Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 31 oct 2020 - Anul XXV, nr. 257 (7562)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Peste 170 de suceveni s-au îmbolnăvit de diabet, din cauza Covid-19

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pandemia Covid-19 influențează negativ starea de sănătate atât prin contactul direct cu noul coronavirus, cât și din cauza stresului. Medicul diabetolog Gabriela Crețeanu, doctor în medicină, vicepreședinte al Societății Române de Neuropatie și Picior diabetic, vicepreședinte al Asociației Române de Obezitate și membră a Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătății, a declarat că, în perioada aprilie-septembrie 2020, la Clinica ICD Suceava au fost depistate 176 de cazuri noi de diabet, dintre care circa 60% sunt la persoane active, de 40-65 de ani. Printre cei care au făcut diabet în această perioadă sunt și șase cazuri de copii și tineri sub 18 ani. Situația cu noile cazuri a fost transmisă și Direcției de Sănătate Publică.

„În perioada asta oamenii au făcut diabet din cauza fricii, a izolării, a nesiguranței, a lipsei de perspectivă pentru planurile pe care fiecare și le face, dar și direct, din cauza Covid, deoarece Covid este generator de diabet, la fel ca oreionul sau hepatitele. Am constatat că au făcut diabet persoane la care nu mă așteptam, persoane cu psihic solid”, a arătat dr. Crețeanu, semnalând astfel impactul puternic pe care îl are Covid-19 asupra oamenilor.

O altă problemă de sănătate asociată pandemiei este agravarea diabetului la persoanele care erau deja diagnosticate cu această boală.

 

„Nu vă puteți închipui fericirea pacientului diabetic care stă direct de vorbă cu medicul”

Clinica ICD Suceava a funcționat permanent, inclusiv în perioada martie-aprilie, inițial cu un un singur medic diabetolog, dr. Oana Dogar, apoi și cu dr. Gabriela Crețeanu, după ce aceasta s-a vindecat de forma gravă de Covid-19 pe care a avut-o la începutul lunii martie. Astfel, medicii au putut constatat direct efectul lipsei de contact direct între pacient și doctorul lui. Dr. Gabriela Crețeanu a explicat că telemedicina este eficientă în cazul pacienților care au fost consultați, cărora li se cunosc comorbiditățile și sunt bine cunoscuți de medic. Pentru pacienții nou depistați sau pentru cei cărora li se schimbă schema de tratament telemedicina nu este cea mai bună soluție. „La o persoană care își ia tratamentul de la farmacie prin intermediul nepotului nu pot să-i trimit prin nepot un filmuleț prin care să-i arăt cum să-și facă insulina. De aceea preferăm să îi vedem, cu toate măsurile de protecție pe care ni le putem lua și cu toate riscurile. Îi consultăm, le măsurăm glicemia, discutăm cu ei. Nu vă puteți închipui fericirea pacientului diabetic care stă direct de vorbă cu medicul, chiar dacă are nevoie de un tratament injectabil”, a spus dr. Crețeanu.

 

Pacienții au „o teamă imensă de spital”

Dificil este și pentru pacienții cu diabet care au rămas încă pe medicația care le-a fost recomandată în luna februarie, urmăriți terapeutic prin intermediul adreselor de email ale rudelor, vecinilor sau de la farmacie.

Pentru ei, „greul de acum vine”, consideră medicul diabetolog. „Sunt pacienți care au diabet de 4-5-10 ani, cu medicație orală, care vin cu dezechilibre și îi punem pe insulină. Din cei 50-60 de pacienți pe care îi vedem zilnic la clinică, cel puțin 10-15 sunt trecuți pe tratament injectabil”, a arătat dr. Crețeanu.

Sunt pacienți care „au o teamă imensă de spital” și au evitat să meargă, temporizând astfel intervențiile pe care ar fi trebuit să le primească. Dr. Gabriela Crețeanu a declarat că zilnic le explică pacienților că nu trebuie să le fie teamă de spital și că introducerea în tratament a insulinei sau a claselor terapeutice noi injectabile trebuie făcută la momentul oportun pentru a reduce riscul complicațiilor. De asemenea, medicul are un mesaj și pentru colegii săi: să nu aibă teamă „să fie la doi metri de pacient”. „Simpla prezență a pacientului în fața medicului înseamnă foarte mult”, a mai spus dr. Gabriela Crețeanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 170 de suceveni s-au îmbolnăvit de diabet, din cauza Covid-19.
 Vizualizări articol: 1723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Peste 170 de suceveni s-au îmbolnăvit de diabet, din cauza Covid-195.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei