Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 iun 2020 - Anul XXV, nr. 133 (7438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În sfârșit!

Aparatul de testare pentru Covid-19 al DSP Suceava, funcțional din această săptămână

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Echipamentul Real Time-PCR de testare moleculară pentru noul coronavirus, al Direcției de Sănătate Publică Suceava, este în sfârșit funcțional. Directorul economic al DSP, Firuța Bosancu, a declarat, vineri, că aparatul a fost pus în funcțiune și din această săptămână testarea se va face la Suceava. „Săptămâna aceasta (n.r. săptămâna trecută) s-au făcut probe la noi și la Iași și rezultatele au fost corecte, identice. De săptămâna viitoare va fi funcțional”, a declarat Firuța Bosancu.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a demarat procedurile pentru un astfel de echipament, către Ministerul Sănătății, încă din data de 6 martie a.c., la 3 zile după ce în județ a fost confirmat primul caz de Covid-19. Aparatul a ajuns la Suceava la începutul lunii mai și de atunci s-au derulat procedurile pentru ca acesta să intre în circuitul de prelucrare a probelor pentru Covid-19.

Până acum, probele recoltate de DSP Suceava au fost prelucrate la centre din Iași și București. La începutul lunii martie, autoritățile sanitare și ale administrației publice din Suceava au solicitat Ministerului Sănătății un echipament de testare, având în vedere atât numărul mare de suceveni care s-au întors din străinătate, deci potențial suspecți de infectare cu Covid-19, cât și timpul mare de așteptare a rezultatelor testelor, de 5-7-8 zile. La acea vreme, în țară se făcea testare pentru noul coronavirus doar în 6 centre - București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Craiova, județul Suceava fiind arondat centrului de la Iași.

Decizia de dotare a DSP, și nu a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cu un astfel de aparat a fost motivată suplimentar de faptul că unitatea medicală nu avea propriul laborator de analize medicale, serviciul fiind externalizat încă din anul 2004. După trei luni, Direcția de Sănătate Publică din județul cu cele mai multe cazuri confirmate de COVID-19 are funcțional aparatul RT-PCR.

Între timp, de la sfârșitul lunii martie, Spitalul de Urgență Suceava a pus în funcțiune propria sa linie de testare pentru pacienții internați aici, având atât specialiști, cât și echipamente. În județ mai au aparate RT-PCR spitalele din Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, cumpărate cu fonduri de la administrațiile locale și din donații, Suceava fiind printre județele cu cea mai mare capacitate de testare din țară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aparatul de testare pentru Covid-19 al DSP Suceava, funcțional din această săptămână.
 Vizualizări articol: 1774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Aparatul de testare pentru Covid-19 al DSP Suceava, funcțional din această săptămână5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei