Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 dec 2020 - Anul XXV, nr. 293 (7598)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Măsuri

Front comun împotriva tăierilor ilegale de lemn și a creșterii violenței asupra celor care le sesizează

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urma creșterii îngrijorătoare a manifestărilor violente asupra activiștilor de mediu sau a altor persoane care au sesizat autoritățile în privința tăierilor și transportului ilegal de lemn, în cursul dimineții de vineri a avut loc o ședință operativă care a reunit structurile Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai Direcției Silvice și ai Gărzii Forestiere Suceava, sub conducerea prefectului Alexandru Moldovan.

Picătura care a umplut paharul plin de incidente violente asupra activistului Daniel Bodnar a fost o agresiune petrecută în cursul serii de miercuri, când mai mulți indivizi de la un gater au lovit cu pietre mașina acestuia, rănindu-l cu cioburile geamului spart. În afara reprezentanților autorităților amintite, la ședința comună au fost invitați Cristian Mihai Dide, reprezentantul Asociației Evoluție în Instituție, precum și activiștii de mediu Daniel Bodnar și Dănuț Ghinghilonschi. 

Fiecare dintre instituțiile cu atribuțiuni în problematica de prevenire și combatere a delictelor silvice și-a prezentat activitatea, încercând identificarea unor soluții cu privire la probleme întâmpinate de activiștii de mediu în teren prin stabilirea unui cadru de colaborare ulterioară și eficientizarea activităților derulate în sistem integrat între instituții publice sau între acestea și societatea civilă. În acest sens prefectul a propus realizarea unui protocol între Instituția Prefectului - Județul Suceava și asociațiile de mediu, ONG-uri de profil. S-a stabilit astfel ca lunar, în ședințe extraordinare ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava, să fie prezentate analize ale instituțiilor publice cu atribuții, urmând a fi invitați și reprezentanți ai asociaților de mediu, care vor avea posibilitatea expunerii unor probleme cu care se confruntă, dar și a monitorizării reale a demersurilor realizate.

 

  • În acest an a fost înregistrată o dublare a volumului de lemn confiscat

 

A urmat prezentarea unor situații ale structurilor implicate, IPJ Suceava înregistrând în primele 9 luni ale anului 198 de infracțiuni silvice, după ce au fost efectuate 1.015 acțiuni în domeniul silvic. Dintr-un total de 1.960 de controale efectuate, 69 s-au petrecut în fondul forestier, cele mai multe dintre acestea, aproape 1.600, fiind în domeniul transportului materialului lemnos. Un număr de 225 de obiective au fost verificate, exploatări forestiere, instalații de debitare, depozite, târguri, fiind verificate 3.975 vehicule, în timp ce numărul dosarelor penale deschise pentru infracțiuni la regim silvic a fost de 198. De asemenea, numărul amenzilor a fost de peste 650, într-o valoare totală de 2.195.000 lei. Impresionantă este cantitatea de 7.150 metri cubi de lemn confiscată în aceeași perioadă, în valoare de aproape 3 milioane de lei, care s-a dublat față de aceeași perioadă a anului precedent, lucru ce a dus la concluzionarea faptului că dacă infracționalitatea silvică s-a menținut în aceiași parametri cu anul de dinainte, volumul de lemn confiscat aproape s-a dublat. În privința sesizărilor făcute la 112, au fost relevante doar sesizările confirmate strict din punct de vedere al competenței structurilor de poliție, fără a face referire la alte deficiențe constatate de celelalte instituții cu atribuții de control în acest domeniu.

Jandarmii suceveni au acționat pe raza a circa 17 ocoale silvice din județ, precum și pe o serie de drumuri forestiere de exploatare, aplicând în aceeași perioadă a anului 119 sancțiuni, în valoare de 72.000 de lei, cantitatea de lemn confiscată fiind de 195 metri cubi.

 

  • Structurile silvice din județ au constatat o diminuare de la an la an a tăierilor ilegale de arbori

 

Un indicator important în studiul defrișărilor ilegale în cadrul Direcției Silvice Suceava îl reprezintă volumul tăiat ilegal raportat la hectar (ha) și la 100 hectare. Astfel, volumul tăiat ilegal raportat la hectar este de 0,005 mc, iar raportat la 100 de ha acest volum reprezintă 0,53 mc, Direcția Silvică Suceava situându-se pe locul 24 din 42 de subunități naționale. 

În cursul anului au fost efectuate 3.714 acțiuni privind controlul circulației materialelor lemnoase și tăieri ilegale de arbori, precum și controlul instalațiilor de debitat, fiind încheiate 420 contravenții silvice, cu o valoare a amenzilor de 873.000 lei. Cantitatea de lemn confiscată a fost de 2.695 metri cubi, fiind constatate 52 infracțiuni silvice privind tăierile ilegale de arbori. Datorită măsurilor luate și eforturilor depuse de către silvicultorii din cadrul Direcției Silvice Suceava, precum și a societății civile, inclusiv a activiștilor de mediu, se constată o diminuare semnificativă an de an a tăierilor ilegale de arbori.

În privința respectării atribuțiunilor Gărzii Forestiere Suceava, această instituție

a organizat 204 inspecții de fond în cursul anului, fiind identificat un volum de 1.278 metri cubi tăiat ilegal, în valoare de 697.848 lei. De asemenea, au fost controlate 384 de instalații de debitat, fiind confiscați peste 6.400 metri cubi material lemnos, în valoare de 1.168.000 lei.

În cadrul ședinței, reprezentantul Asociației Evoluție în Instituție a prezentat activitatea asociației în privința inițiativelor lui Daniel Bodnar, solicitând identificarea unor soluții de natură a proteja integritatea fizică a activiștilor de mediu, precum și o formulă de colaborare cu instituțiile publice pe subiecte de mediu. Daniel Bodnar a prezentat o serie de probleme punctuale identificate în activitatea desfășurată, în anumite zone ale județului, solicitând sprijinul autorităților în problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal.

Concluzia comună a fost că aceste chestiuni sunt amenințări pe termen mediu și lung ale sectorului forestier și ale domeniilor conexe, ale calității mediului prin distrugerea ecosistemelor, ale nivelului de trai al locuitorilor județului, influențând în mod negativ, atât din punct de vedere economic, cât și social, comunitățile locale. Pentru perioada imediată prefectul județului a dispus intensificarea activităților de prevenire și combatere a delictelor silvice, problematica fiind prioritară având în vedere specificul județului, dar și cazuistica înregistrată. El a reafirmat sprijinul total pentru activitățile derulate, cu respectarea cadrului legal, de către activiștii de mediu și dispunerea măsurilor ferme în toate cazurile de încălcare a legii, stabilind o periodicitate a unor întâlniri de lucru transparente care să constituie cadrul cooperării în acest domeniu prioritar.

Ulterior a avut loc o întâlnire a activiștilor de mediu cu Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, acesta exprimându-și indignarea și regretul pentru incidentul violent în care a fost implicat activistul de mediuDaniel Bodnar, condamnând ferm asemenea manifestări violente în spațiul public sau privat. El a solicitat instituțiilor publice să ia măsuri imediate și ferme, apreciind absolut necesară comunicarea directă dintre activiștii de mediu și conducereaInspectoratului de Poliție Județean Suceava, în orice moment, astfel încât să nu se mai repete incidente de acest gen.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Front comun împotriva tăierilor ilegale de lemn și a creșterii violenței asupra celor care le sesizează.
 Vizualizări articol: 3534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Front comun împotriva tăierilor ilegale de lemn și a creșterii violenței asupra celor care le sesizează3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei