Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 dec 2019 - Anul XXIV, nr. 289 (7290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Inadmisibil

O familie s-a mutat de la Șcheia din cauza hoților, iar polițiștii au „uitat” de dosar de aproape 3 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un dosar de violare de domiciliu și distrugere de la Șcheia, una dintre sutele de fapte comise de romii din localitate, zace de mai bine de doi ani și jumătate în faza de anchetă la polițiștii de la Secția Rurală 9 Șcheia. Nu este în mod cert singurul și nici cel mai vechi dosar de la această secție, însă cazul a fost unul cu totul deosebit, fapt care însă nu a contat prea mult pentru polițiști. 

În aprilie 2017, Monitorul de Suceava relata despre faptul că o 

familieterorizată de romii de la Șcheia şi-a abandonat casa şi s-a mutat în chirie la Suceava. Cătălin Mandache, din Șcheia, a luat această decizie pentru a-şi proteja cei doi copii şi soţia, după ce patru fraţi din familia Bozomală i-au spart maşina şi casa. Deși hoții au fost identificați, puși sub acuzare și reținuți chiar în arestul poliției județene, așadar dosarul era unul destul de clar, cu autori cunoscuți, nici până astăzi dosarul nu a fost trimis în instanță, pentru ca autorii să fie judecați și condamnați. Cea mai simplă explicație a polițiștilor este că au foarte multă treabă, iar din această cauză soluționarea unor dosare este amânată. Orice limită a fost depășită însă în acest caz.

 

Ziua de coșmar a familiei Mandache

Pe 6 martie 2017, în jurul orei 13.00, în timp ce Cătălin Mandache conducea un autoturism VW Transporter pe strada Aeroportului din Şcheia, înspre locuinţa sa, s-a intersectat la un moment dat cu Marian Simion Bozomală, în vârstă de 23 de ani, şi doi fraţi de-ai lui. Bărbatul îi cunoştea pe cei trei, în condiţiile în care casa sa este aproape de cea a familiei de romi, iar Mandache mai avea depuse câteva plângeri penale pentru spargerea mașinii și furturi în care erau vizați frații Bozomală.

Unul dintre fraţii Bozomală a simulat că loveşte cu sapa autoturismul, Cătălin Mandache având un schimb de replici cu cei trei.

După aproximativ zece minute, în timp ce Cătălin Mandache se afla în locuinţă, împreună cu soţia şi cei doi copii, un băiat de 4 ani şi unul de 10 ani, bărbatul a auzit strigăte şi înjurături din faţa porţii. Imediat după aceea i-a văzut pe doi dintre frații Bozomală sărind gardul în curtea locuinţei sale. Cei doi s-au repezit spre casă şi au spart două geamuri de la fereastra unei camere, aruncând cu pietre. Au ieşit apoi în stradă, unde, împreună cu alți doi fraţi, Simi Nicolae Bozomală, de 20 de ani, şi Ilie Robert Bozomală, de 21 de ani, au lovit autoturismul VW Transporter parcat în faţa porţii, spărgând mai multe geamuri. În timpul atacului cu pietre asupra casei familiei Mandache, cei doi soţi şi copiii s-au refugiat într-o cameră din spatele locuinţei, pentru a scăpa de furia agresorilor.

 

Au vândut casa

După acest episod violent, trei dintre fraţii Bozomală au stat 24 de ore în arest, pentru comiterea infracțiunilor de tulburare a ordinii și liniștii publice, distrugere și violare de domiciliu. După 24 de ore de arest, procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a decis că cei trei pot fi cercetaţi în continuare în libertate.

De precizat că frații Bozomală au mai fost implicați în numeroase fapte de furt, suferind și condamnări.
„Copiii erau foarte speriaţi, soţia la fel. Ne-am temut că ne-ar putea da foc la casă. Ne-am luat bunurile şi ne-am mutat în chirie la Suceava. La Șcheia nu ne mai întoarcem, vom încerca să vindem casa”, spunea bărbatul la vremea respectivă. Acest fapt s-a și întâmplat între timp. 

 

Au început să depună plângeri când au ajuns la capătul răbdării

Familia Mandache a renunțat la casa din Șcheia, iar la un moment dat Georgeta Mandache a început să se intereseze de stadiul dosarului. Așa avea să afle cu stupoare că în afară de cercetările făcute imediat după faptă, în dosar nu s-a mai întâmplat nimic.

Au urmat plângeri la conducerea poliției județene, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, la Ministerul de Interne, Avocatul Poporului și chiar la DNA.

Verbal, polițiștii i-au spus Georgetei Mandache că dosarul este aproape gata, numai că din cauza volumului foarte mare de muncă, ea trebuie să mai aibă ceva răbdare. Așa au ajuns soții Mandache la final de 2019 și la capătul răbdării.

 

Oficial: Dosarele penale se află în curs de soluționare la Secția 9 Poliție Rurală Șcheia

Monitorul de Suceava a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava un punct de vedere referitor la acest caz. Asta pentru că cercetările din acest dosar se derulează sub coordonarea unui procuror de la această unitate de Parchet.

Răspunsul pe care l-am primit este cât se poate de elocvent: „Dosarele penale (n.r. sunt două dosare cu privire la faptele din 6 martie 2017) se află în curs de soluționare la Secția 9 Poliție Rurală Șcheia, urmând a fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, cu propunerea corespunzătoare”.

Așadar, dosarul este încă la polițiști, care vor trimite dosarul la procurori, cel mai probabil cu propunere de trimitere în judecată. Până la trimiterea în judecată efectivă va mai trece așadar ceva timp, iar în curând vor fi trei ani de la comiterea unei fapte cu autori cunoscuți.

Trebuie să spunem că nu numai polițiștii de la Șcheia sunt vinovați pentru situația în care s-a ajuns, ci și procurorul de caz, care supraveghează ancheta, având toate atribuțiile și prerogativele pentru a dispune urgentarea cercetărilor.

 

Și-au construit fortărețe pentru a se proteja de hoți

După ani de zile în care au avut probleme cu furturile, proprietarii de case din Șcheia care stau în zona vecină cu casele romilor şi-au construit adevărate ziduri de protecţie în jurul caselor. Marea problemă din localitate este legată de câteva familii numeroase de romi, din care fac parte cei mai mulţi autori ai acestor infracţiuni. Unii dintre aceştia sunt recidivişti, iar alţii sunt minori, depistaţi de-a lungul timpului ca autori a zeci de furturi. Problema este că cei care ajung în cele din urmă după gratii sunt înlocuiți de alții, minori, care mai au și răspundere penală limitată ori chiar nu au deloc răspundere penală, sub vârsta de 14 ani. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O familie s-a mutat de la Șcheia din cauza hoților, iar polițiștii au „uitat” de dosar de aproape 3 ani.
 Vizualizări articol: 3314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O familie s-a mutat de la Șcheia din cauza hoților, iar polițiștii au „uitat” de dosar de aproape 3 ani5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei