Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 aug 2020 - Anul XXV, nr. 201 (7506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În balanță

Proiectul municipalității pentru parcul Mărășești, retras, pentru a fi pus în discuție în paralel cu cel propus de Doru Olaș

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Planurile de modernizare care vizau piațeta din apropierea Catedralei ortodoxe, cunoscută sub denumirea de parcul Mărășești, sunt puse “pe pauză” deocamdată de administrația locală, după ce arhitectul Doru Olaș a lansat, în aceeași perioadă, într-un fel de consultare publică, o altă idee, de transformare a întregii zone a intersecției Mărășești prin crearea unui pasaj subteran pentru traficul rutier și parcări, tot ce e deasupra urmând să fie zonă pietonală.

Cu doar o zi înainte de ședința de Consiliu Local în care urma să fie aprobaţi studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Modernizare Parc Mărășești", primarul Ion Lungu, în calitate de inițiator, a anunțat retragerea proiectului, astfel încât să poată fi pusă în discuție, ulterior, și varianta propusă de arhitect.

 

Alternativa propusă de arhitect, posibilă doar pe fonduri europene și cu exproprieri

“Un subiect care a stârnit multe discuții în ultima perioadă este cel legat de modernizarea zonei Mărășești. Primăria Suceava a venit pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 27 august cu un proiect de modernizare a parcului Mărășești, bine gândit și realizat, care prevede demolarea actualei fântâni arteziene și realizarea altora, moderne, cu spații verzi și alei refăcute.

Proiectul nostru are, conform indicatorilor economici, un cost de realizare de aproape 2,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă 500.000 de euro.

Pe de altă parte, există un proiect al arhitectului Doru Olaș, care a fost la primărie în cursul zilei de marți, mi-a prezentat ideile sale, a lăsat un CD cu o reprezentare video a ceea ce vrea să facă acolo și a depus o cerere prin care solicită ca acest proiect să fie discutat în Consiliul Local.

Ceea ce dorește să facă este un proiect amplu, grandios, dar diferența se vede și la bani – dacă proiectul nostru de modernizare a parcului Mărășești costă jumătate de milion de euro, al său ar costa 50 de milioane de euro să fie realizat, după estimările sale”, a spus edilul sucevean.

Ion Lungu a spus că îl apreciază pe arhitectul Doru Olaș, pe care l-a și propus și a devenit cetățean de onoare al Sucevei, dar ceea ce vrea el se poate face numai pe fonduri europene.

„Nu este imposibil, dacă am găsi posibilitate de finanțare din fonduri europene. Problema cea mai delicată e că proiectul dumnealui se întinde și pe proprietăți private – atât curtea, cât și ceea ce se află în jurul Catedralei.

Noi putem depune proiecte care să fie eligibile doar dacă faci dovada că ești proprietar. Este un proiect care poate schimba la față acea zonă, poate fi realizat în anumite condiții și am primit foarte multe mesaje, să punem în discuții ambele variante”, a declarat edilul.

 

Ion Lungu: “Să luăm cea mai bună decizie pentru Suceava și suceveni!”

„Deocamdată nu putem pune în discuție varianta arhitectului Doru Olaș, cât timp nu sunt făcuți indicatorii tehnico-economici, suma vehiculată fiind doar o estimare a dumnealui. Drept urmare, ca să fie transparență totală la primărie, voi retrage joi proiectul municipalității de pe ordinea de zi, urmând ca după alegeri să discutăm exact pe aceste două variante, să vedem ce soluții găsim pe fonduri europene”, a anunțat edilul sucevean. Acesta a subliniat faptul că pe lângă suma mare vehiculată pentru realizarea proiectului propus de arhitect, problema cea mai mare este cea a proprietăților private – mulți au pierdut finanțările tocmai din acest motiv, că erau gândite pe proprietăți care nu au putut fi expropriate la timp.

„Eu sunt dispus să discutăm ambele variante, să vedem ce se întâmplă în perioada următoare, care este perspectiva fondurilor europene, să ne asigurăm că luăm cea mai bună decizie pentru Suceava și suceveni”, a concluzionat Ion Lungu.

 

Ce propun cele două variante de modernizare

Proiectul municipalității de modernizare a parcului Mărășești vizează transformarea totală a actualei piațete, uzată atât fizic cât și moral, prin refacerea aleilor și a pavimentului, construirea unui sistem nou de fântâni arteziene, reamenajarea spațiului verde, introducerea unui sistem de irigat automatizat, realizarea unui nou sistem de iluminat, înlocuirea mobilierului urban degradat și montarea unui sistem de supraveghere video.

Suprafața vizată de lucrările de modernizare este de 2.400 de mp, iar valoarea totală a investiției este estimată, conform indicatorilor tehnico-economici, la aproape 2,5 milioane de lei.

Pe de altă parte, arhitectul Doru Olaș propune realizarea unui pasaj auto subteran care să integreze toate străzile care se întâlnesc în intersecția Mărășești, deasupra căruia să fie o piață imensă, pietonală, care să pună în valoare Catedrala.

Proiectul său include și parcări subterane, săpăturile pentru realizarea proiectului ar fi la o adâncime de aproximativ 4 metri, diferența de până la 8 metri, cât ar avea edificiul care cuprinde pasajul subteran și parcările subterane, urmând să fie realizat de la nivelul străzii în sus.

Fără a avea un calcul exact al investițiilor necesare, Doru Olaș estimează costurile de realizare a unui astfel de proiect undeva la 50 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul municipalității pentru parcul Mărășești, retras, pentru a fi pus în discuție în paralel cu cel propus de Doru Olaș.
 Vizualizări articol: 1154 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Proiectul municipalității pentru parcul Mărășești, retras, pentru a fi pus în discuție în paralel cu cel propus de Doru Olaș1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei