Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 iul 2020 - Anul XXV, nr. 158 (7463)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Pe 2 iulie

Ştefan cel Mare, cinstit la Cetatea de Scaun de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe 2 iulie, când Biserica Ortodoxă aduce cinstirea cuvenită celui care a fost luptător neînfricat pentru apărarea neamului şi a credinţei străbune, unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-a avut Moldova şi întreaga creştinătate ortodoxă, Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, a fost cinstit de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni.Întâlnirea de la Cetatea de Scaun a Sucevei a celorcare au slujit o viață la Sfântul Altar a fost posibilă în urma uneibune colaborări dintre biserică şi armată, respectiv Protopopiatul Fălticeni şi Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni, a Asociației „Credință și Faptă” şi a Muzeului Naţional al Bucovinei.

Preotul Georgian Rotar, responsabil comunicare în cadrul Protopopiatului Fălticeni,ne-a spus: „Această întâlnire a preoţilor pensionari, desfăşurată în acord cu legile sanitare impuse de starea de alertă în care ne aflăm, a avut farmecul şi o stare emoţională aparte prin desfăşurarea ei, prin îngăduinţa conducerii Muzeului Național al Bucovinei, în persoana domnului director Emil Ursu, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Tot aici s-a desfăşurat slujba parastasului pentru Înalt Preasfințitul Părinte Pimen la împlinirea a 40 de zile la trecerea la cele veșnice şi s-a făcut pomenire pentru apărătorii cetăţii şi oştenii care au luptat alături de Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt pentru apărarea credinţei ortodoxe şi a pământurilor strămoşeşti”.

Părintele protoiereu de Fălticeni Adrian Dulgheriu și pr. militar Cătălin Simion de la Şcoala de Subofiţeri din Fălticeni au binecuvântat întâlnirea şi au adus cântări de laudă prin citirea Acatistului Marelui Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei, împreună cu preoții seniori prezenți. Alături de ei au fost şi cadre militare de la Şcoala de Jandarmi din Fălticeni şi Corina Oarza, ghidul Cetății.

 

Viaţa Sfântului Voievod, un model de urmat pentru fiecare dintre noi

În cadrul luărilor de cuvânt, părintele protoiereu Adrian Dulgheriu a evidenţiat viaţa Sfântului Ştefan cel Mare, iar „citirea Acatistului ne-a impresionat prin prisma aducerii aminte de cei care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă ale Moldovei de acum 500 de ani.

Nu este puțin lucru astăzi să fim creștini ortodocşi datorită celor care au luptat. Ştim din istorie că noi, moldovenii, am avut o importanţă militară deosebită în zonă şi astăzi suntem prezenţi aici, în cetate, pentru că ţara a fost apărată cu sabia, cu spada, cu sulița, iar noi, preoţii, am întărit pe cei care luptau pentru a apăra credinţa noastră ortodoxă. Viaţa Sfântului Voievod trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un model de urmat şi ar trebui să medităm mai des pentru a ne insufla şi mai mult sentimentul de patriotism care este mai puţin dezvoltat pentru unii din zilele noastre. Mulţumim preotului militar Cătălin Simion, care, alături de cei în uniforma militară, desfăşoară  frumoase activităţi în cadrul unităţii militare din Fălticeni, domnului Emil Ursu, care a mijlocit această frumoasă întâlnire, preoţilor prezenţi, care, deşi au o vârstă înaintată, au făcut tot posibilul să nu lipsească la ceea ce s-a datorit a fi o reuniune de taină”.

 „Prezența noastră aici nu este altceva decât un act de onoare prin care evidenţiem moştenirea pe care ne-au lăsat-o înaintaşii noştri şi le aducem omagiu şi cinstire. Rugăm pe Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt să ne întărească în credinţă, să ne dea mai multă înţelepciune ca să putem trece cu bine peste această perioadă tulbure pe care o traversăm”, a concluzionat la final pr. militar Cătălin Simion.

Întâlnirea s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților, şi s-a încheiat cu un tur al Cetăţii şi cu o agapă frăţească, prilej pentru invitaţi de a depăna amintiri din timpul slujirii lor şi de a mulţumi organizatorilor pentru că şi-au amintit de ei şi le-au oferit un moment de bucurie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ştefan cel Mare, cinstit la Cetatea de Scaun de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Ştefan cel Mare, cinstit la Cetatea de Scaun de preoţii pensionari din Protopopiatul Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei