Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 mar 2020 - Anul XXV, nr. 71 (7376)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Exercițiile fizice ne feresc de boală și ne întăresc imunitatea

În această perioadă în care se recomandă să stăm pentru protecția noastră în casă zile în șir și chiar săptămâni, singura deplasare exterioară fiind până la magazinul alimentar cel mai apropiat și eventual până la farmacie, multe persoane își petrec toată ziua stând în fața televizorului, a laptopului sau a telefonului mobil, mâncând dulciuri și consumând fel de fel de băuturi răcoritoare, alcoolice etc. Avem două categorii de persoane: cele care înainte de starea de urgență nu făceau nici un fel de exerciții fizice și cele care practicau mai mult sau mai puțin exerciții la sala de sport sau acasă. Datorită acestei perioade de izolare la domiciliu pe care trebuie să o adoptăm cu toții, cei care nu făceau înainte exerciții fizice pot avea cu atât mai mult tendința ca și acum să nu practice, iar cei care desfășurau astfel de activități, unii dintre ei își vor menține această obișnuință, alții renunțând datorită comodității și a stresului psihic la care sunt supuși având în vedere situația din România.

O imunitate bună, care să ne mențină sănătoși și să ne ferească de a ne îmbolnăvi, se dobândește în primul rând prin exerciții fizice executate zilnic. Abia în plan secund sunt situați antioxidanții, vitaminele și mineralele din legume și fructe și suplimentele naturale care sunt stimulatoare ale imunității. Este bine să ținem seama de aspectul pozitiv al statului în casă în această perioadă – suntem feriți de contactul direct cu virusurile, și de aspectul negativ – scăderea drastică a imunității, a capacității de efort a corpului atunci când devenim sedentari. Am auzit mai multe persoane afirmând că nu au nevoie de exerciții fizice în această perioadă deoarece toată ziua fac treabă prin casă și deci, după părerea lor, fac efort suficient.

Un efort fizic eficient trebuie să îndeplinească toate aceste condiții minime pe parcursul desfășurării exercițiilor: să transpirăm, respirația să se accelereze și pulsul să crească peste 100 pe câteva durate scurte din intervalul total de timp. La modul ideal, pentru o imunitate perfectă și un corp sănătos este indicat să depunem un efort fizic de 60-90 minute într-una sau mai multe reprize pe zi după criteriile menționate mai sus, timp de 5 zile pe săptămână. De asemenea, exercițiile nu trebuie să fie executate seara înainte de culcare, deoarece putem să adormim greu și să avem un somn agitat. Exercițiile fizice nu trebuie făcute până la epuizare sau excesiv pentru că vor determina o scădere drastică a cantității de vitamina C din sânge și vor declanșa în exces procese oxidative nedorite.

Fiecare dintre noi este liber să își aleagă tipul de exerciții pe care le consideră eficiente, care i-au fost recomandate de medic sau care îi plac. Indiferent ce exerciții facem trebuie să respectăm criteriile universal valabile prezentate. Un alt aspect ține de faptul că multe persoane au o capacitate de efort redusă sau suferă de boli cronice și atunci ele nu vor ținti în planul lor terapeutic spre pragul de sus al intensității efortului fizic așa cum este prezentat de noi, ci vor efectua exercițiile zilnice în funcție de particularitățile istoricului lor medical, având în prealabil o discuție cu un specialist în domeniu. Pe măsură ce fiecare dintre noi înaintăm în vârstă este vital să creștem timpul zilnic alocat exercițiilor și nu să îl scădem pe motivul că suntem prea bătrâni, prea slăbiți sau prea bolnavi.

Făcând referire la acest virus care creează cele mai mari probleme persoanelor de vârsta a treia care suferă de afecțiuni cronice, trebuie să înțelegem că exercițiile fizice sunt de departe principalul factor care poate construi și menține o imunitate bună a corpului și o stare de spirit pozitivă, deoarece prin practicarea exercițiilor se produc la nivelul creierului și se descarcă în circulația sangvină cel mai mare volum de molecule ale „plăcerii” și anume endorfine, dinorfine, encefaline, serotonină și dopamină care au un rol foarte important antidepresiv, calmant și relaxant.

În concluzie, exercițiile fizice zilnice sunt principala modalitate de a ne crește imunitatea pentru a nu ne îmbolnăvi. Totodată, permit corpului să lupte mai eficient cu boala când suntem deja bolnavi și ne pot echilibra psihic în lunile ce vor urma, ele neputând fi înlocuite de alimentație și de medicamente.

Doritorilor punem la dispoziție în format video, pe www.mihaimoisoiu.ro, o gamă largă de exerciții fizice pentru întărirea imunității și echilibrare emoțională.

 

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223
www.mihaimoisoiu.ro
E-mail: mmmoisoiu@gmail.com
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Exercițiile fizice ne feresc de boală și ne întăresc imunitatea.
 Vizualizări articol: 2598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 29 voturi
Exercițiile fizice ne feresc de boală și ne întăresc imunitatea5.0529

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei