Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 feb 2020 - Anul XXV, nr. 32 (7337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Postul şi efectele lui asupra creierului uman

Ideea de a posti poate să nu fie deloc atrăgătoare pentru mulţi oameni, în ciuda faptului că este un instrument eficient pentru dezvoltarea creierului, ca şi pentru întreţinerea sănătăţii, în general. Cercetările demonstrează că multe dintre căile neuronale activate de reducerea numărului de calorii, care aduc sănătate şi îmbunătăţesc funcţia creierului sunt activate şi de post chiar dacă se posteşte o perioadă relativ scurtă de timp. De fapt, postul îi vorbeşte ADN-ului, indicându-le genelor să producă o gamă uluitoare de factori de creştere cerebrală. Postul nu doar activează mecanismul genetic pentru producerea de factori neurotrofici cerebrali ce au ca rol producţia de noi neuroni, ci activează şi proteinele Nrf2 responsabile cu producţia unei vaste game de antioxidanţi şi enzime cu rol în detoxifiere. Astfel, prin post se amplifică procesele de detoxifiere, se reduce inflamaţia creierului şi se creşte producţia de antioxidanţi protectivi cerebrali.

Doctorul american Gabriel Cousens, autor al cărţii „Alimentaţie conştientă” face următoarea afirmaţie în una din conferinţele sale: „Remarc deseori la cei care postesc că li se îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare, că li se dezvoltă gândirea creativă, că le dispare depresia, le încetează insomniile şi le scad anxietăţile, că mintea le devine mai liniştită şi că începe să le apară un sentiment natural de bucurie. Ipoteza mea este că, atunci când toxinele fizice sunt eliminate din celulele cerebrale, funcţia minţii-creier se îmbunătăţeşte automat şi considerabil, iar capacităţile spirituale se extind.”

Amplificarea capacităţilor spirituale la care se referă doctorul Cousens poate fi rezultatul creşterii numărului de mitocondrii şi al îmbunătăţirii funcţiilor creierului ca urmare a metabolismului cerebral. Această creştere duce la producerea energiei necesare alimentării activităţii în cortexul prefrontal.

Deoarece regiunea prefrontală a creierului este asociată cu procesul de ştergere a reacţiilor emoţionale primitive, cercetătorii au ajuns la concluzia că prin post ne putem dezvolta noi reţele neuronale în regiunile superioare ale creierului şi astfel ne putem inhiba stări de frică, teamă, panică, furie, agresivitate care îşi au originea într-o zonă a creierului denumită amigdală. Putem înţelege cu adevărat importanţa postului din remarca doctorului Andrew Newberg: „Furia întrerupe funcţionarea lobilor frontali şi a zonei prefrontale. Nu numai că îţi pierzi capacitatea de a fi raţional, dar îţi pierzi şi conştienţa faptului că acţionezi într-un mod iraţional. Când lobii frontali sunt dezactivaţi, îţi este imposibil să-l asculţi pe celălalt, ca să nu mai vorbim de a simţi empatie sau compasiune.”

În concluzie, beneficiile biologice ale postului sunt: reducerea producţiei de radicali liberi, creşterea capacităţii mitocondriale de a produce energie, creşterea numărului de mitocondrii, creşterea producţiei de factori neurotrofici cerebrali, diminuarea apoptozei sau distrugerii neuronale, activarea căii proteinelor Nrf2 care are ca efect reducerea inflamaţiei cerebrale, intensificarea procesului de dezintoxicare şi îmbunătăţirea protecţiei antioxidante a creierului.

O mare parte din efectele pozitive ale postului, descoperite de către cercetători, nu sunt o noutate. Sfântul Simeon Noul Teolog spunea acum aproximativ 1000 de ani următoarele: „Într-adevăr, postul, acest doctor al sufletelor noastre are puterea, la unii, să reprime înfierbântările şi zburdările trupului, la unii să domolească mânia, la alţii să alunge somnul, la unii să stimuleze dorinţa pentru fapta bună, în altă parte să curăţească mintea şi să-l elibereze pe om de gândurile viclene, în altă parte să domesticească limba cea neîmblânzită şi cu frica lui Dumnezeu să o împiedice şi să nu o lase deloc să spună cuvinte fără folos şi rele. Altora le acoperă în chip nevăzut ochii şi nu-i lasă să se rotească încoace şi încolo, ci face pe fiecare să ia aminte la sine însuşi şi-l învaţă să-şi amintească păcatele şi lipsurile sale.”


Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Postul şi efectele lui asupra creierului uman.
 Vizualizări articol: 2059 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
Postul şi efectele lui asupra creierului uman5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei