Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 95 (7707)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

In memoriam

Ambasadorul Israelului a depus o coroană de flori în Gara Burdujeni, în memoria evreilor deportați de aici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa David Saranga, a depus, joi, o coroană de flori în Gara Suceava – Burdujeni, în memoria celor aproape 6.000 de evrei suceveni deportați în Transnistria, în 1941. La scurta ceremonie care a avut loc pe peronul gării, în fața plăcii comemorative amplasate pe perete, au mai luat parte ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, primarul de Suceava, Ion Lungu, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Iulian Cimpoeșu, vicepreședintele CJ Niculai Barbă și președintele Comunității Evreilor din Suceava, Sorin Golda.

„Suntem astăzi în gara din Suceava pentru a onora memoria sutelor de mii de evrei deportați, torturați și uciși în timpul Holocaustului din România. Din Bucovina, 91.845 de evrei au fost deportați în Transnistria. Este un adevăr dureros, însă trebuie cunoscut faptul că Guvernul României, condus de mareșalul Ion Antonescu, a ordonat în 1941 exterminarea populației evreiești prin foamete, convoaie ale morții și deportări. Pe 9 octombrie 1941, de aici, din gara din Suceava, a plecat primul transport cu evrei spre Transnistria, înghesuiți în trenuri de marfă, lăsați fără mâncare și apă”, a amintit ambasadorul.

Acesta a arătat că pe aceste meleaguri comunitatea evreiască există încă din 1473 și că evreii au contribuit la dezvoltarea economică și la viața culturală, prin înființarea de fabrici, școli, temple și sinagogi. De asemenea, ambasadorul a amintit că mulți evrei din Israel sunt originari din Bucovina și i-a amintit pe Aharon Appelefeld, unul dintre cei mai mari scriitori israelieni și supraviețuitor al deportărilor din Transnistria, care provine din Bucovina de Nord, pe Zeev Sherf, care a contribuit la formarea statului modern Israel, născut la Izvoarele Sucevei, și pe Yitzhak Artzi, lider al mișcării sioniste din România, născut la Siret.

ES David Saranga i-a mulțumit ministrului Culturii pentru prietenie și sprijinul acordat în promovarea patrimoniului evreiesc, autorităților locale pentru implicarea în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului și intoleranței și și-a exprimat îngrijorarea că și după 80 de ani de la tragedia Holocaustului, mareșalul Antonescu „este evocat de unii drept un erou, deși nu există nici o îndoială privind responsabilitatea sa în uciderea evreilor din România”. Ambasadorul a afirmat că atitudinile de susținere a mareșalului și a mișcării legionare, extremismul nu trebuie tolerate de societate. „Doresc să le mulțumesc autorităților române pentru modul ferm în care reacționează cu privire la evenimentele antisemite. Apreciem în mod deosebit faptul că România este una dintre țările care depune eforturi constante de a-și asuma responsabilitatea pentru trecut și de a promova memoria Holocaustului”, a arătat ambasadorul Israelului. 

La rândul său, ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, i-a mulțumit diplomatului israelian că a dat curs invitației pe care i-a adresat-o, de a vizita județul Suceava. Ministrul a afirmat că astfel de momente arată importanța acceptării și toleranței între oameni. „Putem învăța din greșelile adevăratelor crize ale umanității”, a declarat ministrul Gheorghiu.

Președintele Gheorghe Flutur a vorbit despre buna colaborare dintre administrația județeană și comunitățile evreiești din România și despre implicarea acesteia în evenimentele comunitare, atât culturale, cât și comemorative. „Îmi exprim dorința de a deschide punți de legătură economice, turistice, culturale și mai puternice cu statul Israel. Am fost și sunt alături de dvs în inițierea unor mari programe turistice”, a afirmat președintele Flutur. Totodată, acesta a spus că a avut o mare surpriză când a aflat că în timpul vizitei pe care ambasadorul Saranga a efectuat-o în Suceava a fost și la el în sat, la Botoșana.

Primarul Ion Lungu și-a mărturisit admirația pentru ambasadorul David Saranga și și-a exprimat speranța că diplomatul va facilita înfrățirea municipiului Suceava cu orașul Haifa din Israel. „Vă invidiem pentru rezultatele pe care le aveți cu campania de vaccinare anti-Covid și sperăm să aflăm secretul pentru a reuși să fie vaccinați cât mai mulți locuitori din orașul nostru”, a afirmat primarul.

Prefectul Iulian Cimpoeșu a amintit cei patru Drepți între Popoare originari din județul Suceava, neevrei care au ajutat la salvarea vieții unor evrei în timpul Holocaustului: Traian Popovici, fost primar al oraşului Cernăuţi, născut la Udeşti şi înmormântat în cimitirul din satul Colacu, Fundu Moldovei, Ioan D. Popescu, născut la Horodnic de Sus, înmormântat în cimitirul din Rădăuţi, Simion Hîj, de asemenea înmormântat la Rădăuți, și familia Valerian şi Minodora Beleca, din Gura Humorului.

Președintele Comunității Evreilor din Suceava, Sorin Golda, a subliniat și el buna conviețuire cu celelalte minorități și cu populația majoritară, precum și excelenta colaborare cu administrația locală și județeană. Profesorul Golda a precizat că în județul Suceava, în toate gările din care au plecat evrei spre Transnistria există plăci care comemorează acest dramatic eveniment. „Acest lucru demonstrează cu prisosință că oficialitățile locale țin să nu se uite acest eveniment tragic, atât din istoria poporului evreu, cât și a poporului român”, a spus profesorul Golda, care a adăugat că „anul 1941 - și războiul - a fost un eveniment istoric singular, tragic, dar nu caracterizează populația acestei zone”; în Bucovina spiritul dominant fiind cel al toleranței și bunei înțelegeri.

După ceremonia de la gară, oficialitățile și diplomatul israelian au avut o rundă de convorbiri la Casa Prieteniei din municipiul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ambasadorul Israelului a depus o coroană de flori în Gara Burdujeni, în memoria evreilor deportați de aici.
 Vizualizări articol: 1050 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ambasadorul Israelului a depus o coroană de flori în Gara Burdujeni, în memoria evreilor deportați de aici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei