Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 73 (7685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SANATATE

Exerciții pentru un somn odihnitor

Corpul nostru este construit pentru a fi mereu în mișcare, iar, dacă ducem o viață sedentară, stând cea mai mare parte din zi la birou sau petrecând ore în șir în mașină, spectrul natural al mișcărilor noastre ajunge să se restrângă, fapt care produce consecințe nefaste asupra stării de bine. Dacă petrecem perioade lungi într-o singură poziție, tensiunea se adună în mușchi, iar noaptea, când încercăm să adormim, tot acest stres fizic acumulat ne produce agitație, ne deranjează – corpul nostru nu reușește să se relaxeze. Este începutul unui ciclu de nesomn: nu putem dormi, astfel că stăm lungiți, treji, îngrijorându-ne de faptul că nu reușim să adormim și agravând problema prin stresul adăugat astfel, ceea ce ne face să fim și mai încordați și tot așa. Prin urmare, nu am exagera dacă am spune că o parte din insomnii sunt cauzate, pur și simplu, de faptul că, în timpul zilei, nu ne mișcăm trupul suficient de des sau de energic. Însă pentru a ne elibera de tensiune și a ne ajuta să dormim, remediul este simplu - facem exerciții fizice!

Nu este obligatoriu ca exercițiile fizice să fie intense pentru a aduce beneficii. Stilul de viață sedentar ne poate afecta postura, apoi ajungem adesea să ne plângem de spatele înțepenit ori de înțepături în ceafă. O mare parte din tensiunea pe care o acumulăm într-o zi se adună în zona coloanei vertebrale; pentru a scăpa de această încordare, înainte de a merge la culcare, putem face următorul exercițiu, menit să ne ajute să adormim mai ușor, fără a ne mai trezi cu dureri musculare în timpul nopții sau de dimineață.

1.      Stăm în genunchi, cu partea superioară a labei piciorului lipită de podea, și așezăm fundul pe călcâie. Ne aplecăm înainte, întindem brațele în față și „pliem" torsul peste coapse până când atingem podeaua cu fruntea. Rotim brațele și le lipim pe lângă corp, cu palmele în sus. Respirăm rar și adânc timp de un minut.

2.      Ne ridicăm în genunchi, cu palmele pe podea, depărtate la nivelul umerilor, și genunchii la nivelul șoldurilor. Inspirăm, ridicând capul și, simultan, împingem posteriorul în afară, curbând spatele asemenea pisicilor. Expirăm, apoi, respirăm regulat, menținându-ne postura aproximativ 30 de secunde.

3.      Inspirăm și aplecăm capul, ca și când am dori să privim printre picioare. În timp ce expirăm, ne lipim bărbia de piept. Arcuim spatele în sus și strângem posteriorul spre interior. Respirând ritmic, menținem această postură aproximativ 30 de secunde.

4.      Repetăm mișcările de la punctul 1, respirând adânc și rar timp de un minut.

Pentru a ne îmbunătăți somnul avem nevoie de trei ședințe de exerciții fizice de 20 de minute pe săptămână, cu condiția ca exercițiile pe care le facem să fie aerobice, deoarece ele cresc consumul de oxigen, ne îmbunătățesc respirația, ne fortifică inima și circulația – iar toate aceste beneficii aduse sănătății ne vor ajuta și să dormim mai bine.

Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont este că orice program de exerciții ne va ajuta să ne ameliorăm somnul, atâta timp cât pe durata exercițiilor ne menținem în intervalul recomandat al ritmului nostru cardiac. Pentru a afla care este acesta, ne scădem vârsta din 220, obținând astfel ritmul cardiac maxim în condiții de antrenament pentru o persoană de vârsta noastră. Din acest număr calculăm 60 și 75 la sută, pentru a obține limitele minime și maxime ale intervalului recomandat în timpul exercițiilor fizice. De pildă, dacă avem 35 de ani, 220-35=185 – acesta este ritmul nostru cardiac maxim pe minut. 60 și 75 la sută din acest număr înseamnă 111, respectiv 138, deci intervalul recomandat al ritmului cardiac în timpul exercițiilor fizice este, în cazul de față, între 111 și 138 bătăi pe minut. Este adecvat orice exercițiu aerobic – mersul pe bicicletă, înotul, alergatul – care crește ritmul cardiac până la intervalul recomandat preț de 20 de minute. Pentru a ne monitoriza ritmul cardiac în timpul exercițiului este suficient să ne oprim și să ne luăm pulsul un minut, numărând bătăile inimii.

Alegem o activitate sau un sport care să ne placă, astfel ne vom simți motivați să ne menținem în timp programul de exerciții fizice.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exerciții pentru un somn odihnitor.
 Vizualizări articol: 2657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 35 voturi
Exerciții pentru un somn odihnitor5.0535

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei