Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 125 (7737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Un exercițiu simplu care ne poate schimba viața

Până nu demult, metodele de dezvoltare personală care au fost dobândite de civilizațiile antice au fost mai puțin cunoscute în Occident. În prezent, datorită cercetărilor științifice, ele au putut fi legate direct de cuceririle neurofiziologiei și ale medicinei. Principiul nervismului - conform căruia toate procesele care au loc în organism, într-o măsură mai mare sau mai mică, suportă influența directă a proceselor care au loc în celulele nervoase - ne permite explicarea multor fenomene din corpul uman care anterior păreau de neexplicat.

La prima vedere aceste metode de dezvoltare personală sunt extraordinar de simple. Metoda principală este de a antrena capacitatea umană de a-și reţine în câmpul atenției un obiect oarecare.

De exemplu: fixăm pe perete o foaie de hârtie albă cu un punct vizibil desenat pe ea, ne așezăm în fața foii la o distanță de 1-1,5 m într-o poziție comodă și ne concentrăm toată atenția asupra punctului desenat. Ne gândim doar la foaia de hârtie pe care este desenat punctul, încercând să-l cuprindem cu privirea doar pe el.

Încercând această experiență ne vom convinge foarte repede cât de grea este această sarcină de a reține atenția asupra unui punct oarecare. Inițial, o să reușim să păstrăm atenția focalizată pe punct, dar aceasta va fi posibil doar câteva secunde. Foarte curând punctul va începe să se topească, ca și cum ar dispare din câmpul vizual și sunt necesare eforturi destul de mari ale voinței pentru ca punctul să fie reținut în centru. Nu după mult timp, în cap o să ne apară tot felul de gânduri colaterale, care ne vor îndepărta de punctul privit. Cu aceste gânduri va fi cel mai greu de luptat.

Experimentele psihologice efectuate în Rusia au demonstrat că nici unul din oamenii care nu au avut o pregătire anterioară a acestui exercițiu nu a fost capabil să fixeze neîntrerupt și să-și rețină atenția asupra punctului mai mult de 20 de secunde. Acest lucru demonstrează că celulele care coordonează mișcarea ochilor posedă doar infinitezimal capacitatea de reglare. Aceste celule obosesc repede, iar privirea, care în primele secunde a fost concentrată asupra obiectului, iese din ascultarea noastră.

În fiecare zi ne vom antrena concentrându-ne atenția asupra punctului, pornind de la 3-5 minute până la o jumătate de oră. Acest lucru va duce la faptul că un anume grup de celule nervoase va fi nevoit ca sistematic să execute o muncă statică legată de direcționarea văzului. O astfel de funcție statică va duce în mod necesar la o irigare sporită a acestor celule. Și acest lucru este de înțeles: cu cât mai mult sunt obligate să funcționeze, cu atât mai mult trebuie să fie alimentate cu substanțe hrănitoare.

Funcționarea în corelație cu afluxul de sânge mărit va duce la întărirea acestui grup de celule, la dezvoltarea lor. Iar mai departe, totul se derulează în același mod ca și cu dezvoltarea musculaturii – celulele musculare exersate sistematic se dezvoltă. Același lucru se petrece și cu celulele nervoase. Pe parcursul antrenamentului vom deveni capabili să reținem tot mai mult privirea, deci și atenția, asupra punctului fixat.

În ceea ce privește aportul sanguin, el nu va fi limitat la zona frontală. Va iriga mai intens tot creierul. Zona frontală este regulatorul cerebral superior al comportamentului. Această zonă dirijează, coordonează toată activitatea noastră psihică. În afară de aceasta, în partea inferioară a zonei frontale se găsesc celule care reglează diferite procese legate de funcționarea organelor interne. De aceea, având în partea frontală un aport sporit de sânge și dezvoltând celulele ei, o să dobândim o putere deosebită de control asupra întregului organism.

În spatele unui exercițiu simplu se ascund procese extrem de interesante și de complexe cu efecte benefice asupra întregii ființe umane. El acționează asupra acelor părți ale scoarței cerebrale care asigură reglarea comportamentului uman. Influențăm astfel nu numai procesele mentale legate de voință, dar fără nici un fel de dubiu vor fi influențate și funcțiile creative ce sunt coordonate de părțile frontale ale creierului.

Pentru cei care sunt din fire mai agitați și neliniștiți, cu un mod de gândire extrem de mobil, o astfel de metodă legată de fixarea privirii pe un obiect determinat poate părea destul de dificilă. Este important ca noi să înțelegem că pentru a dezvolta voința, atenția, concentrarea, suntem într-o continuă activitate de depășire a agitației interioare, ceea ce duce treptat la dezvoltarea unor mecanisme de reglare superioară, extrem de benefice sănătății noastre.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un exercițiu simplu care ne poate schimba viața.
 Vizualizări articol: 2715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 32 voturi
Un exercițiu simplu care ne poate schimba viața5.0532

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei