Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2020 - Anul XXV, nr. 194 (7499)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul de Istorie

Lucrările unuia dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, expuse în premieră la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Creațiile unuia dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, Ion Mândrescu, sucevean la origine, vor fi prezentate în premieră în Suceava, datorită Muzeului Național al Bucovinei, care organizează la Muzeul de Istorie expoziția de sculptură „Omul, timpul, spațiul”.

Vernisajul va avea loc miercuri, 19 august, ora 14.00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava.

Expoziția propusă, etalată în Galeria „POD”, prima a artistului plastic la Suceava, poate fi vizitată în perioada 19 august 2020 – 31 ianuarie 2021 și cuprinde 17 lucrări care definesc temele majore: „Structurile”, „Călătorii inițiatice”, „Sfinxul”, „Însingurare”, „Omul, timpul, spațiul”, „Murim spre a ne naște”.

 

Ion Mândrescu: „Sculptura este forma mea de existență, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care frământă această lume”

Directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, dr. Constantin-Emil Ursu, a făcut o prezentare a sculptorului, care reliefează personalitatea uriașă a acestui sucevean, prea puțin cunoscut pe meleagurile natale: “Ion Mândrescu, unul dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, s-a născut în 1954, la Mihoveni, comuna Șcheia (județul Suceava), apoi a urmat Liceul de muzică și arte plastice din Botoșani (absolvit în 1974) și Institutul de Arte Plastice <Nicolae Grigorescu> București (1976-1980).

O primă limpezire a bagajului stilistic se va formula în urma cutremurului din 1977, care va reprezenta un important pas evolutiv. Mândrescu își va reconsidera opinia despre figurativ, care de atunci va fi mereu încărcat de concretețe, înțeles și forță. Va alterna mereu structurile abstracte cu cele pur formale, iar odată cu ciclul <Structurile>, acest joc se va înlănțui continuu. Nu va evita nici sculptura ornamentală și decorativă, pe care o putem admira în curțile Palatului Cotroceni. Chiar dacă stilul în care sunt realizate pare disonant de tabloul complet al artei lui Mândrescu, acesta dovedește că are capacitatea de a aborda și stiluri celebre ale clasicismului. În 1979 a obținut premiul revistei <Amfiteatru> pentru relieful <Conflict>. În 1981 a câștigat o bursă pentru sculptură și, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Stork. Cinci ani mai târziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, în 1990, va fi transpus în bronz, în trei exemplare: unul se află expus în Caracas, unul se află la Chișinău și al treilea la Mănăstirea Sucevița.

În 1985 începe să modeleze seria <Omul, Timpul, Spațiul>. Această operă consemnează nu numai una dintre cele mai importante lucrări ale artistului, dar și revenirea la sculptura figurativă. O revenire cu succes, ce fixează momentul nu numai pentru artist, dar și pentru sculptura românească contemporană. În următorii ani continuă să aprofundeze înțelesurile acestei declarații despre existența omului, coordonând masa sculptată după aceleași principii perspectivale. În 1992, Mândrescu participă cu opera sa la Expoziția Universală de la Sevilla și tot în același an este prezent la o expoziție de grup la Viena, organizată de Ministerul Culturii. Pe același traseu, cu sprijinul ministerului, lucrarea ajunge să fie prezentată publicului german și celui chinez.

În martie 1995 o lucrare din ciclul <Omul, timpul, spațiul> va fi prezentă la Salon International d'Art Contemporain de la Strasbourg, alături de opere ale unor artiști celebri (Toulouse, Cesar, Picasso, Giacometti etc.), acesta reprezentând probabil unul dintre cele mai însemnate momente pe care le trăiește un bronz semnat de Ion Mândrescu.

În 1993, Ion Mândrescu a participat cu 30 de lucrări la expoziția deschisă la Centrul Cultural Român la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialiștii galeriei i-au propus artistului român un contract de exclusivitate pe o perioadă de 10 ani, fiind practic primul și singurul român cu un astfel de contract. Acesta a fost, practic, momentul confirmării internaționale a sculptorului Ion Mândrescu. Într-unul dintre interviurile sale, artistul spunea că <mi-e greu să spun ce trebuie făcut ca într-adevăr să intrăm și noi într-o minimă normalitate și să nu fim umiliți>.

În 2003 lucrarea <Omul, timpul, spațiul> a intrat în colecția Consiliului de miniștri a Comisiei Europene.

În străinătate, Ion Mândrescu a expus, între altele, în Bulgaria (Sofia), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varșovia), Germania (Berlin), Austria (Viena), China (Beijing), Franța (Paris, Strasbourg), Spania (Sevilla), Serbia (Belgrad). Are mai multe premii și distincții, numeroase lucrări în colecții private și este prezent permanent cu opere în galerii din București, Viena și Paris. Are peste 200 de lucrări în colecții private din România, Franța, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria și Serbia.

În 2019 a realizat pentru Muzeul Național al Bucovinei bustul arhitectului Karl A. Romstorfer care, în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava, urmează să fie amplasat în zona centrală a orașului”.

Vizitarea expoziției este gratuită și se va desfășura zilnic, conform programului Muzeului de Istorie Suceava, afișat pe site-ul instituției (www.muzeulbucovinei.ro), cu respectarea condițiilor legale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrările unuia dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, expuse în premieră la Suceava.
 Vizualizări articol: 953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lucrările unuia dintre cei mai importanți sculptori români contemporani, expuse în premieră la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei