Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2020 - Anul XXV, nr. 52 (7357)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Învățământ

Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni promovează turismul şi tradiţiile sucevene peste hotare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada septembrie 2019 – august 2021, la nivelul Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu” din Fălticeni se desfăşoară două proiecte Erasmus+, mobilităţile derulându-se în 8 ţări partenere. În ultima săptămână a lunii februarie, şcoala din urbea de pe Şomuz a fost gazda unei noi etape a proiectului „Cultural Heritage And Ict”. Timp de cinci zile, profesori şi elevi din Turcia (Ankara şi Antalya), Portugalia – Villa Verde, Macedonia – Bitola şi Lituania – Marijampole, au participat la activităţile culturale propuse de echipa Erasmus+ din şcoala gazdă.

„Zona Moldovei este foarte bogată din punct de vedere cultural. Ţinutul mănăstirilor sigur va lăsa o amprentă de neuitat asupra partenerilor noștri din străinătate. În schimb, elevii coordonați de noi vor avea ocazia să cunoască culturile și obiceiurile celorlalte școli implicate în proiect. Sunt sigur că și pentru ei aceste amintiri vor fi de neuitat și poate, sper, le vor deschide alte orizonturi.”, susţine coordonatorul proiectului, profesorul Florin Onesim.

În prima zi a mobilităţii găzduită de  Şcoala „Ion Irimescu” , a avut loc ceremonia de deschidere a proiectului, iar după cuvântul de bun venit al gazdelor şi intonarea imnului, fiecare ţară a făcut o scurtă prezentare a localităţii  şi a şcolii pe care o reprezintă. Împreună cu profesorii şi elevii români, invitaţii au participat la workshop-uri având ca temă tradiţiile şi au vizionat prezentări ale mâncărurilor/prăjiturilor tradiţionale caracteristice fiecărei ţări. Ziua s-a încheiat cu o vizită la muzeele din Fălticeni.

Proiectul a inclus, în a doua zi, un concurs TIC, pe platforma Kahoot, ocazie cu care elevii şi-au putut testa cunoştinţele de cultură generală, dar şi o excursie în satul Dolheşti, unde s-a vizitat moara, şi atelierele de fierărie şi cojocărie. Pentru mulţi copii, aluatul a căpătat formă sub mâinile lor, pentru prima dată făcând plăcinte pe care, după ce le-au copt, le-au servit cu poftă. Un moment inedit a fost la stână, unde, după ce au văzut activitățile oierilor, cei mai îndrăzneţi au lucrat alături de ei. Seara s-a încheiat cu Ansamblul sătesc „Megieşii”, din Cornu Luncii şi cu tinerii talentaţi de la Clubul Copiilor îndrumaţi de profesoara Lenuţa Rusu, care au încântat pe cei prezenţi cu datini, obiceiuri şi cântece de pe Valea Şomuzului şi Valea Moldovei.

Vizitele la Universitatea „Ştefan cel Mare”, Muzeul de Istorie şi Cetatea de Scaun a Sucevei, la renumitele mănăstiri din Bucovina, au fost momente unice pentru participanţii la proiect, aflaţi pentru prima oară în Bucovina. Plimbarea cu mocăniţa „Huţulca” de la Moldoviţa, într-un peisaj feeric, cu ninsoare abundentă, ca în poveşti, sau vizita la Salina Cacica, una dintre cele mai vechi exploatări de sare recristalizată din saramură din Europa, vor rămâne mult timp în memoria participanţilor la proiect.

Ultima zi a proiectului a fost dedicată unui workshop de pictură pe lemn a motivelor tradiţionale româneşti, lucrările realizate devenind suveniruri handmade. La sfârşitul mobilităţii, participanţii la proiect şi-au  exprimat dorinţa de a menţine legătura cu partenerii români, care s-au dovedit a fi foarte ospitalieri şi deschişi către nou. Atât profesorii, cât şi elevii parteneri au afirmat că vor să se mai întoarcă în oraşul de pe valea Şomuzului.

„Mulţumesc părinţilor pentru implicarea în buna desfăşurare a proiectului şi aportului adus ca toţi oaspeţii să se simtă extraordinar la Fălticeni. Mulţumesc şi echipei de profesori implicaţi în proiectul Cultural Heritage And Ict, rodul muncii lor fiind apreciat de profesorii parteneri care au înţeles şi au remarcat ce înseamnă ospitalitatea românească  şi care este  adevărata Românie”, ne-a spus prof. Costică Parfenie, directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Irimescu”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni promovează turismul şi tradiţiile sucevene peste hotare.
 Vizualizări articol: 1646 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni promovează turismul şi tradiţiile sucevene peste hotare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei