Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 ian 2021 - Anul XXVI, nr. 12 (7624)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Doliu

A trecut la Domnul preotul catolic Ioan Lungu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numele părintelui catolic Ioan Lungu este bine cunoscut pentru credincioșii catolici din Fălticeni și Vatra Dornei, localități în care a fost paroh, dar și din postările pe facebook ca fiind un iubitor al „vieților sfinților”, traducând, prelucrând și publicând sute de biografii. Ne-a lăsat în format digital sute de predici și reflecții, multe dintre ele fiind publicate pe situl Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Va rămâne în memoria multor creștini ca un susținător al întâlnirilor ecumenice.

Militant prin rugăciune pentru unitatea creştinilor, în anul 2003, în calitate de paroh al Bisericii „Sf. Anton de Padova” din Fălticeni, părintele Ioan Lungu a participat împreună cu preoți ortodocși la slujba de binecuvântare a familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, o manifestare desfășurată în fiecare an în cadrul programului Zilelor Municipiului Fălticeni.

Pe 20 iulie 2006, de ziua sărbătoririi Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul urbei de pe Şomuz, pentru prima dată, fălticenenii şi nu numai au pornit împreună, braţ la braț, catolici şi ortodocşi, în aceeaşi procesiune religioasă de sărbătoare prin oraş, cu moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion. Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat de regretatul preot Theodor Marian, părintele Ioan Lungu participând împreună cu preoți ortodocşi la tot ceremonialul religios, care a inclus şi o oprire pentru rugăciune şi în faţa bisericii catolice.

Și la Vatra Dornei părintele Ioan Lungu şi-a pus amprenta asupra activităţii ecumenice. Pe lângă relaţiile bune pe care le-a avut cu preoţii ortodocşi, pe 23 noiembrie 2013 a participat la rugăciunile de la sfințirea, de către ÎPS Pimen, a Centrului social pentru copii din Vatra Dornei, realizat de un alt regretat părinte, Mihai Negrea, de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Podu Coşnei, judeţul Suceava.

 

Paroh de Fălticeni şi Vatra Dornei

Părintele Ioan Lungu s-a născut la 6 aprilie 1953 la Gherăeşti - Neamţ. A absolvit Şcoala Generală de 8 clase la Gherăeşti în anul 1968, Şcoala Profesională de Chimie din Piatra Neamţ, Liceul Seminarial în anul 1979 la Iaşi şi Institutul Teologic din Iaşi în anul 1984. A fost sfinţit preot la 29 iunie 1984, la Iaşi, de către PS Balint Lajos, episcop-auxiliar de Alba Iulia.

A slujit ca vicar la Barticeşti (1 august 1984 - 14 decembrie 1985), Dărmăneşti (15 decembrie 1985 - 31 mai 1988), paroh la Corhana (1 iunie 1988 - 1 iunie 1996), Fălticeni (2 iunie 1996 - 31 august 2006), Mirceşti (1 septembrie 2006 - 31 august 2012), paroh de Vatra Dornei (1 septembrie 2012 - 31 august 2015). Ultima comunitate în care a activat a fost Parohia Tomeşti, în perioada 1 septembrie 2015 - 30 iunie 2018, după care pr. Ioan s-a retras ca pensionar la Centrul de Spiritualitate Catolic din Bârnova, iar în ultima perioadă a locuit la Roman.

În urma mai multor probleme de sănătate, agravate în ultima perioadă, pr. Ioan Lungu a trecut la cele veşnice vineri, 15 ianuarie 2021, la vârsta de 67 de ani.

 

A publicat meditaţii, predici şi a prezentat exemplul vieţilor sfinţilor

Aşa cum se precizează pe pagina de internet a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, „acceptându-şi suferinţa cu seninătate, părintele Ioan, mai ales în ultimii, a avut un bogat apostolat prin mijloacele de comunicare, prin care publica meditaţii, predici şi prezenta exemplul vieţilor sfinţilor. Pe site-ul ercis.ro, săptămânal, avea cel puţin o meditaţie sau o predică, iar pe Facebook publica în fiecare zi un materiale spirituale şi învăţături creştine.

Într-un articol despre Preoţie din anul 2013, părintele Ioan scria: <Preotul, singurul dintre toţi botezaţii, a fost ales nu numai să aducă jertfa Sfintei Liturghii, ci şi să se ofere ca jertfă vie împreună cu Cristos [...], noi, preoţii, suntem şi noi oameni de mântuit, că nu am câştigat încă premiul, că nu am ajuns încă la desăvârşire, ci alergăm împreună spre ţintă; [...] purtând comoara preoţiei noastre în slabele vase de lut, ale fiinţelor noastre; căci aşa i-a plăcut lui Dumnezeu, ca să arate că putere extraordinară pe care o avem nu este de la noi înşine, ci este de la el>”.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Ioan este depus în capela romano-catolică din Cimitirul „Eternitatea” din Roman. Sâmbătă, 16 ianuarie, la ora 16.00, sicriul va fi depus în Biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman, unde la ora 18.00 se va celebra Sfânta Liturghie cu recviem pentru odihna sufletului său. După Liturghie va fi redepus în capela cimitirului romaşcan. Duminică, 17 ianuarie, părintele Ioan Lungu va ajunge pentru ultima dată la Gherăeşti, satul natal, la ora 15.00, la ora 17.00 urmând a se celebra Sfânta Liturghie cu recviem pentru sufletul părintelui Ioan Lungu.

Sfânta Liturghie de înmormântare se va celebra luni, 18 ianuarie, la ora 10.30, la Gherăeşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A trecut la Domnul preotul catolic Ioan Lungu.
 Vizualizări articol: 2192 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A trecut la Domnul preotul catolic Ioan Lungu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei