Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 272 (7273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Manifestări

149 de ani de istorie la Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul săptămânii trecute, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni s-a desfăşurat activitatea „Chimia - experienţe peste timp”. Profesori de chimie din urbea de pe Şomuz, dar şi din zonă au luat parte la o activitate coordonată de prof. Liliana Oniciuc, cu sprijinul colegei sale, Georgeta Despa, în care s-a dorit împletirea armonioasă a ceea ce au dovedit de-a lungul timpului personalităţile care au predat sau au studiat la această şcoală, cu munca de cercetare a generaţiilor actuale. Astfel s-au marcat cei 149 de ani de la înfiinţarea Gimnaziului „Alecu Donici”, denumire sub care a apărut prestigioasa instituţie de învăţământ, astăzi Colegiul Naţional „Nicu Gane”.

Liliana Oniciuc, un dascăl dedicat obiectului pe care îl predă de ani buni generaţiilor de la colegiul fălticenean, a gândit întâlnirea cu profesorii de chimie ca pe una de suflet, apelând la mai multe surse de informare puse la dispoziţie de oameni de cultură din municipiu, cum ar fi familia distinşilor profesori şi scriitori Gafencu. Au fost trecute în revistă personalităţile care au dus peste tot în lume numele acestui liceu.

Prezentarea a început cu „A fost odată...” La 2 noiembrie 1870 îşi deschide cursurile Gimnaziul „Alexandru Ioan I” cu o clasă de 20 de elevi, apoi între anii 1870-1892 – Gimnaziul „Alexandru Ioan I”,  profesori: Vasile Balomir, Nicolae Beldiceanu, V.T. Lovinescu, A.R. Wagner, elevi Arthur Gorovei, Ştefan Şoldănescu. Între anii 1892-1923, în condiţiile ministeriatului Spiru Haret şi ale Legii Învăţământului din 1898, se înfiinţează în toamna lui 1920 primele clase de liceu, iar profesori de atunci au fost Nicolae Apostol, George Stino, Anastase Spiridonescu, Mihai Stamatin ş.a., iar elevi - Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeşu, Constantin Ureche, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Despina Sadoveanu ş.a.

O altă etapă importantă a existenţei acestei şcoli începe la 1 aprilie 1923, când prin aprobarea Ministerului Instrucţiunii Publice gimnaziul a fost ridicat la rangul de liceu. Printre profesorii renumiţi la acea dată se numărau George Stino, Dan Protopopescu, Virgil Tempeanu, Grigore Ilie, Nicolae Tolea, Sorin Gorovei, Gheorghe Ursu, Vasile Ciurea ş.a., iar elevi - Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Petre Jitaru, Mihai Şerban, Nicolae Grigoraş, Horia Lovinescu, Gheorghe Diaconescu, Aurel Loghin, Constantin Ciopraga, Mihai Gafiţa, Mihai Băcescu ş.a.

„Istoria colegiului continuă până în zilele noastre, când ne putem mândri cu titlul de Şcoală europeană şi cu alte distincţii acordate acestei instituţii pentru strădania dascălilor şi rezultatele obţinute de elevi la şcoală şi în afara şcolii”, a spus prof. Liliana Oniciuc, care a ţinut să mulţumească în mod deosebit conducerii colegiului pentru sprijinul acordat în desfăşurarea activităţilor didactice.

 

„Chimia - experienţe peste timp”

Un moment aparte în cadrul cercului l-a constituit prezentarea unui film, o producţie TVR de la începuturile chimiei ca industrie la Fălticeni, în acel documentar fiind făcută la vremea respectivă legătura cu chimia predată în şcoală. Protagonista imaginilor surprinse în colegiu a fost profesoara Ana Dascălu, un dascăl dedicat obiectului pe care l-a predat cu pasiune multor generaţii de elevi. Au fost amintite şi alte nume ale profesorilor care au făcut şi fac cinste şcolii, cum ar fi prof. Aspazia Mancu, Eugen Velişcu, oameni dedicaţi şcolii şi semenilor, pentru care, din respect, a fost păstrat un moment de reculegere. Prinosul de recunoştinţă adus de către organizatorii activităţii celor care şi-au dedicat energia şi viaţa în educarea generaţiilor de elevi a fost apreciat de cei prezenţi, iar acest lucru a reieşit din luările de cuvânt.

O altă parte a activităţii a fost prezentată de prof. Georgeta Despa, cea care împreună cu elevii pe care îi coordonează a efectuat cercetări asupra dezvoltării boabelor de fasole în diverse condiţii, respectiv udate cu apă de la robinet, cu apă de ploaie şi apă de izvor. Bineînţeles că în această cercetare au intervenit şi alţi factori pe lângă ph-ul apei, fiind pusă în evidenţă interdisciplinaritatea asupra cazului studiat şi necesitatea deţinerii de către elevi a cunoştinţelor din mai multe domenii (chimie, biologie, fizică, informatică).

Au fost prezentate şi noutăţile legate de concursuri şi olimpiade la obiectul chimie de către inspectorul de specialitate Gabriela Ştefănescu, iar la final au fost acordate diplome de excelenţă prof. Ana Dascălu şi Maria Arămescu pentru întreaga activitate desfăşurată la catedră.

Finalul întâlnirii din laboratorul de chimie al Colegiului Naţional „Nicu Gane” a aparţinut impresiilor care au fost la modul superlativ.

„S-a dovedit într-adevăr că titlul a fost ales cât se poate de sugestiv, Chimia - experienţe peste timp..., în cadrul activităţii fiind combinate cât se poate de bine componenta psiho-afectivă cu componenta gratitudinii şi cu cea ştiinţifică”, a subliniat directorul colegiului, prof. Cristina Nechifor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 149 de ani de istorie la Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1931 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
149 de ani de istorie la Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei