Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 iun 2020 - Anul XXV, nr. 135 (7440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Premieră

Noul laborator pentru testare Covid-19 al DSP Suceava și-a început ieri activitatea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Identificarea virusului SARS-Cov-2 (noul coronavirus) la sucevenii suspecți de infectare se realizează acum în noul laborator de biologie moleculară al Direcției de Sănătate Publică Suceava, amenajat de la zero într-un spațiu din cadrul laboratorului de serologie al instituției. Primele analize au fost efectuate ieri, pe probe recoltate de la persoane suspecte de infectare cu Covid-19 din zona Sucevița.

În laboratorul coordonat de dr. Silvia Filipiuc, medic primar medicină de laborator, mai lucrează un biochimist, un bioinginer și doi asistenți de laborator.

Dr. Filipiuc a explicat, ieri, că sistemul de Real Time PCR de detecție moleculară, cu sistem optic modular și complet integrat, efectuează amplificarea acizilor nucleici, detecția semnalului fluorescent și analiza datelor obținute. Medicul a arătat că este vorba despre o platformă în sistem deschis, la care se pot folosi kit-uri de detecție de la diverși producători.

Alt avantaj al liniei de testare primită de DSP Suceava de la Ministerul Sănătății este că protocolul de extracție automată a acizilor nucleici nu permite contaminarea încrucișată, având decontaminare automată după fiecare protocol de extracție.

Capacitatea de lucru a liniei de testare este de 1-32 de probe pe un ciclu de procesare, care are mai multe etape, astfel că într-o zi de lucru de 8 ore se pot lucra 64 de probe.

Important de reținut, toate probele pozitive Covid-19 se păstrează la DSP, la o temperatură de minus 80 de grade Celsius, minimum 2 ani, astfel că în caz de contestații se pot efectua oricând contraprobe la un alt laborator.

Medicul Silvia Filipiuc a declarat că pentru validarea testării echipa laboratorului de la DSP Suceava a lucrat 10 probe în paralel cu laboratorul de biologie moleculară al Centrul Regional de Sănătate Publică Iași. „Rezultatele probelor lucrate de noi și cele lucrate de laboratorul din Iași au avut reproductibilitate perfectă”, a precizat dr. Filipic. Ea a mai spus că funcționarea laboratorului de biologie moleculară a fost avizată de Ministerul Sănătății, „care a inclus în acest program DSP Suceava, alături de alte câteva spitale și DSP-uri, cele mai multe din centre universitare cu facultăți de medicină”. Programul a fost publicat în Monitorul Oficial din 13 mai a.c..

Beneficiarii acestui program național de sănătate sunt persoanele suspecte de infecție cu Covid-19, contacții lor sau persoanele simptomatice, conform metodologiei stabilite de Ministerul Sănătății.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noul laborator pentru testare Covid-19 al DSP Suceava și-a început ieri activitatea.
 Vizualizări articol: 3069 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Noul laborator pentru testare Covid-19 al DSP Suceava și-a început ieri activitatea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei