Unitățile de alimentație – restaurante, magazine alimentare, cantine etc., precum și furnizorii publici și privați de transport persoane sunt obligați să dezinfecteze suprafețele frecvent, să evite aglomerația de persoane în spațiile comerciale și să dezinfecteze frecvent habitaclul în mijloacele de transport, conform deciziei Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, din 9 martie a.c., pentru evitarea răspândirii infecției cu COVID-19 (coronavirus).
De asemenea, a fost aprobată suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele înspre și dinspre Italia, din data de 10 martie până pe 31 martie 2020. Din data de 12 martie și până la 31 martie a.c. sunt suspendate transporturile feroviare către și dinspre Italia.
Sunt sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagii de practică în spitale ale studenților și cursanților școlilor postliceale sanitare, dacă nu au fost începute înainte de 9 martie a.c.
Grupul de comunicare strategică de la Guvern transmite, în informarea de marți dimineață, că pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți nu este necesar să fie solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică.
Instituțiile publice și private vor analiza posibilitatea ca o parte din personal să-și poată desfășura atribuțiile de serviciu de la domiciliu.
Trei dintre pacienții diagnosticați ieri au călătorit recent în Israel, Germania și Marea Britanie
Până ieri, 10 martie, la ora 20.00, pe teritoriul României au fost confirmate 28 cazuri de cetățeni infectați cu coronavirus. Primele 8 cazuri noi confirmate ieri erau în București. Dintre acestea, trei sunt contacți ai bărbatului de 60 de ani diagnosticat în data de 9 martie, în București, unul este contact al primei persoane diagnosticate cu coronavirus în București, doi au călătorit recent în Israel, unul în Germania și unul în Marea Britanie.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 107 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat noul coronavirus. Alte 11.505 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Grupul de comununicare strategică a precizat, în informarea de presă, că până în prezent au fost înregistrate 19 dosare penale pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.