Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 apr 2021 - Anul XXVI, nr. 85 (7697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Libertatea se câștigă, nu se moștenește

Condiționările sociale nu permit individualismul. Motto-ul lor este „conformează-te”. Ne spun că dacă suntem buni, cuminți și urmăm regulile, vom fi recompensați pentru eforturile noastre și nu vom fi abandonați. Dacă decidem să le ignorăm regulile, ni se spune că este ceva în neregulă cu noi și suntem excluși. Excluderea este cea mai dureroasă formă de pedeapsă și putem cădea în capcana că vom fi abandonați sau pedepsiți dacă nu ne conformăm.

Multe dintre credințele sociale moștenite au de a face cu frica – frica de respingere, de a fi singur, de succes, de eșec, de a pierde controlul, de a fi nemerituoși, de a fi judecați, de a fi abandonați, de a merge împotriva sistemului de credințe al societății, de a arăta ridicol ori de a face o greșeală sau frica de a nu fi perfecți.

Cercetările au arătat cât de puternice pot fi condiționările sociale. Un studiu clasic din domeniul psihologiei sociale făcut de Solomon E. Asch intitulat „Opinii și presiune socială” publicat în Scientific American în 1955, a testat capacitatea oamenilor de a se încrede în propria cunoaștere. Un alt fel de a spune că acesta a fost un experiment de a testa vulnerabilitatea oamenilor în a fi prinși în capcana societății. Acelora care au participat la studiu li s-a cerut să potrivească lungimea unei linii de pe un carton mare cu una din trei alte linii desenate pe un al doilea carton mare. Asch, spunea că în circumstanțe normale indivizii ar fi făcut greșeli în a alege potrivirea lungimilor în proporție de mai puțin de 1% din cazuri.

Acest experiment particular a studiat ce s-ar întâmpla când un participant ar fi plasat într-un grup unde toți ceilalți ar fi fost antrenați să aleagă linia greșită. Sub presiunea grupului, subiecții care erau în minoritate au acceptat proasta judecată a majorității în 36,8% din cazuri. Chiar dacă liniile difereau uneori cu mai mult de 20 de cm, majoritatea oamenilor cedau în fața deciziilor eronate ale majorității. Cu alte cuvinte, condiționările sociale aveau mai multă putere pentru ei decât credința în ceea ce văzuseră cu proprii lor ochi.

Un alt exemplu, raportat de Profesorul John Wilson în 1961 implica un trib din Africa căruia i s-a arătat un film despre salubritate publică. La sfârșitul filmului, nici unul dintre cei 30 de săteni nu a fost în stare să descrie povestea pe care filmul încerca să o dezvăluie. De fapt, când au fost întrebați ce au văzut, ei au spus: „am văzut un pui”, care apăruse pentru aproximativ o secundă în colțul uneia dintre imaginile filmului. Aparent, ideea unor imagini și poze în mișcare apărând pe un ecran ca din neant le era atât de străină că pur și simplu, nu au putut vedea filmul proiectat pe ecran. Ei nu priveau întregul ansamblu, ci îl inspectau pentru detalii și puiul este cel care le-a ieșit în evidență. Nu învățaseră încă să privească cadrul ca un întreg.

Asta este ceea ce se întâmplă când suntem captivi în rețeaua de condiționări sociale. Suntem antrenați să vedem sau nu anumite lucruri, și continuăm să repetăm aceleași tipare fără să le punem la îndoială. Noi nu putem vedea că există o lume incredibilă dincolo de sistemul de credințe al societății. Ca o consecință a falselor noastre credințe și a fricii de a merge în afara granițelor stabilite, suntem predispuși să ne punem viața în așteptare. Ne definim pe noi înșine prin ceea ce nu dorim sau prin ceea ce nu dorim să facem - „nu vreau să fac vreo greșeală sau să deranjez” sau „nu vreau să-mi pierd slujba”. Nu ne mai urmăm inimile, ci urmăm căile condiționărilor sociale. Consecința este că ele ne jefuiesc de puterile noastre spirituale, ne țin în capcana din interiorul ei, ne destramă legătura cu Dumnezeu.

Folosim cuvântul capcană deoarece condiționările sociale sunt ca o plasă de păianjen ce ne ademenește și ne ține blocați în sistemul ei de credințe. Rețeaua devine strâmtă și deasă cu multiple reguli și credințe pe care le acceptăm. Credințele sociale reîntăresc standardele despre ceea ce este bun și rău, standardele legate de cum ar trebui să ne comportăm la serviciu, cum ar trebui să acceptăm ceva impus de societate, standardele pentru relații și standardele pentru succes sau pentru eșec. Acceptăm multe dintre aceste credințe ca fiind „Adevăruri” fără să le examinăm, să le punem la îndoială veridicitatea. Deși această gigantică rețea de limitări este o iluzie, credem că este reală.

Așadar, să ne eliberăm de frici și de condiționări, să devenim vii cu adevărat, să ne trăim viețile într-un mod autentic, plini de curaj pentru a ne împlini destinul atât ca indivizi, cât și ca neam.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Libertatea se câștigă, nu se moștenește.
 Vizualizări articol: 2969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.92/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 53 voturi
Libertatea se câștigă, nu se moștenește4.9553

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei