Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 apr 2020 - Anul XXV, nr. 83 (7388)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Temători că nu vor avea ce mânca

În plină pandemie, mulți suceveni își scot adeverințe de la primării și pleacă la cules sparanghel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Perspectiva de a sta acasă fără nici un venit le dă fiori multora dintre suceveni, iar unii dintre ei caută soluții de a pleca la muncă, acolo unde este cerere. Un număr important de suceveni din familii sărace au plecat sau încearcă să plece în aceste zile spre Germania, Olanda sau Belgia la muncă în agricultură, mai exact la cules de sparanghel. În cazul Olandei, zborurile regulate de la București, Iași și Cluj la Eindhoven au decolat până sâmbătă, 4 aprilie, inclusiv, iar mulți dintre pasageri au fost cei plecați la cules de sparanghel, cu contract.
Reprezentanta unei agenții de turism din Suceava ne-a declarat că cele mai multe solicitări au fost de la oameni din Pătrăuți și Dolhasca. Cei care aveau bilete până pe 4 aprilie au putut pleca, iar cei care aveau bilete după această dată s-au reprogramat pentru a pleca la date ulterioare. Teoretic, după jumătatea lui aprilie mai sunt bilete la vânzare spre Eindhoven, însă nimeni nu poate garanta că aceste zboruri nu vor fi și ele anulate. Oameni își asumă însă riscuri, din disperare de a avea un loc de muncă în această perioadă. Alții caută varianta de a pleca cu unele curse speciale, închiriate de angajatori, exclusiv pentru români care vor să meargă la muncă de sezon.

Contactat de Monitorul de Suceava, primarul comunei Pătrăuți, Adrian Isepciuc, ne-a declarat că oamenii vin la primărie și solicită o adeverință prin care să se ateste că nu au fost supuși la măsura izolării la domiciliu ori a carantinării.

”Adeverința este eliberată în vederea angajării, chiar așa scrie pe ea. Ei vor să știe dacă pot pleca având în vedere carantina impusă în Suceava și localitățile limitrofe și le explicăm că se poate, însă doar dacă au documente de la angajator, declarație pe proprie răspundere și bilet de avion”, a explicat primarul.

Acesta a spus că sunt cel puțin 30-35 de localnici din Pătrăuți despre care știe deja că au plecat, iar alții caută intens soluții de a pleca în continuare. O realitate este că cei mai mulți din cei care pleacă sunt de etnie romă, din categoria celor cunoscuți în comunitate ca oameni muncitori.

De la Pătrăuți au cerut adeverințe și localnici care vor lucra pentru o firmă din Cluj-Napoca.

 

Plătiți cu până la 120 de euro pe zi. Munca este însă grea și nu o poate face oricine

Culegătorii români sunt cei mai căutați de marii fermieri care cultivă sparanghel, la mare distanță fiind polonezii. Având în vedere nevoia de forță de muncă, mai ales în această perioadă, pentru acești culegători au fost introduse derogări speciale, atât în Germania, cât și în Olanda și Belgia. Românii ar avea o pondere de peste 80% din totalul culegătorilor de sparanghel.

Un bun culegător de sparanghel câștigă până la 120 de euro pe zi, dar munca este foarte grea, necesitând capacitate de efort sporită și tehnică bună. De altfel, o parte dintre culegători au deja o experiență de unul-doi ani în această meserie.

Sparanghelul este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase, ce conține frunze asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legumă. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În plină pandemie, mulți suceveni își scot adeverințe de la primării și pleacă la cules sparanghel.
 Vizualizări articol: 3364 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
În plină pandemie, mulți suceveni își scot adeverințe de la primării și pleacă la cules sparanghel5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei