Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2021 - Anul XXVI, nr. 53 (7665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Fostul prefect Ioan Băncescu, declarat nevinovat în cazul unui pieton accidentat mortal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus clasarea cauzei în cazul unui accident mortal produs în luna februarie a anului trecut, pe E 85, între Cumpărătura și Suceava. Atunci, o mașină condusă de fostul prefect al Sucevei Ioan Băncescu a acroșat un tânăr în vârstă de 34 de ani, care coborâse din mașina pe care o conducea și a traversat drumul în grabă, fără a se asigura suficient, pentru a cumpăra miere de albine de la un comerciant de la marginea drumului. Din păcate, bărbatul de 34 de ani a murit, iar concluzia procurorului este că Ioan Băncescu, în vârstă de 73 de ani, suspect de ucidere din culpă, nu are vină pentru accident, pe considerentul, logic de altfel, că acesta se deplasa regulamentar, sub limita maximă de pe acel sector de drum, fapt rezultat din expertiza dispusă în dosar.

 

Ceasul rău – s-a grăbit să cumpere miere de albine

 Bărbatul care a murit în ziua de 18 februarie 2020 circula la volanul unei maşini dinspre Suceava spre Fălticeni şi a oprit pentru a cumpăra miere de albine de la un vânzător aflat peste drum, în zona metrului de autostradă. Andrei Agafiței, în vârstă de 34 de ani, din Piatra Neamț, a coborât din maşină şi a dat să traverseze E 85, deşi doi martori direcți au confirmat că văzuse maşina care venea dinspre Fălticeni. De altfel, pietonul s-a oprit în zona axului drumului, a văzut apropiindu-se autoturismul VW Bora, condus de Băncescu dinspre Fălticeni, însă a continuat traversarea, apreciind probabil că are timp să ajungă pe acostament. Din păcate, a fost acroșat de autoturismul condus de Ioan Băncescu.

Impactul violent i-a fost fatal tânărului din Piatra Neamț. Pentru acesta nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decedat la fața locului. 

 

Șoferul circula în limita de viteză și nu poate fi pus sub acuzare

Dacă de la început a fost evident că principala cauză a accidentului, cea determinantă, a fost traversarea drumului public de către victimă prin loc nemarcat și fără a se asigura. Șoferul, Ioan Băncescu, ar fi avut răspundere penală dacă ar fi depășit limita de viteză. Pe acea porțiune de drum, în afara localității, limita este de 90 de km/h, iar expertiza de specialitate a lămurit că Ioan Băncescu rula cu viteza de aproximativ 80 de kilometri la oră.

În aceste condiții, a arătat procurorul, potrivit dispozițiilor articolului 72, aliniat 4 din OUG 195/2002, ”pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul autovehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația pe acel sector”.

Tot OUG 195/2002 mai stipulează că traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, ori, în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.  

Pe aceste considerente, față de Ioan Băncescu s-a dispus clasarea cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă. El a avut calitatea de suspect în dosarul penal.

Ioan Băncescu a fost senator, deputat şi prefect al judeţului Suceava, în perioada 1992-1996.

Ancheta din acest caz a fost derulată de Biroul Rutier al Poliției municipiului Suceava, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul prefect Ioan Băncescu, declarat nevinovat în cazul unui pieton accidentat mortal.
 Vizualizări articol: 3203 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Fostul prefect Ioan Băncescu, declarat nevinovat în cazul unui pieton accidentat mortal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei