joi, 12 mar 2020 - Anul XXV, nr. 59 (7364)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9022 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5747 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict

Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, condamnat pentru că s-a folosit de funcție în scop personal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Viorel Melen, fost primar al comunei Brodina, a fost găsit vinovat de un judecător al Tribunalului Suceava pentru comiterea infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. El a fost condamnat la doi ani de închisoare. Pentru două infracţiuni de ”folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei”, instanța a decis să-l achite pe Melen. În final, judecătorul a mai decis ca fostul primar să nu execute pedeapsa în regim de detenție, condamnarea fiind cu suspendare sub supraveghere.

Instanța a mai stabilit că Vasile Melen nu are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 3 ani. În plus, el va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Brodina sau Primăria comunei Straja, pe o perioada de 80 zile, afară de cazul în care din cauza stării de sănătate nu poate presta această muncă.

Judecătorul a mai dispus achitarea inculpatei persoană juridică SC FORESTBROD SRL Brodina pentru săvârşirea infracţiunii de ”Folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”.

Un alt amănunt extrem de important este acela că măsura sechestrului asigurător dispusă de procurorul DNA care a instrumentat cazul va fi menținută, atât în cazul lui Vasile Viorel Melen, cât și a persoanei juridice SC F SRL Brodina până la recuperarea sumei de 8.333.397,85 de lei.

Soluția Tribunalului Suceava nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

A fost trimis în judecată în cursul anului 2017

Vasile Viorel Melen a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava în cursul anului 2017. Printre altele, Vasile Viorel Melen este acuzat că a semnat contractele de vânzare-cumpărare având ca obiect suprafeţe de teren încheiate între comuna Brodina, reprezentată de primarul Melen Vasile Viorel, şi membrii familiei sale – soţia şi fiul, precum şi SC FORESTBROD SRL Brodina.

„În acest fel s-au obţinut direct/indirect foloase patrimoniale în sumă totală de 136.646,55 lei, constând în contravaloarea preţului din contract al unor terenuri din comuna Brodina, în suprafaţă totală de 18.833 mp, pentru soţia sa, Melen Ana, şi fiul său, Melen David, şi foloase patrimoniale în sumă totală de 22.652.941,34 lei, pentru societatea SC FORESTBROD SRL Brodina, jud. Suceava, cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani, fiind angajat ca administrator, la data de 01.06.2004, prin contract individual de muncă nr. 17/01.06.2004 până la data de 29.06.2012, când au fost suspendate raporturile de muncă şi de la care a beneficiat de foloase, constând în: salariu, dividende, restituiri sume cu care inculpatul sprijinise societatea sub formă de aport”, se arată într-un comunicat al DNA Suceava.

 

Asociere formală pentru obţinerea unui contract de peste 10 milioane de lei

În ceea ce priveşte infracţiunile de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, anchetatorii au explicat în ce constau acestea.

„În calitate de administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina şi lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea-credinţă, la data de 15.03.2011, în etapa de licitaţie organizată de comuna Ulma, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL, Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.03.2011, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic), precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractului de lucrări nr. 189/19.06.2011, aferent contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500134 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 3 acţiuni de investiţii: 1. Modernizare DC Nisipitu-Lupcina; 2. Înfiinţare şi dotare centru de asistenţă după programul şcolar tip after school în loc. Ulma, jud. Suceava; 3. Modernizare cămin cultural Ulma şi păstrare tradiţii locale, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrări”, se arată în rechizitoriul DNA Suceava.

În acest fel, susţin anchetatorii, s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat în valoare totală de 10.783.474,88 de lei.

Procurorii DNA Suceava spun că acordul de asociere din data de 14 martie 2011 dintre SC FORESTBROD SRL şi SC SUCT SA nu a fost încheiat în scopul realizării lucrărilor, în condiţiile prevăzute în fişa de date a achiziţiei, ci doar în scopul îndeplinirii criteriilor de calificare şi câştigării licitaţiei organizate de Primăria Ulma, de către SC FORESTBROD SRL, acordul şi oferta în ansamblul ei având un caracter pur formal, reprezentând documente inexacte din punct de vedere al realităţii datelor prezentate comisiei de licitaţie.

 

A doua faptă prin care a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene

O a doua faptă prin care a fost prejudiciat bugetul Uniunii Europene ar fi fost comisă la începutul anului 2012.

„În calitate de administrator al SC FORESTBROD SRL Brodina şi lider al Asocierii SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava, a prezentat, cu rea-credinţă, la datele de 07.05.2012, în etapa de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de comuna Brodina, respectiv, 15.05.2012, în etapa de clarificări cerute în cadrul licitaţiei, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL, Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.05.2012, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic), precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, iar în calitate de primar al comunei Brodina (funcţie ocupată între timp, începând cu 28.06.2012) şi reprezentant legal de proiect, a prezentat la CRPDRP Iaşi împreună cu dosarul depus la licitaţie şi documente false constând în listele de verificare a conflictului de interese şi incompatibilităţi de participare din 09.07.2012 şi 31.07.2012 în care a declarat în fals că la şi din momentul depunerii ofertelor nu a fost acţionar/asociat/administrator la firmele participante la licitaţiei, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractelor de lucrări aferente contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500128 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Brodina pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 5 acţiuni pentru dezvoltarea comunei Brodina, judeţul Suceava: 1. Modernizare drumuri comunale şi pod peste pârâul Ciumârnariu, 2. Prima înfiinţare a sistemului centralizat de alimentare cu apă; 3. Reţele de canalizare şi staţie de epurare şi 4. Centru de asistenţă după programul şcolar tip After School, 5. Achiziţionare sistem audio şi lumini pentru dotarea căminului cultural”, mai arată procurorii DNA Suceava.

Anchetatorii consideră că în aceste condiţii SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractele de lucrări, iar în acest fel a obţinut pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat suma de 11.943.158,50 de lei.

 

A fost pusă sub inculpare şi SC FORESTBROD SRL Brodina

În afara lui Vasile Viorel Melen, procurorii anticorupţie au stabilit că trebuie inculpată şi SC FORESTBROD SRL Brodina pentru săvârşirea a două infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei.

Iată ce s-a reţinut în rechizitoriu: „Prin reprezentantul său legal, inculpatul Melen Vasile Viorel, a prezentat, cu rea-credinţă, la data de 15.03.2011, în etapa de licitaţie organizată de comuna Ulma, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.03.2011, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic) precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractului de lucrări nr. 189/19.06.2011, aferent contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500134 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Ulma pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 3 acţiuni de investiţii, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractul de lucrări, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, a sumei de 10.783.474,88 lei. De asemenea, prin reprezentantul său legal, inculpatul Melen Vasile Viorel, a prezentat, cu rea-credinţă, la datele de 07.05.2012, în etapa de depunere a ofertelor la licitaţia organizată de comuna Brodina, respectiv, 15.05.2012, în etapa de clarificări cerute în cadrul licitaţiei, documente inexacte: constând în Acordul de Asociere dintre SC FORESTBROD SRL Brodina - SC SUCT SA Suceava din data de 14.05.2012, dovedit ca fiind un acord pur formal (scriptic) precum şi oferta tehnică, financiară şi documentele de calificare ale Asocierii SC FORESTBROD SRL - SC SUCT SA, în vederea îndeplinirii criteriilor de calificare, câştigării licitaţiei şi obţinerii contractelor de lucrări nr. 4264/365/31.07.2012 și 4265/366/31.07.2012, aferente contractului de finanţare nerambursabilă C322010913500128 încheiat la data de 11.06.2010, între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit (APDRP) şi comuna Brodina pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală pentru Proiectul integrat cu 5 acţiuni pentru dezvoltarea comunei Brodina, judeţul Suceava, în condiţiile în care SC FORESTBROD SRL nu ar fi întrunit singură, toate condiţiile de calificare pentru a i se atribui contractele de lucrări, fapta având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, a sumei totale de 11.943.158,50 lei”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, condamnat pentru că s-a folosit de funcție în scop personal.
 Vizualizări articol: 2603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vasile Viorel Melen, fostul primar al comunei Brodina, condamnat pentru că s-a folosit de funcție în scop personal0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei