Incendiile de vegetație uscată, provocate de către cetățeni pentru curățarea terenurilor, au luat amploare în ultima perioadă și au creat probleme mari echipelor de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava. Numărul acestor incendii a crescut mult în ultima perioadă, din cauza încălzirii timpurii a vremii și din lipsa zăpezii. Utilizarea focului deschis pentru distrugerea vegetației uscate însă se execută fără respectarea măsurilor de siguranță, un factor favorizant al dezvoltării flăcărilor fiind vântul, care s-a manifestat violent în ultima perioadă.
În acest mod sunt puse în pericol gospodăriile aflate la limitele de proprietate ale terenurilor incendiate, iar șoselele sunt inundate cu fum, existând pericolul de producere a unor accidente rutiere. De asemenea, calitatea aerului este viciată prin cantitatea mare de fum și de gaze toxice rezultate în urma arderilor. Și nu în ultimul rând, nu trebuie uitat faptul că unele persoane au căzut victime acestor incendii, suferind arsuri grave sau găsindu-și sfârșitul în flăcările provocate chiar de ele.
În cursul zilei de miercuri, pompierii suceveni au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de șapte astfel de incendii de vegetație uscată, trudind pe parcursul zilei la stingerea lor. Numărul acestor incendii a fost cu siguranță mult mai mare, însă doar acestea au fost semnalate prin apeluri la 112, după ce oamenii s-au speriat pentru că focul a pus în pericol case din vecinătatea acestor terenuri. Flăcările au afectat în cursul acelei zile circa 14 hectare de terenuri cu vegetație uscată, situate în diferite zone din județ.
De la începutul anului, pompierii au înregistrat 40 de astfel de misiuni de stingere a vegetației uscate aprinse, fiind afectate 86 de hectare de teren arabil. Incendiile au pus în pericol case, anexe, animale și fonduri de pădure, misiunile de stingere necesitând o concentrare mare de forțe și mijloace, atât din partea pompierilor militari, cât și din partea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a lucrătorilor Direcției Silvice și a altor instituții, pentru a putea limita propagarea focului. Unele din aceste intervenții s-au desfășurat în condiții extreme, pe terenuri accidentate și greu accesibile și în lipsa resurselor de apă. Pompierii fac pe această cale un apel pentru respectarea măsurilor specifice de prevenire a acestor incendii, prin interzicerea utilizării focului deschis pentru curățarea terenurilor.