Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 dec 2020 - Anul XXV, nr. 292 (7597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Religie și tradiție

Evreii au început „Sărbătoarea Luminii” - Hanuca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Prima lumânare din seria de opt, specifice „Sărbătorii luminii” - Hanuca, a fost aprinsă, joi seara, în casele evreiești. În mod tradițional, evreii suceveni participau la aprinderea lumânărilor la Sinagoga Gah, însă în acest an marea majoritate au preferat să sărbătorească acasă.

Rabinul Rafel Shaffer a transmis, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că „într-un fel, încercarea pandemiei e mai grea decât toate încercările precedente”. „Porțile sinagogilor, care au rămas deschise atât în perioada Holocaustului, cât și în perioada comunistă, au fost timp de câteva luni închise. Nimeni nu a făcut-o din dorința de a ne limita libertatea religioasă, dar faptele rămân. Și astăzi, după ce sinagogile s-au redeschis, mulți se tem să participe. Distanțarea fizică duce la distanțarea sufletelor”, a scris rabinul. Acesta a mai spus că prea mulți din membrii comunității au fost nevoiți să se obișnuiască să-și trăiască viața în izolare și că datoria fiecăruia este să păstreze legătura cu ei. „Să menținem, pe cât se poate, activitatea la sinagogă, iar pentru cei care nu pot participa, să creăm programe pe spațiul virtual, dar mai ales să menținem contactul de la om la om, iar după ce pandemia se va încheia să găsim căile pentru a le stârni dorința să revină la sinagogă. Aceasta e încercarea noastră. Dacă noi vom face tot ce ne stă în putință, am încrederea că Hașem (n.r. - numele Creatorului, care nu poate fi rostit) ne va face și nouă miracole așa cum a făcut miracole în vremea Macabeilor”, a mai spus rabinul Shaffer.

Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, prof. Sorin Golda, a spus și el că „în aceste zile, la ferestrele caselor în care locuiesc evrei este lumină”, o lumină pe care de-a lungul istoriei mulți au vrut s-o stingă, dar n-au reușit.

Hanuca este o sărbătoare evreiască de opt zile, care semnifică redobândirea controlului evreilor asupra Ierusalimului şi rededicarea Templului, după revolta împotriva elenilor care încercau să distrugă religia iudaică. În fiecare seară de Hanuca se aprinde hanukia, menora specială destinată acestei sărbători. Obiceiul aprinderii celor opt lumânări are drept scop să amintească minunea că, în timpul revoltei împotriva elenilor, uleiul din menora, deşi puţin, a ars timp de 8 zile - miracolul de Hanuca. 

În prima seară se aprinde o lumânare, două în a doua seară, trei în a treia seară etc., de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate lumânările sunt aprinse. Menora obișnuită are șapte brațe, dar cea pentru Hanuca are opt, simbolizând că faptele bune trebuie să continue.

Lumânările se aprind cu ajutorul unei lumânări ajutătoare numită șameș, iar menora se așază în dreptul unei ferestre pentru ca cel puțin încă o persoană să vadă lumina.

În fiecare noapte când se luminează Hanukia sunt rostite două sau trei binecuvântări tradiționale şi se mănâncă gogoşi speciale sau alte dulciuri prăjite în ulei. Urarea tradițională este Hag Hanuka sameah (Sărbătoare fericită de Hanuca). La această sărbătoare se oferă copiilor dulciuri şi bani - Hanukageld, pe care părinţii lor să-i utilizeze pentru studiile viitoare ale copiilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Evreii au început „Sărbătoarea Luminii” - Hanuca.
 Vizualizări articol: 1382 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Evreii au început „Sărbătoarea Luminii” - Hanuca5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei