Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2020 - Anul XXV, nr. 152 (7457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fălticeni

Împrumut bancar pentru investiţii la Spitalul Municipal şi reabilitarea termică a 8 blocuri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Fălticeni face demersuri pentru un credit bancar de 29.955.933 de lei pentru finanţarea achiziţiei aparaturii medicale pentru Spitalul Municipal, extinderea Secţiei de pneumologie şi reabilitarea termică a opt blocuri. Având în vedere faptul că lucrările de construcţie a noului Spital Municipal Fălticeni sunt finalizate şi pentru punerea în funcţiune mai este necesară doar aparatura medicală, pentru care este efectuată deja procedura de achiziţie, s-a analizat posibilitatea de a se asigura finanţarea de la bugetul local. Pentru că necesarul este de 18.811.431 lei, sumă prea mare pentru a putea fi asigurată din surse proprii, deliberativul local a decis în unanimitate în după-amiaza zilei de luni, 29 iunie, că cea mai bună soluţie este contractarea unui credit pe termen lung.

Valoarea totală a acordurilor cadru încheiate cu furnizorii de echipamente medicale pentru dotarea noului spital este de 23.868.684 lei cu TVA şi include 9 loturi. Până acum au fost achitate echipamente şi dispozitive medicale în valoare de 5.057.253 lei. În anul 2020, Ministerul Sănătăţii a alocat spitalului suma de 4.362.000 lei pentru achiziţionarea de echipamente medicale, iar valoarea cofinanţării aferente de la buget local este de 568.650 lei. Din veniturile proprii ale spitalului s-a alocat suma de 110.103 lei, iar din donaţiile primite a fost alocată suma de 16.500 lei, se arată în nota de fundamentare înaintată Consiliului Local şi întocmită de administratorul public al municipiului Fălticeni, Silviu Rusu Haralambie.

„Valoarea totală este 5.057.253 lei, iar cu aceşti bani s-au comandat integral - lotul 5 - Staţia centrală sterilizare, în valoare de 922.227 lei şi lotul 7 – Paturi spital, în valoare de 2.587.536 lei şi parţial din lotul 1 - Radiologie şi imagistică medicală, aparatură în valoare de 1.547.490 lei”, precizează Silviu Rusu Haralambie.

Primarul Gheorghe Cătălin Coman a precizat: „Având în vedere faptul că lucrările de construire la obiectivul de investiţie <Noul Spital Municipal Fălticeni> sunt finalizate, inclusiv lucrările de construcţie a celor trei scări exterioare de evacuare impuse de ISU Suceava şi achiziţia şi montajul dotărilor complementare actului medical, pentru a putea da în funcţiune noul spital este necesară găsirea surselor de finanţare pentru achiziţionarea aparaturii medicale necesare.

S-au făcut toate demersurile necesare pentru obţinerea de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătăţii, a finanţării necesare. Întrucât până la această dată nu s-a primit răspuns la solicitările noastre şi nu există predictibilitate în ce priveşte primirea sumelor de la bugetul de stat, s-a analizat posibilitatea de a se asigura suma de 18.811.431 lei de la bugetul local, o sumă prea mare pentru a putea fi asigurată din surse proprii. Cea mai bună soluţie este contractarea unui credit pe termen lung.

Consider ca darea în folosinţă a noii clădiri a Spitalului Municipal Fălticeni este o prioritate, iar achiziţionarea dotărilor medicale va finaliza un demers de lungă durată. Noua clădire va deservi în condiţii de confort sporit şi la standarde actuale populaţia municipiului, dar şi a localităţilor din zonă”.

Noul Spital Municipal Fălticeni are în structură 93 de saloane cu două şi trei paturi/salon, cu grup sanitar propriu, prize de fluide medicale pentru fiecare pat, condiţii medicale şi hoteliere ideale pentru tratarea pacienţilor internaţi, o secţie ATI cu 20 de paturi pentru pacienţii internaţi cu forme grave, aparat radiologic mobil, computer tomograf, bloc operator cu şase săli de operaţie etc.

Primarul Cătălin Coman a precizat că 70% dintre persoanele care beneficiază de serviciile Spitalului Fălticeni sunt din comunele arondate municipiului şi din oraşele Dolhasca şi Liteni.

 

Sistematizarea verticală şi reabilitarea termică făcute cu banii din credit

Darea în folosinţă a noului spital face posibilă şi necesară sistematizarea verticală a amplasamentului actual al spitalului, iar pentru a executa lucrările pe întregul amplasament este necesară suma de 3.544.657 lei.

În cadrul investiţiilor în infrastructura de sănătate a municipiului Fălticeni, se înscrie şi Extinderea Secţiei de Pneumologie a Spitalului Municipal. Secţia funcţionează ca o secţie de izolare, imobilul fiind situat pe str. Caporal Diaconiţa. Pentru ca circuitul pacienţilor să se efectueze conform normelor, este necesară extinderea secţiei, investiţie a cărei valoare estimată este de 2.599.845 lei.

„Colectivul care se ocupă de proiecte europene are în lucru cererea de finanţare pentru accesarea unei finanţări externe nerambursabile de la UE pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale, respectiv a 8 blocuri de pe raza municipiului. Finanţarea proprie la acest tip de proiect este de 40% din valoarea estimată. Valoarea estimată este de 12.500.000 lei, cofinanţarea fiind de 5.000.000 lei, pe care propunem să o asiguram tot din credit. Însumând valorile estimate ale fiecărui obiectiv sus-menţionat, necesarul de finanţat din credit va fi de 29.955.933 lei”, a precizat primarul Gheorghe Cătălin Coman.

Contractarea finanţării rambursabile interne, în valoare de 29.955.933 lei, va fi făcută pe o durată maximă de 16 ani, din care 3 ani perioada de tragere şi maxim 13 ani perioadă de rambursare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Împrumut bancar pentru investiţii la Spitalul Municipal şi reabilitarea termică a 8 blocuri.
 Vizualizări articol: 1372 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Împrumut bancar pentru investiţii la Spitalul Municipal şi reabilitarea termică a 8 blocuri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei