Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mar 2020 - Anul XXV, nr. 74 (7379)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Respirația corectă reduce stările de anxietate și stresul celor aflați în izolare

Atunci când stăm o perioadă lungă de timp în casă, fiind stresați și tensionați datorită situației din societate, putem să ajungem să ne modificăm inconștient dinamica respiratorie și să respirăm parțial, incomplet, rapid, având mai tot timpul abdomenul inferior încordat. Acest mod defectuos de a respira duce la o slabă oxigenare a creierului, inimii și a organismului în general și amplifică stările de agitație, stres, deteriorând considerabil echilibrul interior.

Doctorul Richard P. Brown, profesor clinician de psihiatrie asociat la Universitatea Columbia și doctorul Patricia Gerbarg, profesor asociat la Colegiul Medical din New York au descoperit că în situații de iritare, stres sau de panică, o respirație lentă și profundă contrabalansează starea de excitație și instaurează treptat un sentiment de calm și echilibru interior.

Vom prezenta în continuare etapele normale, firești ale unei respirații complete, pentru ca cei interesați să o poată exersa mai întâi în cadrul programului zilnic de exerciții și mai apoi să o asimileze și integreze ca modalitate armonioasă de a respira.

Cele trei etape ale respirației complete: A. Respirația abdominală. Ne așezăm pe un scaun cu spatele drept, spunem o rugăciune și evacuăm complet aerul din plămâni, apoi inspirăm încet și percepem cum aerul pătrunde în zona inferioară a plămânilor, aspect evidențiat prin dilatarea abdomenului inferior. Pentru o execuție corectă, plasăm una dintre palme pe zona ombilicală. Astfel, în timpul efectuării exercițiului, vom percepe mai ușor dilatarea abdomenului și deplasarea palmei. Expirăm gradat aerul din plămâni. Repetați de 5-7 ori. B. Respirația costală. Evacuăm complet aerul din plămâni, după care inspirăm încet și percepem cum aerul pătrunde în zona inferioară a plămânilor, dilatând simultan și abdomenul inferior, după care pătrunde în zona de mijloc a plămânilor evidențiată prin dilatarea coastelor în urma inspirației. Pentru o execuție corectă, plasăm una dintre palme pe zona ombilicală și cealaltă palmă pe zona inimii. Astfel, în timpul efectuării exercițiului, mai întâi vom percepe mai ușor dilatarea abdomenului și deplasarea palmei corespunzătoare, pentru ca mai apoi să percepem dilatarea toracelui și deplasarea palmei poziționate pe zona inimii. Expirăm gradat aerul din plămâni. Repetați de 5-7 ori. C. Respirația claviculară. Evacuăm complet aerul din plămâni, după care inspirăm încet și percepem cum aerul pătrunde în zona inferioară a plămânilor, dilatând simultan și abdomenul inferior, apoi aerul pătrunde în zona de mijloc a plămânilor evidențiată prin dilatarea coastelor în urma inspirației și la final în zona superioară a plămânilor, aspect corelat cu ridicarea ușoară a umerilor.

Respirația completă constă în îmbinarea armonioasă a respirației abdominale, respirației costale și respirației claviculare.

Efecte benefice: calmează sistemul nervos parasimpatic care se activează atunci când suntem stresați sau anxioși, deci are un puternic efect antistres și antidepresiv, îmbunătățește calitatea somnului, purifică, revitalizează și armonizează toate organele vitale și sistemul nervos, determină o mai bună oxigenare a sângelui și a creierului, întărește sistemul imunitar, detoxifică organismul - peste 70% dintre toxinele din organism pot fi înlăturate prin respirația corectă.

Important: este indicat ca exercițiile de respirație să fie executate simultan cu focalizarea pe inspirație și expirație pentru a împiedica apariția gândurilor perturbatoare.

Este recomandat ca respirația să o efectuăm pe nas, deoarece aceasta ajută la fortificarea musculaturii aparatului respirator și susține sistemul cardiovascular; a respira pe nas este sănătos și pentru că, în felul acesta, aerul este umezit și încălzit creându-se în acest fel o barieră în fața virușilor și a bacteriilor înainte de a pătrunde în organism.

Pentru mai multe detalii despre efectuarea corectă a respirației complete puteți găsi exercițiul prezentat în format video pe www.mihaimoisoiu.ro, la secțiunea Terapie Online - Exemplificări terapeutice video și audio.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Respirația corectă reduce stările de anxietate și stresul celor aflați în izolare.
 Vizualizări articol: 2549 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 31 voturi
Respirația corectă reduce stările de anxietate și stresul celor aflați în izolare5.0531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei