Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 157 (7769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Record

O suceveancă de 52 de ani a devenit mamă prin fertilizare in vitro cu ovocite donate

O femeie din județul Suceava a devenit mamă la vârsta de 52 de ani după ce a adus pe lume un copilaș la o clinică de obstetrică şi ginecologie din Iaşi. Se poate spune că este o minune, mai ales că femeia a fost declarată infertilă. Totul a fost posibil după o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Medicii care au participat la această naștere au oferit detalii pentru www.ziaruldeiasi.ro despre acest caz extrem de rar.

”La ambii parteneri au existat probleme privind reproducerea. Procedura a început acum un an şi nu le-a fost deloc uşor ţinând cont că a fost un an marcat de pandemie. Amândoi sunt absolvenţi de studii superioare şi au lucrat o perioadă în Germania, şi acolo au aflat de procedeul de fertilizare in vitro. După ce amândoi au făcut un set de investigaţii medicale la Omini Clinic, atât cuplul, cât şi clinica au înaintat câte o cerere la Agenţia Naţională de Transplant care aprobă pe baza documentaţiei procedura de fertilizare. După aceea au luat legătura cu o bancă de ovocite din Spania, pentru că în România, nu există aşa ceva. Aici au fost supuşi unui chestionar. Nu au cunoscut numele donatoarei de ovocite, dar, în schimb, conform protocoalelor, viitorii posibili părinţi pot afla totul despre donatoare, respectiv vârstă, rasă, grupă de sânge, RH, culoarea părului şi a ochilor, studiile absolvite, istoric medical. De regulă, vârsta donatoarelor de ovocite este de 20-25 de ani, iar starea de sănătate este verificată extrem de riguros", a declarat prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, coordonatorul echipei de la Omini Clinic şi şeful Secţiei I de la Institutul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă.

 

Ovocitele au fost aduse din Spania în România în azot lichid

Potrivit specialiștilor, utilizarea ovocitelor de la donator este indicată în cazul femeilor care nu pot efectua tratamentul de fertilizare in vitro cu ovocite proprii, din mai multe cauze: suferă de insuficienţă ovariană prematură sau menopauză precoce, ovarele au fost extirpate în urma unei intervenţii chirurgicale, au urmat tratamente oncologice (chimioterapie, radioterapie), au o vârstă înaintată, asociată cu scăderea calităţii ovocitelor sau sunt purtătoarele unei boli genetice care poate fi transmise fătului. 

"Ovocitele au fost apoi transportate în România în azot lichid, containere speciale. La un transport este vorba de regulă de 6-10 ovocite. A urmat procedura de laborator, unde s-a folosit sperma soţului. În ziua a 5-a de la fertilizare am constatat că se formaseră trei blastocişti, astfel se numesc embrionii în această etapă. Doi au fost transferaţi la mamă şi unul a fost îngheţat", a adăugat prof.univ.dr. Mircea Onofriescu. A urmat monitorizarea sarcinii, controale regulate. Mircea Onofriescu a precizat că au existat temeri la început cu privire la evoluţie, dată fiind vârsta mamei. Cele nouă luni însă au decurs normal, atât pentru mamă, cât şi pentru făt. Pe 25 iunie, minunea în care cuplul nu mai spera s-a întâmplat. “A născut prin cezariană o fetiţă de 3.000 de grame, scor Apgrar 9. Atât mama, cât şi copilul au avut o evoluţie foarte bună, iar la trei zile de la naştere le-am externat. Nu puteţi să vă închipuiţi cum arăta fericirea pe chipul acestor oameni!", a spus Mircea Onofriescu pentru www.ziaruldeiasi.ro.

 

Care sunt costurile pentru o asemenea operațiune

Costurile unei proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite donate ajunge undeva la 4.500-4.800 de euro, ponderea cea mai mare reprezentând-o transportul ovocitelor şi procedurile de laborator. Statul acoperă din această sumă doar 10.000 de lei, în cazul în care viitoarea mamă are vârsta sub 40 de ani şi nu este obeză. Şansele de reuşită sunt de 35-36%. Dacă nu, cuplul trebuie să repete procedura, deci, alţi bani. În cazul femeii din Suceava, statul nu a decontat nimic. "Din păcate, România este una dintre ţările care susţin fertilitatea extrem de puţin. Avem cel mai mic număr de fertilizări in vitro din Europa de Est, în condiţiile în care am intrat în iarna demografică. Noi specialiştii, am făcut lobby la forurile superioare. Singurul care a înţeles această problemă a fost ministrul Victor Costache, care a promis o suplimentare a fondurilor, dar nu a mai avut loc. Şi în plus, România rămâne singura ţară din Uniunea Europeană care nu are o lege a reproducerii umane asistate. Această lege stă mai bine de 15 ani prin sertarele Senatului şi Camerei Deputaţilor şi noi suntem în iarnă demografică! De lăudat a fost iniţiativa fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, care a decis suportarea până la 100% a procedurii de fertilizare in vitro pentru cuplurile din Bucureşti. Cunosc persoane din Muntenia, şi chiar de aici din Moldova, care şi-au făcut buletin de Bucureşti tocmai pentru a avea un copil", a mai spus Mircea Onofriescu, citat de www.ziaruldeiasi.ro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă de 52 de ani a devenit mamă prin fertilizare in vitro cu ovocite donate.
 Vizualizări articol: 962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O suceveancă de 52 de ani a devenit mamă prin fertilizare in vitro cu ovocite donate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei