Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 280 (7281)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Internaţionalizare

Rector USV: "Vreau ca USV să fie în prima linie a universităţilor care dezvoltă legături pe plan educaţional cu China"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Internaţionalizarea este parte a strategiei de dezvoltare a Universităţii ”Ștefan cel Mare” Suceava (USV), consolidarea şi extinderea parteneriatelor cu ţări ale Uniunii Europene şi non-UE fiind o componentă esenţială a acestei politici a instituţiei.

În contextul în care, recent, o delegaţie a Universităţii a efectuat o vizită de lucru la Universitatea Yunnan, din oraşul Kunming, din Republica Populară Chineză, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa apreciază că, în mod categoric, în următorii cinci ani, relaţiile pe partea educaţională, cu China, vor cunoaşte o dezvoltare consistentă. 

”Vreau ca Universitatea din Suceava să fie în prima linie a universităţilor care dezvoltă şi cultivă aceste legături cu China. Aceste relaţii trebuie să presupună implicare bilaterală, să fie reciproc avantajoase, nu sunt demersuri pe care universitatea noastră le întreprinde doar pentru imaginea sa”, a menţionat rectorul Valentin Popa, care, alături de lectorul dr. Codruţ Șerban, a făcut parte din delegaţia USV în vizita din China.

Rectorul instituţiei a menţionat că Universitatea îşi urmăreşte obiectivul declarat încă de acum patru ani de zile, acela de a se concentra preponderent către relaţiile cu ţările din Est, fără a le neglija pe cele din Vest.

”În contrapartidă pregătim participarea în două proiecte de reţele de universităţi europene, o dovadă în plus că încercăm să fim într-o balanţă echilibrată în ceea ce priveşte relaţiile pe care le dezvoltăm. Ne uităm mult către Est, către ţările ex-sovietice şi spre China, poate şi spre Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde avem câteva relaţii de colaborare, dar nu neglijăm partea vestică în noul context al universităţilor europene”, a mai arătat Popa.

Delegaţia USV a invitat conducerea universităţii Yunnan în România, în decursul anului următor, semnarea unui acord oficial dintre cele două universităţi fiind programată pentru următoarea întâlnire.

 

Direcţii principale de colaborare

Vizita efectuată de delegaţia Universităţii din Suceava la Universitatea Yunnan s-a desfăşurat în perioada 18 – 23 noiembrie şi a vizat extinderea colaborării între cele două universităţi.

Universitatea Yunnan numără circa 32.000 de studenţi, fiind fondată în anul 1922, vizita din această lună reprezentând prima întâlnire a rectorului chinez cu un rector european.

„Suntem conştienţi că cei din China văd în România o fereastră întredeschisă către intrarea în Europa”, spune rectorul Popa.

Acesta a mai precizat că acordul pe care cele două universităţi îl vor încheia anul viitor prevede trei direcţii principale de colaborare, fără a limita posibilităţile de cooperare şi în alte ramuri.

Un punct de pe lista viitoarelor colaborări, şi cel care s-ar putea materializa cel mai rapid, de altfel, îl constituie demararea unor programe de doctorat în co-tutelă, posibile domenii fiind limba engleză şi economia.

Înfiinţarea unui program de limbă chineză cu o limbă modernă, în cadrul Facultăţii de Litere şi Știinţe ale Comunicării, reprezintă un alt punct al viitorului acord, resursa umană (trei lectori de limba chineză din cadrul Universităţii din Yunnan) urmând să fie asigurată cu sprijinul universităţii chineze.

„Avem trei colaboratori deja propuşi de partea chineză, iar cu unul dintre aceştia, probabil, vom semna un contract de titular, însă va trebui să participe la concursul organizat la primăvară, de USV. Astfel, dacă lucrurile decurg conform planului, acesta ar putea intra în universitate din toamna anului viitor. (...) Din punct de vedere al resursei umane, dacă vor fi respectaţi nişte paşi, problema e rezolvată. Avem desemnaţi oameni în universitate care urmăresc şi se ocupă de acest lucru. Odată cu introducerea acestui nou program, cu siguranţă, numărul de studenţi de la Facultatea de Litere va creşte”, a mai menţionat Popa.

Pentru înfiinţarea programului de studiu cu dublă diplomă, USV deţine o experienţă bogată cu Republica Moldova şi Ucraina, experienţă care poate fi valorificată în dezvoltarea unui program de limba chineză la USV.

Discuţiile au mai vizat şi viitoare schimburi academice reciproce, sub forma unor mobilităţi pentru cadre didactice şi studenţi între cele două universităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rector USV: "Vreau ca USV să fie în prima linie a universităţilor care dezvoltă legături pe plan educaţional cu China".
 Vizualizări articol: 1454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 3 voturi
Rector USV: "Vreau ca USV să fie în prima linie a universităţilor care dezvoltă legături pe plan educaţional cu China"3.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Barabule bătrânești Această rețetă este atât de simplă, încât nu îți vine să crezi că preparatul chiar este gustos. Este un preparat de post din Bucovina și Ardeal, care poate fi însă completat la servire cu smântână sau iaurt... Citeşte