Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 71 (7683)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Manevră eșuată

Activistul Tiberius Vatamaniuc, trimis în judecată alături de patru amici care i-ar fi acoperit o conducere fără permis

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au trimis în judecată cinci inculpați din Rădăuți și Sucevița, într-un dosar care îl are în prim-plan pe Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, din Sucevița, recidivist, care în ultima perioadă de timp este în atenția opiniei publice din postura de activist de mediu, având mulți urmăritori în mediul online în timpul acțiunilor sale.

Tiberius Gheorghe Vatamaniuc, condamnat în trecut pentru tentativă de omor, tulburarea ordinii și liniștii publice și ultraj, va fi judecat acum pentru ”conducere fără permis” și ”instigare la participație improprie la fals intelectual”. Acesta este acuzat că a condus o mașină pe raza comunei Vicovu de Jos, având permisul de conducere anulat, avariind un gard și plecând de la fața locului. Ulterior, consăteanul Bogdan Constantin Serafimovici, în vârstă de 31 ani, din comuna Sucevița, a susținut și a dat declarații cu privire la faptul că el a condus respectiva mașină, nicidecum Vatamaniuc.

Mai mult, pentru susținerea acestei variante, au dat declarații și Florin Țugui, în vârstă de 36 de ani, zis „Kempes”, Ionel Baranovschi, de 32 de ani, și Vasile Cîrstean, zis ”Bilgher”, în vârstă de 44 de ani, toți din municipiul Rădăuți, care sunt puși sub acuzare în acest dosar pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă. 

Polițiștii care s-au ocupat de caz sunt convinși că toată această poveste a fost pusă la cale de inculpați, pentru a-l salva pe Vatamaniuc din situația delicată din punct de vedere judiciar. Acesta a fost eliberat condiționat, iar o nouă condamnare pentru o infracțiune i-ar aduce o pedeapsă cumulată și cu ce nu a executat din urmă.

Cu referire la acest caz, cei cinci au fost reținuți în luna iunie a anului trecut pentru 24 de ore, fiind puși sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, respectiv conducere fără permis, în cazul lui Vatamaniuc. 

 

Faptele pentru care a fost condamnat Tiberius Vatamaniuc

Tiberius Gheorghe Vatamaniuc a fost condamnat pentru tentativă de omor la 7 ani și 6 luni de închisoare, sentinţa rămânând definitivă în martie 2013.

Faptele s-au petrecut în noaptea de 12 spre 13 august 2011, în incinta Clubului River din Rădăuţi. Conform anchetei procurorilor, Vatamaniuc a încercat să-l lovească în cap cu o sabie, cu o lamă de 68 de cm lungime, pe un tânăr din Volovăţ, acesta din urmă scăpând după ce a reuşit să pareze cu mâna lovitura. El a fost tăiat adânc în zona cotului, iar pentru îngrijiri medicale a avut nevoie de o perioadă de 56-58 de zile.

Conform rechizitoriului de trimitere în judecată, autorul a acţionat după un conflict spontan cu victima, pe fondul consumului de alcool. A intrat cu sabia în club şi s-a îndreptat spre victimă, lovind-o fără ezitare.

Ieşit din local, Vatamaniuc s-a urcat într-o maşină de teren (un Mitsubishi Pajero) şi a intrat cu autoturismul pe terasa localului, provocând pagube mari, dar şi foarte multă panică printre zecile de clienţi martori la nebunia din acea seară.

Pe lângă tentativă de omor el a fost judecat și pentru ultraj contra bunelor moravuri şi pentru port fără drept de armă albă.

Eliberat condiționat după această faptă, Vatamaniuc nu a rezistat prea mult în libertate.

În octombrie 2018, bărbatul a făcut un scandal monstru la Spitalul municipal Rădăuți, tulburând ordinea şi liniştea publică. Furia acestuia s-a declanșat mai ales când a dat cu ochii de un poliţist pe care îl cunoștea de mai multă vreme.

Pentru aceste fapte Vatamaniuc a primit 1 an și 4 luni de închisoare.

După eliberare, Vatamaniuc a început să apară în mediul online în postura de activist de mediu.

 

Unul dintre acuzații de mărturie mincinoasă este arestat pentru contrabandă

Și o parte din ceilalți inculpați au la activ condamnări. Pe lângă condamnări, aceștia sunt de multă vreme în atenția polițiștilor din zona Rădăuți pentru mai multe presupuse activități infracționale.  

Florin Țugui – „Kempes”, în vârstă de 36 de ani, a fost arestat în luna decembrie a anului trecut în urma unei acțiuni a procurorilor de la DIICOT – Structura Centrală, într-un dosar privind o grupare de contrabandiști de țigări care acționa pe zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Brodina.
Acțiunea s-a lăsat cu ridicarea și punerea sub acuzare a unor nume ”grele” din Vicovu de Sus și Vicovu de Jos, frații ”GJ” și frații „Kempes”. O parte dintre ei au fost anchetați de-a lungul anilor pentru fapte de contrabandă, care s-au lăsat cu urmăriri cu focuri de armă și polițiști puși în pericol, fapte la regimul rutier, dar și jafuri, comise în special peste hotare.  

Conform anchetei procurorilor de la DIICOT – Structura Centrală, în perioada 2019-2020 în județul Suceava a fost constituită o grupare care ar fi introdus în mod ilegal pe teritoriul României aproximativ 550.000 de pachete de țigări provenite din contrabandă, pe care ulterior le-a comercializat pe piața internă. Procurorii au amintit deschis și de colaborarea unor polițiști de frontieră de la Brodina, care ar fi sprijinit gruparea infracțională.

Revenind la dosarul procurorilor de la Rădăuți, cu privire infracțiunile de mărturie mincinoasă și conducere fără permis, acesta a fost înregistrat deja pe rolul Judecătoriei Rădăuți.

Cei cinci inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Activistul Tiberius Vatamaniuc, trimis în judecată alături de patru amici care i-ar fi acoperit o conducere fără permis.
 Vizualizări articol: 8203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Activistul Tiberius Vatamaniuc, trimis în judecată alături de patru amici care i-ar fi acoperit o conducere fără permis3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei