Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2020 - Anul XXV, nr. 173 (7478)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

„Crescut Pe Muzică”

Tineri suceveni, „școliți” în ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie și media literacy

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru tineri suceveni au participat, timp de o lună, la șase serii de ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie și media literacy. Este vorba de IonuțNicolae Pîntiuc (16 ani, Suceava), adolescent pasionat de trompetă, care face parte din taraful condus de Dan Lăcătuș, alături de clarinetistul Iulian Harbaca (Suceava) și trompetistul Alexandru Boicu (Vatra Dornei). Tot din zona Sucevei este și Gabriel Marin (18 ani), trompetist din satul Mironu, care deși nu a participat la ateliere pentru că mergea la muncă, a ținut legătura cu echipa proiectului prin telefon și a pregătit materiale despre muzicienii din sat.

 

Muzicieni, dansatori

La atelierele „Crescut Pe Muzică” au fost admiși 20 de tineri muzicieni din toată țara, cântăreți la trompetă, saxofon, bariton, clarinet, caval, acordeon, harmoșcă și tobe. Printre ei se numără și adolescenți dansatori în ansambluri populare. Atelierele au arătat că adolescenții, majoritatea provenind din mediul rural, au competențe digitale și vor să ducă tradiția muzicii sau a dansului mai departe. Cu ajutorul trainerilor, tinerii au făcut interviuri, fotografii și scurte documentaredespre ei și oamenii de la care au învățat să cânte sau să danseze. Aceste materiale vor fi expuse într-o expoziție online începând cu 15 august.

 

Provocări

La atelierele susținute pe Zoom, tinerii au fost inițiați și ghidați să creeze propriile materiale documentare. Prin aplicațiile și temele propuse, ei au cercetat istoria familiei și comunității din care fac parte, chestionând importanța păstrării și prezentării tradițiilor locale. În proces, tinerii au arătat că au competențele digitale necesare vremurilor în care trăim și că globalizarea educației este posibilă, atât timp cât există acces printr-un smartphone și o conexiune bună la internet. Atelierele nu au fost lipsite de provocări, tinerii din mediul ruralau avut probleme de conexiune la internet, chiar și de semnal. Au fost și multe momente plăcute, de exemplu atunci când participanții s-au intervievat reciproc, au avut discuții aprinse despre geneza unor anumite stiluri muzicale sau au cântat la trompetă, fluier și harmoșcă. Aceste momente au fost surprinse și puse pe Tik Tok https://tinyurl.com/ybd83ox5.

Participanții la ateliere au fost găsiți și contactați în principal prin intermediul rețelei stabilite acum cinci ani de inițiatoarea proiectului „Crescut Pe Muzică”, Simona Constantin. Pe atunci Simona lucra la o cercetare pe teren în vederea lansării unui catalog cu ultimii lăutari din țară. Cei 20 de copii și adolescenți găsiți din toată țara cântă sau dansează și sunt activi în domeniul patrimoniului imaterial al muzicii tradiționale, din regiunea în care trăiesc.

 

Unde pot fi văzuți artiștii

În timpul rămas până la expoziția online de pe 15 august, participanții vor termina materialele începute și se va începe lucrul la site-ul ce va găzdui expoziția. După lansare se vor organiza câteva evenimente tip Artist Talk cu participanții și alte două mese rotunde cu profesori și partenerii culturali. Pe Facebook și Instagram există descrierile fiecărui participant în parte și momente din evoluția proiectului, iar pe Tik Tok vor apărea clipuri ce descriu o zi din viața fiecăruia dintre ei. Site-ul www.crescutpemuzica.ro este în construcție. Facebook https://www.facebook.com/Crescut-Pe-Muzica-115355340214843. Instagram https://www.instagram.com/crescutpemuzica/. Tik Tok https://tinyurl.com/ybd83ox5. „Crescut Pe Muzică” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și IdentitățiiNaționale, organizat de Asociația ACCES Călărași, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, Primăria Municipiului Călărași. Mai mulți informații puteți obține de la Mihaela Gheață, mihaela.gheatza@gmail.com+ 40 742756930 și Simona Constantin constantinsimonav@gmail.com +40 724 862 959.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tineri suceveni, „școliți” în ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie și media literacy.
 Vizualizări articol: 980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tineri suceveni, „școliți” în ateliere online de jurnalism, fotografie, film documentar, scriere creativă, etnomuzicologie și media literacy0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei