Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 59 (7671)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme acutizate

Deputatul Ioan Balan îi cere ministrului Educației să găsească soluții pentru deficitul de personal din sistem

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, și i-a cerut să găsească soluții pentru a acoperi deficitul de personal din sistemul de învățământ din România. Solicitarea vine pe fondul instituirii interdicției de a cumula pensia cu salariul în sectorul public.

”Din păcate, sistemul de învățământ preuniversitar din România funcționează de foarte mulți ani cu un deficit critic de personal didactic bine calificat, deficitul fiind acoperit prin personal didactic suplinitor. Personalul suplinitor provine fie din categoria cadrelor didactice care nu au promovat examenul de titularizare, fie din personalul didactic pensionat, rechemat în activitate. Astfel, o eventuală instituire a interdicției cumulului pensiei cu salariu în sectorul public ar adânci și mai puternic deficitul de personal, mai ales în mediul rural și în zonele izolate, unde atractivitatea posturilor este cea mai redusă. Domnul ministru a avansat deja o posibilă soluție, constând în plata cu ora a personalului didactic pensionat. Totuși în Moldova deficitul de personal din învățământul preuniversitar este mult mai pronunțat față de alte regiuni ale țării, de aceea trebuie găsite soluții imediate”, a spus Ioan Balan.

O soluție la această criză de personal care se prefigurează ar fi stimularea tinerilor absolvenți. Pentru atragerea acestora, deputatul sucevean vrea să afle de la ministrul Sorin Câmpeanu dacă prin modificările la Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice se va susține implementarea unor majorări salariale în învățământul preuniversitar având în vedere faptul că cea mai importantă pârghie pentru atragerea tinerilor absolvenți către o carieră didactică este reprezentată de salarizarea stimulativă.

Ioan Balan i-a mai solicitat ministrului Educației să precizeze ce alte măsuri are în vedere pentru a stimula tinerii absolvenți să ocupe posturi didactice în regiuni precum Moldova sau în zonele rurale, care, din cauza unei slabe dezvoltări, sunt mai puțin atractive față de posturile din așezările urbane. De asemenea, parlamentarul sucevean vrea să știe ce demersuri va face Ministerul Educației pentru a elimina progresiv învățământul cu predare simultană, sistem profund ineficace, specific zonelor rurale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan îi cere ministrului Educației să găsească soluții pentru deficitul de personal din sistem.
 Vizualizări articol: 912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Deputatul Ioan Balan îi cere ministrului Educației să găsească soluții pentru deficitul de personal din sistem5.051

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei