Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 21 sep 2020 - Anul XXV, nr. 222 (7527)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Promovare

Parteneriat între Consiliul Județean și ministerele Culturii și Transporturilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a anunțat încheierea unui parteneriat cu Ministerul Culturii și Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”. Gheorghe Flutur a precizat că acest parteneriat este într-un stadiu avansat de realizare și a amintit că proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare” este parte din „Programul Ștefanian” al Consiliului Județean Suceava.

Flutur a explicat că „Drumul lui Ștefan cel Mare” este un traseu turistic care include ctitorii din perioada marelui voievod, atât din România, cât și din Republica Moldova și Ucraina. „Este vorba despre 34 de mănăstiri și biserici domnești și boierești, 13 cetăți și șase curți domnești. Ruta este o bună oportunitate de conștientizare și de promovare a unei părți importante din inestimabila moștenire pe care ne-a lăsat-o marele voievod. Prin acest parteneriat cu cele două ministere se dorește pe de o parte atragerea de fonduri pentru reabilitarea acestor obiective, cât și pentru promovarea și organizarea traseului, respectiv amenajarea de parcări, indicatoare, marcaje, asigurarea utilităților pe traseele care duc la obiectivele menționate”, a spus șeful administrației județene.

El a declarat că a discutat despre stadiul acestui parteneriat cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, cu ocazia întâlnirii de sâmbătă de la Mănăstirea Sucevița, unde au fost inaugurate lucrările de restaurare a picturilor murale din interiorul Bisericii „Învierea Domnului”, lucrări finanțate prin Programul Național de Restaurare. El a precizat că lucrările au fost începute în anul 2000, iar valoarea investiției este de peste 4 milioane de lei.

„Procesul de restaurare a durat nedorit de mult, timp de 20 de ani, pentru că pe de o parte este vorba de un proces de durată necesar pentru restaurarea picturilor murale de mari dimensiuni. Proiectul s-ar fi putut finaliza în 10 ani, însă timpul s-a dublat ca urmare a alocărilor deficitare prin Programul Național de Restaurare”, a spus Gheorghe Flutur, care a adăugat că „acum putem să spunem că lucrările și finanțările prin Programul Național de Restaurare se desfășoară într-un ritm corespunzător în ultima perioadă, și ca urmare în octombrie 2020 este prevăzută finalizarea lucrărilor de restaurare a picturii murale din interiorul și exteriorul Bisericii Sf. Nicolae din Bălinești, în apropiere de Siret, o altă ctitorie din perioada lui Ștefan cel Mare. Lucrările la acest lăcaș de cult au început în 2006, fiind alocate peste trei milioane de lei”.

Gheorghe Flutur a adăugat că mai are o veste bună, anunțând că în curând vor continua lucrările de restaurare la Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Reuseni, ultima ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare. El a explicat că la această biserică s-au făcut lucrări de restaurare de arhitectură, urmând să fie realizate și lucrări de protecție perimetrală, drenaje, dar și restaurarea clopotniței.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parteneriat între Consiliul Județean și ministerele Culturii și Transporturilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Parteneriat între Consiliul Județean și ministerele Culturii și Transporturilor pentru proiectul „Drumul lui Ștefan cel Mare”3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei