Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2019 - Anul XXIV, nr. 232 (7233)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Inițiativă

Flutur vrea să creeze la CJ Suceava un fond de premiere a primăriilor care salvează clădirile tradiționale bucovinene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că intenționează să înființeze un fond de premiere a primăriilor care salvează clădirile tradiționale bucovinene. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul unui seminar despre salvarea patrimoniului cultural construit. Seminarul, intitulat „Bucovina – Identitate și transformare. Patrimoniu construit și peisaj cultural”, a fost organizat la Consiliul Județean, în prezența conducerii și a reprezentanților instituției, dar și ai Institutului Bucovina a Academiei Române, ai Universității „Ștefan cel Mare”, precum și ai mai multor primării din județ.

În cuvântul său, Gheorghe Flutur a spus că subiectul acestui seminar este extrem de important, considerând că trebuie făcut tot ce se poate pentru a salva, în ultimul ceas, ceea ce se mai poate salva din patrimoniul construit cultural al județului. Flutur a spus că pentru aceasta are câteva propuneri concrete, prima dintre acestea fiind organizarea unor cursuri speciale pentru primari sau pentru cei care vor să candideze anul viitor, în cadrul cărora „să le inoculăm ABC-ul salvării patrimoniului construit”. „Sunt dispus și îmi dau seama că e și obligatoriu să creez și eu la nivelul județului niște pârghii de stimulare a celor care păstrează acest patrimoniu, până vor veni legile care să și sancționeze. Să putem să ajutăm o primărie care se preocupă să salveze, de exemplu. Să ajungem să spunem, și dau un exemplu, că la Horodnic de Sus primarul de acolo se îngrijește și a conservat niște case cu draniță și acolo mai putem să ne ducem cu niște turiști să spunem că așa era Bucovina cândva. Dar sunt zone unde casele cu țigla albastră sau roșie, sau pagodele construite așa pentru că au fost ei și au văzut undeva, te fac să pleci capul și să spui că nu ești în Bucovina. Sunt realități. Și îi avem aici și pe colegi din primării, și trebuie spus și ce presiuni au și ei, pentru că oamenii spun că <așa vreau să-mi fac casa>. Dar trebuie să ai niște linii pe care trebuie să le respecți”, a spus Gheorghe Flutur. El a precizat că s-a ajuns în unele situații în care lucrurile sunt strigătoare la cer în ceea ce privește modul în care s-a construit.

„Eu mă gândesc să îmi creez un fond, să avem un juriu foarte sever și să premiem, să stimulăm consistent financiar localitățile și primării care țin la disciplină și la linia bucovineană”, a precizat Flutur.

De asemenea, el a propus chiar crearea unui concept de nuntă tradițională din Bucovina, care să fie permanentizată în anumite sate din județ unde mai există ulițe cu locuințe tradiționale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur vrea să creeze la CJ Suceava un fond de premiere a primăriilor care salvează clădirile tradiționale bucovinene.
 Vizualizări articol: 1185 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Flutur vrea să creeze la CJ Suceava un fond de premiere a primăriilor care salvează clădirile tradiționale bucovinene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei