Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 nov 2019 - Anul XXIV, nr. 259 (7260)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Artă vocală

Sucevean pe podium, la un concurs internaţional de canto organizat la Paris

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul de canto Cezar Mititiuc, bariton, de la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava, a urcat pe podium la Concursul Internaţional de Canto din cadrul Rencontres Musicales Enesco, desfăşurat în octombrie, la Paris, obţinând un meritoriu loc II, la secţiunea „Mari amatori de artă vocală”.

Finala Concursului Internaţional de Artă Vocală s-a desfăşurat în perioada 9-11 octombrie 2019, în cadrul Întâlnirilor Muzicale Internaţionale „Georges Enesco”. La secţiunea „Mari amatori de artă vocală” podiumul a arătat astfel: Natasha Hamouma Goguel, soprană (Franţa) - Premiul I şi Premiul Publicului; Cezar Mititiuc, bariton (România) - Premiul II; Tina Roman, mezzosoprană (România) - Premiul III. La concurs au participat la secţiunea „Amatori” opt concurenţi, iar la „Profesionişti” 22, marea lor majoritate având un nivel de pregătire foarte bun.

 

Personalităţi

La această ediţie a Concursului Enesco nu au fost acordate Premiul Special “Jules Massenet” şi nici Premiul Special “Cătălina Cortez”. Secţiunea de „Mari amatori ai artei vocale” s-a desfăşurat pe 9 octombrie, în ambianţa magistrală a Oratoire de Louvre, graţie dirijorului şi membru în juriu Hervé Oléon, iar pe 10 octombrie a avut loc Finala concursului la istorica Sala Cortot. Pentru prima dată, la această a VI-a ediţie a concursului, Secţiunea de Profesionişti a cuprins trei etape: Eliminatorie – 9 octombrie, Semifinala – 10 octombrie, în aceleaşi locaţii cu Secţiunea de Amatori, iar Finala s-a desfăşurat la Auditoriumul Conservatorului „Frédéric Chopin”, cu o acustică impecabilă, pe 11 octombrie, fiind încheiată cu deliberarea Juriului şi cu Ceremonia de Decernare a premiilor ambelor secţiuni.

Seara Finalei a fost prezentată de jurnalistul Marius Constantinescu. La cele două secţiuni, pianiştii acompaniatori au fost Emma Sanglar, Juliette Sabbah, Chloé Elasmar şi Claire Su, colaboratori ai concursului şi în celelalte ediţii. Premiile au fost decernate de către directorul artistic al Rencontres Enesco, pianista Alina Pavalache, din partea organizatorilor, Asociaţia Noesis Arts et Culture, Asociaţia Muzicală Franceză Georges Enesco şi Conservatorul de Muzică Marietta Alboni. Pianista Alina Pavalache le-a mulţumit partenerilor şi a felicitat toţi participanţii pentru prestaţia lor în care au arătat un înalt nivel al artei vocale.

 

Carieră muzicală

Profesorul Cezar Mititiuc s-a născut în Suceava, pe 2 aprilie 1986. A absolvit cursurile liceale la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava, urmând apoi cursurile Academiei de Muzică ,,Gh. Dima” Cluj-Napoca, Facultatea de Muzică - specializarea canto clasic, la clasa lect. univ. dr. Gabriela Pepelea. Ulterior, a urmat cursurile postuniversitare - masterat în cadrul Universităţii de Arte ,,George Enescu” din Iaşi, specializarea interpretare muzicală-canto clasic, la clasa conf. univ. dr. Paula Ciochina, cursuri pe care le-a absolvit în anul 2012. Din anul 2009, Cezar Mititiuc este profesor de canto la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” din municipiul Suceava.

În decursul ultimilor ani, Cezar Mititiuc a susţinut numeroase recitaluri în Germania, Republica Moldova, pe scena Filarmonicii de Stat din Chişinău şi la Universitatea „Alecu Russo” din oraşul Bălţi. „În România am susţinut concerte în Suceava, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti etc. Am participat ca solist în cadrul unor evenimente cultural-muzicale, cum ar fi Întâlnirile Muzicale Internaţionale <George Enescu> sau Festivalul Cultural Internaţional <Arta Sonoră>. Am participat la cursurile de măiestrie vocală ale unor personalităţi marcante ale muzicii clasice, cum ar fi baritonul francez Jean Philippe Lafont, soprana Leontina Văduva sau mezzosoprana Viorica Cortez”, ne-a spus profesorul Cezar Mititiuc.

Tot el a completat: „Cel mai important rol în drumul artistic pe care l-am parcurs în toți acești ani îl are marea pianistă și coach vocal Alina Pavalache, profesor universitar la Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov” din Paris. Doamnei Alina Pavalache îi datorez acest frumos rezultat, întrucât domnia sa este mentorul meu, profesorul meu de canto din ultimii 4 ani. Îi mulțumesc pentru orele nenumărate de muncă, pentru răbdarea pe care a avut-o cu mine în ultimii ani, pentru profesionalismul indiscutabil de care dă dovadă de fiecare dată și pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Doamna Alina Pavalache este un tehnician desăvârșit, atât în ceea ce privește pianul, cât și în ceea ce privește tehnica vocală bel-canto. Bineînțeles, este o pianistă desăvârșită, alături de care am avut marea onoare să fiu pe scenă. Este o profesionistă indiscutabilă care formează voci de operă și ne împărtășește din profesionalismul domniei sale nouă, tinerilor artiști cântăreți de muzică clasică aflați în ascensiune artistică”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevean pe podium, la un concurs internaţional de canto organizat la Paris.
 Vizualizări articol: 1535 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sucevean pe podium, la un concurs internaţional de canto organizat la Paris5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei