Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 69 (7681)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Critici

Adomnicăi consideră că sprijinirea IMM-urilor și a mediului de afaceri este un eșec absolut al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PSD de Suceava Mirela Adomnicăi consideră că sprijinirea IMM-urilor și a mediului de afaceri din România este un eșec absolut al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR. Mirela Adomnicăi a spus că antreprenorii români au ajuns la limita răbdării, iar actualul guvern de dreapta nu reușește nici într-un chip să vină cu soluții coerente la problemele mediului de afaceri. Adomnicăi a mai precizat că măsurile economice de limitare a efectelor pandemiei, după ce că au fost lansate tardiv, sunt acum gestionate catastrofal de Ministerul Economiei condus de Claudiu Năsui.

Deputatul PSD a precizat că în aceeași situație sunt și alte programe care ar trebui să vină în sprijinul antreprenorilor, dar acestea sunt blocate sau subfinanțate. Mirela Adomnicăi a ținut să evidențieze și modul în care actualii guvernanți răspund la nevoile firmelor românești. Astfel, Adomnicăi a spus că în cazul programului Start Up Nation, din februarie 2019 și până în noiembrie 2020, exact când s-a promulgat și legea privind modificările aduse programului, au fost cel puțin trei ordonanțe și legi, zeci de discuții, ghiduri și grile de punctaj pentru organizarea unui nou program cu același nume și cel puțin câte o declarație în fiecare lună cu promisiuni, că „săptămâna viitoare, luna viitoare”, însă rezultatul final, în martie 2021, este zero.

„Tot zero este și rezultatul pentru programele Comerț, Micro-industrializare, Horeca și cel pentru digitalizare. Dar situația este gravă și în cazul măsurilor economice destinate combaterii efectelor pandemiei”, a precizat deputatul PSD de Suceava. Mirela Adomnicăi a declarat că pentru măsura 2, granturi pentru capital de lucru destinat IMM-urilor, dacă se menține ritmul actual al ministrului Năsui, ar fi nevoie de 130 de ani pentru a se semna toate cele 13.500 de dosare admise, în ultima săptămână fiind semnate doar două contracte, fără a fi procesată nici o solicitare nouă. „Și ca dezastrul să fie complet, cei care au trecut de furcile caudine ale admiterii sau semnării contractului sunt sufocați de o birocrație aberantă în raportarea cheltuielilor, care trebuie trecute manual în sistemul de raportare, linie cu linie. De exemplu, pentru un restaurant pot fi 200 de facturi pe o lună, a câte 30-50 de linii de cheltuieli care trebuie raportate în sistem”, a explicat Mirela Adomnicăi.

Ea a precizat că la măsura 3, „Granturi pentru investiții”, situația este și mai gravă, peste 27.000 de firme cheltuind timp și bani degeaba. „După ce că necesarul de finanțare este de peste 6 ori mai mare decât bugetul alocat, acum întregul proces se reia de la zero după ce programul a fost suspendat în urma scandalului public al intervenției ministrului Năsui în sistem și al înscrierii masive preferențiale a mii de firme în ultima zi, aspecte cercetate de DNA”, a spus deputatul PSD de Suceava.

Mirela Adomnicăi a subliniat că în speranța obținerii unor răspunsuri, i-a adresat ministrului Năsui o interpelare prin care i-a solicitat în mod oficial numerele RUE aferente tuturor cererilor aprobate, respinse și plătite pentru Măsura 2 – Capital de lucru, pentru a vedea dacă s-a respectat ordinea depunerilor evaluărilor și n-au fost favorizate firmele pe alte criterii decât cele corecte. De asemenea, ea l-a întrebat pe Claudiu Năsui și de ce sunt obligați beneficiarii programului Start Up Nation să intre în perioada de monitorizare de la momentul încasării sumelor de la oficiile teritoriale și nu de la momentul depunerii cererilor de rambursare sau plată. Adomnicăi a precizat că decalajul dintre aceste termene este în anumite cazuri mai mare de opt luni, perioadă în care beneficiarii au fost obligați, pe timp de pandemie, să își îndeplinească toate obligațiile contractuale referitoare la menținerea locurilor de muncă, grevând astfel activitatea lor economică. „Aștept să demonstreze ministrul Năsui că <transparența nu e negociabilă>, după cum acesta tot susține”, a încheiat Mirela Adomnicăi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adomnicăi consideră că sprijinirea IMM-urilor și a mediului de afaceri este un eșec absolut al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR.
 Vizualizări articol: 1054 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Adomnicăi consideră că sprijinirea IMM-urilor și a mediului de afaceri este un eșec absolut al guvernării PNL-USRPLUS-UDMR1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei