele de groază – a ucis un cioban, iar pe al doilea l-a mutilat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei