Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 275 (7276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Protecția Copilului Suceava

73 de familii vor să ofere dragoste necondiționată unor copii abandonați, vor să adopte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

73 de familii vor să ofere dragoste necondiționată unor copii abandonați, vor să adopte. Asta rezultă din cifrele oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, dar adopția este mult mai mult decât cifre într-un tabel Excel.

Sunt oameni care vor să curme suferința unor copii orfani sau a unor copii care au părinți, dar care și-au dat consimțământul ca pruncii lor să fie crescuți de alte mame, de alți tați, pentru că ei nu suntîn stare.

Sunt bucăți de suflet „ascunse” între zidurile unor centre rezidențiale de stat sau copii care sunt în plasament la asistenți maternali profesioniști și care așteaptă cu nerăbdare ca cineva să-i iubească, să aparțină unui loc, să aibă o familie adevărată, să strângă la piept cu mâinile tremurânde o mamă, un tată.

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, ne-a spus că despre adopție, dacă ne referim strict ca termen, putem spune că reprezintă „un act juridic prin care se creează legătura de filiație între adoptator și adoptat, precum și legături de rudenie între adoptat și rudele adoptatorului”.

Adopția înseamnă o șansă pentru doar o parte din cei 258 de copii cu vârsta până la 10 ani, care fac parte din cei 1.081 de copii aflați în sistemul de protecție cu măsură de ocrotire în județul Suceava, ceilalți copii fiind mai mari de 10 ani, copii pentru care familiile potențial adoptatoare nu solicită adopția sau care se află în plasament simplu la rude până la gradul IV.

Am mai aflat de la reprezentanții DGASPC Suceava că din cei 258 de copii cu vârste până în 10 ani (34 sunt în centre rezidențiale de stat și 224 în plasament la asistenți maternali profesioniști), o mare parte sunt vizitați de părinți sau rude ori sunt grupe de frați și nu se poate deschide procedura de adopție pentru ei, deoarece frații mai mari nu-și doresc adopția.

 

Șansa de a fi părinte

Cele 73 de familii atestate care așteaptă un copil au înțeles că adopția reprezintă șansa de a fi părinte și de a oferi dragoste necondiționată unor copii. Adopția mai înseamnă împlinirea unui vis de a avea o familie pentru cei 27 de copii greu adoptabili de pe profilul public. Și, nu în ultimul rând, adopția reprezintă posibilitatea celor 67 de familii care au depus cerere de evaluare pentru a-și împlini visul de a deveni părinte.

Criteriile de selecție pe care, de obicei, o familie atestată să adopte le ia în considerare sunt următoarele: vârsta copilului, sexul copilului, starea de sănătate a copilului, etnia. Condițiile pe care o familie trebuie să le îndeplinească pentru a deveni părinți adoptivi sunt prevăzute de Legea 273 republicată în 2016 și Normele metodologice care prevăd existența garanțiilor materiale și morale ale potențialilor părinți adoptivi, care trebuie dovedite cu documente, adeverințe de venit și recomandări, precum și adeverințe medicale și de la medicul psihiatru care dovedesc inexistența impedimentelor la adopție.

De asemenea, cei care doresc să adopte trebuie să urmeze cursurile care au loc la sediul DGASPC Suceava și să participe la întâlnirile de evaluare prevăzute de lege, pentru a putea obține Atestatul de familie/persoană aptă să adopte. Acest atestat se poate obține în termen de 90 de zile de la depunerea cererii, dacă sunt îndeplinite toate condițiile prevăzute de lege și familia parcurge toate etapele de evaluare.

Șefa DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a mai completat că perioada de încredințare în vederea adopției reprezintă perioada de acomodare a familiei cu copilul și a copilului cu familia și durează 3 luni din momentul în care instanța de judecată, respectiv Tribunalul Suceava încredințează în vederea adopției un copil unei familii atestate ca aptă să adopte. Durata de timp dintre eliberarea atestatului și încredințarea în vederea adopției este mai mare sau mai mică, în funcție de caracteristicile copilului pe care familia dorește să-l adopte, și depinde de criteriile de selecție care sunt: vârsta copilului, sexul copilului, starea de sănătate a copilului și numărul de copii pentru care familia este atestată”, a explicat Nadia Crețuleac.

 

Criterii de selecție

Cei mai mulți dintre viitorii părinţi îşi doresc copii cu vârste cuprinse între 0 şi 8 ani, sănătoşi, în egală măsură băieţi şi fete, cei mai mulţi optând pentru „indiferent de sex”. Cu cât criteriile de selecție sunt mai rigide, cu atât este mai dificil de identificat un copil care să corespundă cerințelor familiei adoptive. Vârsta mare a unui copil (mulţi dintre cei care aşteaptă o familie au vârsta peste 6 ani) face mai dificilă găsirea unei familii care să-i adopte. De asemenea, îşi găsesc mai greu familii care să îi adopte grupele de fraţi, care îşi doresc să trăiască în continuare nedespărţiţi.

Specialiștii DGASPC Suceava care se ocupă de adopții declară, din experiență: „Cu cât familia este mai flexibilă cu privire la vârstă, număr de frați, sex sau etnie, cu atât procedura de adopție se poate scurta. Pentru marea majoritate a familiilor care doresc să adopte un copil nu contează etnia. De-a lungul anilor au fost adoptaţi şi copii de etnie romă, ceea ce înseamnă că nu acesta este impedimentul cel mai mare în a găsi o familie pentru un copil. De aceea, adopția înseamnă împlinirea unui vis prin iubire pentru cele 171 de familii care au adoptat copii, din anul 2016 până în prezent, de când legea a fost modificată”.

 

Nu orice familie poate să adopte un copil

Un copil poate deveni adoptabil doar dacă are instituită măsura plasamentului de protecție specială la asistent maternal profesionist sau în sistem rezidențial, cu excepția copilului din familie pe care îl adoptă soțul/soția care nu este părinte natural sau care se află în plasament la o rudă până la gradul IV care își manifestă dorința să-l adopte.

Un copil poate fi adoptat numai după ce instanţa l-a declarat adoptabil. Nu orice familie poate să adopte un copil. Este importantă motivaţia care stă la baza unei astfel de decizii, deoarece „familiile care își doresc să adopte de fapt își doresc să devină părinți, să treacă prin experiența de a fi părinte cu toate bucuriile, emoțiile și împlinirile generate de creșterea și educarea unui copil”. Din anul 2016 și până în octombrie 2019 au fost declarați adoptabili 171 de copii. Din statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava rezultă că anul acesta, până la acest moment, s-au făcut 46 deschideri de procedură de adopţie, cu sentinţe definitive. Asta înseamnă că 42 de copii adoptabili şi-au găsit o familie dispusă să le acorde iubirea şi îngrijirea de care au nevoie, iar pe rolul instanței se mai află 4 dosare de încredințare în vederea adopției. Din cei 42 de copii încredințati în vederea adopției, pentru 37 de copii adopția s-a încuviințat. Directorul executiv Nadia Crețuleac a citat-o pe autoarea Kristine A. Lombardi, care într-o povestioară despre adopție scrie că ”toți cei care doresc să adopte sau așteaptă un copil în adopție își vor găsi copilul potrivit pentru ei doar dacă rămân ei înșiși”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 73 de familii vor să ofere dragoste necondiționată unor copii abandonați, vor să adopte.
 Vizualizări articol: 2064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
73 de familii vor să ofere dragoste necondiționată unor copii abandonați, vor să adopte5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei