Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2020 - Anul XXV, nr. 145 (7450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

Cătălin Coman a semnat contractul pentru restaurarea Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a semnat contractul pentru proiectarea și realizarea lucrărilor la proiectul „Restaurare monument istoric Muzeul Fălticenilor Vasile Ciurea”.  Cătălin Coman a precizat că prin acest proiect va fi restaurată clădirea în care a funcționat primul Muzeu regional al județului Suceava și ulterior Biblioteca Municipală „E. Lovinescu” din Fălticeni. Investiția, cu o valoare de 2,92 milioane de lei, va fi finanțată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Coman a explicat că proiectarea trebuie finalizată în 45 de zile, după care lucrările de restaurare vor dura opt luni. Contractul a fost semnat de primarul Gheorghe Cătălin Coman, din partea Primăriei Fălticeni, şi reprezentanţii asocierii formate din societăţile SYM RSC Siret, lider de asociere şi executant al lucrărilor, şi proiectantul SC Proiect Botoşani.

„Demersurile pentru realizarea acestui proiect au început în anul 2016, când  a fost obţinut, de la Ministerul Culturii, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, avizul prealabil în vederea înfiinţării Muzeului Fălticenilor Vasile Ciurea”, a spus Cătălin Coman. Primarul din Fălticeni a adăugat că un rol important în promovarea acestui proiect l-a avut deputatul Alexandru Rădulescu, care la vremea respectivă era consilierul său, el coordonând echipa care a realizat documentaţia care a stat la baza obţinerii avizului.  

Bazele „Muzeului Fălticenilor” au fost puse în anul 1914, sub denumirea Muzeul regional al judeţului Suceava. Din primăvara anului 1930, dat fiind numărul mare de exponate şi nevoia de extindere a secţiilor muzeului, instituţia s-a mutat în clădirea situată în faţa Primăriei Fălticeni. Clădirea a fost achiziţionată de Societatea „Muzeul din Folticeni” de la  Alexandru Cantacuzin. Tot atunci numele s-a schimbat în „Muzeul Fălticenilor”. După 1970, în urma unor măsurilor de reorganizare a muzeelor din judeţul Suceava, „Muzeul Fălticenilor” a fost desfiinţat. Ulterior, în clădire a fost organizată Biblioteca orăşenească, actuala Bibliotecă municipală „E. Lovinescu”

„Așteptarea a fost de lungă durată, pentru că demersurile noastre au început în anul 2016. Am trecut de toate etapele birocratice, iar acum ne bucurăm că a venit momentul în care vom reuși să revitalizăm o clădire monument și o instituție emblematică pentru Fălticeni. Am încredere că lucrările se vor realiza în timp util, astfel încât să redeschidem clădirea în anul 2021. Finanțarea obținută prin PNDL este una consistentă. Sunt aproape 3 milioane de lei atrași în Fălticeni, bani care nu am fi putut să-i asigurăm de la bugetul local. Este prima dată când această clădire va fi restaurată, pentru că ultimele reparații au fost făcute cu zeci de ani în urmă. Astfel, iată că investim în cultură cu fapte, nu cu vorbe”, a declarat Cătălin Coman.

Cătălin Coman a spus că după restaurare, imobilul, aflat pe lista monumentelor istorice, va avea funcţionalitate de muzeu şi bibliotecă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cătălin Coman a semnat contractul pentru restaurarea Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”.
 Vizualizări articol: 1005 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cătălin Coman a semnat contractul pentru restaurarea Muzeului Fălticenilor „Vasile Ciurea”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei