Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 iul 2020 - Anul XXV, nr. 170 (7475)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Prima etapă

46 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a aproape o mie de apartamente din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un număr de 26 de blocuri din municipiul Suceava, în care locuiesc aproape 1.000 de familii, urmează să fie reabilitate termic și să beneficieze și de refacerea fațadelor, iar beneficiarii, proprietarii, vor plăti doar 20% din valoarea lucrărilor.

Studiile de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți imobilelor de locuințe care fac parte din prima grupă care beneficiază de reabilitare termică printr-un parteneriat între Primăria Suceava și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației urmează să fie aprobate în ședința de Consiliu Local de joi, 23 iulie.

Lista imobilelor care urmează să fie reabilitate termic în prima etapă cuprinde 26 de blocuri din cartierele Burdujeni, George Enescu, Mărășești și Obcini, cu un total de 969 de apartamente, la care valoarea totală a investiției este estimată la 46 de milioane de lei.

De departe, cele mai mari costuri totale sunt estimate la blocul T90, din George Enescu, construit în 1983, cu parter și opt etaje, cu 126 de apartamente, la care estimarea lucrărilor ajunge la valoarea de 7,44 milioane de lei, durata de execuție fiind de 10 luni.

Comparativ, la un cost foarte mic pe apartament vor fi locuitorii blocului 5A, de pe strada Jean Bart nr. 36, construit în 1978, unde, la 92 de apartamente, totalul general este de 1,5 milioane lei.

Practic, nu există un cost standard, care să se aplice oricărui apartament, de oriunde, deoarece lucrările și necesitățile diferă de la un imobil la altul, în funcție de particularitățile fiecăruia.

Finanțarea cheltuielilor privind proiectarea este asigurată de Primăria Suceava, în vreme ce execuția lucrărilor este acoperită în proporție de 20% de către proprietari, în funcție de cota indiviză a fiecăruia, 30% reprezintă finanțarea care se alocă de la bugetul local al municipiului, iar 50% de la bugetul de stat, prin MLPDA, din fondurile alocate Programului Național privind creșterea performanțelor energetice ale locuințelor.

Conform proiectului de HCL, reabilitarea termică a unui bloc de locuințe presupune izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor cu tâmplărie performantă energetic, termo-hidroizolarea terasei/termoizolarea planșeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planșeului peste subsol, dar și refacerea fațadei blocurilor, care, în majoritatea cazurilor, sunt deteriorate și cu elemente cu potențial de prăbușire.

În funcție de rezultatele expertizei tehnice și ale auditului energetic al imobilelor, la aceste lucrări se mai adaugă cele de reparații la elementele de construcție, dar și lucrări de intervenție la instalația de distribuție a agentului termic, aferentă părților comune ale blocului de locuințe.

Principalele avantaje ale reabilitării termice sunt reducerea cheltuielilor cu combustibilii, condiții mai bune de locuit, protejarea mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, schimbarea aspectului blocurilor de locuințe și implicit a imaginii localității.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 46 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a aproape o mie de apartamente din Suceava.
 Vizualizări articol: 1220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
46 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a aproape o mie de apartamente din Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei