Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 mar 2020 - Anul XXV, nr. 64 (7369)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Grav, foarte grav

800 de lei, banii pentru care un polițist sucevean a ”închis ochii” la doi șoferi băuți prinși în trafic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au anunțat trimiterea în judecată a trei inculpați, într-un dosar privind fapte de corupție. Principalul vizat este un polițist, Lucian Grigoruță, din cadrul Postului de Poliție Horodniceni, afiliat Secției Rurale Mălini. 

Polițistul a fost trimis în judecată, sub control judiciar, pentru săvârșirea a șase infracțiuni de trafic de influență și trei de luare de mită.

De principiu, polițistul le-a cerut bani unor persoane din comuna în care lucra, fie inventând că acestea au trecut pe roșu, fie, și mai grav, direct de la șoferi pe care îi depistase în trafic. Cel mai grav, anchetatorii au date despre două cazuri în care agentul a prins doi șoferi băuți cărora le-a cerut bani, pentru a nu lua măsuri împotriva lor. Polițistul ar fi luat 800 de lei de la fiecare din ei.

 

Șase cazuri de bani luați prin trafic de influență

Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu polițiştii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava.

Procurorii au arătat că în perioada noiembrie-decembrie 2019, agentul de poliție, în șase situații, ar fi pretins diferite sume de bani de la persoane din zona în care îşi desfăşoară activitatea, susținând că are influență asupra unui coleg din cadrul poliției rutiere şi promițându-le că, în schimb, îl va determina pe acel coleg din cadrul poliției rutiere să nu sancționeze acea persoană sau o persoană apropiată, pentru o contravenție rutieră.

Sumele pretinse şi primite au fost de 400 de lei, 600 de lei, 100 de euro, 1.000 de euro, respectiv 150 de euro şi 100 de lei, se arată în rechizitoriu.

Polițistul le spunea celor de la care pretindea bani că există o notificare pe numele lor, sau al unei persoane apropiate, că s-ar fi aflat la volanul unui autoturism şi ar fi fost surprins de camere de supraveghere a traficului în timp ce trecea pe culoarea roşie a semaforului, la Fălticeni sau în alte localități mai mari, astfel că urmează a fi amendat și lăsat fără permis de conducere. Pentru a ”rezolva” problema, acesta cerea bani. Se pare că în unele cazuri acesta pur și simplu a inventat o trecere pe roșu și a încercat să-i păcălească pe cei din fața sa.

 

A primit bani de la șoferi pe care i-a prins băuți 

Într-un alt caz, agentul ar fi pretins suma de 1.000 de euro și ar fi primit suma de 4.000 de lei de la un șofer care fusese depistat chiar de el conducând un autoturism, deşi îi era suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice (infracțiunile de luare de mită şi dare de mită).

De asemenea, în cursul lunii august 2019 polițistul ar fi pretins de la doi conducători auto suma totală de 300 de euro și 200 de lei și a primit de la fiecare conducător auto câte 800 de lei, pentru ca agentul de poliție să nu-şi îndeplinească atribuțiile de serviciu referitoare la constatarea de infracțiuni flagrante, întrucât în ziua respectivă cei doi conducători auto fuseseră depistați de agentul de poliție conducând autoturisme pe drumurile publice, deşi anterior consumaseră băuturi alcoolice (2 infracțiuni de luare de mită).

În dosar mai sunt trimiși în judecată încă doi inculpați, Mihai Vasile Dănilă și Cristian Boboc, pentru dare de mită sau mărturie mincinoasă. Unul dintre ei a declarat că suma de 1000 de euro pe care i-a dat-o agentului nu a reprezentat prețul traficării influenței agentului de poliție, ci un împrumut, contrar a ceea ce afirmase anterior.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a transmis că instanța urmează a se pronunța cu privire la confiscarea specială a sumei de 5.600 de lei, reprezentând totalul sumelor primite cu titlu de mită și a sumei de 1.100 de lei şi 1.250 de euro, reprezentând totalul sumelor primite ca preț al traficului de influență.

Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la un bun imobil aparținând polițistului, până la concurența sumei de 12.700 de lei, calculată ca prejudiciu total.

Cei trei inculpați se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.

Procesul va începe la Tribunalul Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 800 de lei, banii pentru care un polițist sucevean a ”închis ochii” la doi șoferi băuți prinși în trafic.
 Vizualizări articol: 2994 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
800 de lei, banii pentru care un polițist sucevean a ”închis ochii” la doi șoferi băuți prinși în trafic5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei