Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 225 (7226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Raionul Soroca

Schimb de experienţă al unor specialiști din cadrul DGASPC Suceava, în Republica Moldova

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 15-17 septembrie 2019, o delegaţie a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava s-a aflat într-un schimb de experienţă la Direcţia de Asistenţă Socială și Protecţia Familiei a Raionului Soroca din Republica Moldova.

Schimbul de experienţă a avut loc ca urmare a invitaţiei transmise Consiliului Judeţean Suceava și Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Suceava pe 14 august 2019, de către Consiliul Raional și DASPF Soroca, în baza înţelegerii de cooperare între judeţul Suceava din România și Raionul Soroca din Republica Moldova, precum și în baza acordului de colaborare încheiat cu Direcţia de Asistenţă Socială și Protecţia Familiei Soroca.

Directorul DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, a declarat că iniţiativa unei colaborări cu Republica Moldova a venit ca urmare a unei idei transmise de către președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, în deschiderea Campaniei Porţi Deschise - 2018, când a îndemnat specialiștii din cadrul sistemului de protecţie să-și extindă colaborarea în domeniu și peste graniţele ţării, astfel încât, la începutul anului 2019, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava, în debutul Campaniei ”Porţi deschise spre comunitate”, s-a iniţiat un schimb de experienţă cu Regiunea Cernăuţi din Ucraina și Raionul Soroca din Republica Moldova, iar pe 4 aprilie 2019 a avut loc, la sediul DGASPC Suceava, o primă întâlnire cu specialiști din cadrul serviciilor de asistenţă socială din Republica Moldova - Raionul Soroca.

 

Vizite în centre de copii și adulţi

Delegaţia din Soroca, formată din vicepreședintele și secretara Raionului Soroca, precum și șefa Direcţiei de Asistenţă Socială și Protecţia Familiei Soroca, însoţită de specialiști din cadrul instituţiei, a fost interesată de serviciile dezvoltate în judeţul Suceava, iar specialiștii, la rândul lor, au prezentat modul de organizare a sistemului de protecţie socială din Republica Moldova.

Această primă întâlnire a fost un schimb de experienţă bogat și a pus bazele unei colaborări fructuoase și de durată cu specialiștii din Raionul Soroca, astfel încât, după semnarea acordului de parteneriat între cele două părţi, a urmat invitaţia de a vizita serviciile de protecţie socială dezvoltate în Raionul Soroca.

Delegaţia suceveană, formată din directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Creţuleac, și trei specialiști din cadrul serviciilor de specialitate (serviciul asistenţă maternală, serviciul rezidenţial și serviciul de evaluare complexă a copiilor cu dizabilităţi), a fost invitată să se întâlnească cu specialiștii din cadrul DASPF Soroca și să viziteze câteva locaţii ale serviciilor de protecţie socială din Soroca.

Agenda schimbului de experienţă a inclus, în cele două zile, o masă rotundă la sediul Consiliului Raional Soroca, găzduită de președintele și vicepreședintele consiliului raional și moderată de către șefa DASPF Soroca, Svetlana Păunescu, la care au participat specialiști din cadrul celor trei direcţii de asistenţă socială: DASPF Soroca, DASPF Ocniţa și DGASPC Suceava-România. Fiecare direcţie și-a prezentat structura, modul de funcţionare și serviciile dezvoltate de-a lungul timpului, din cadrul sistemului de protecţie socială. Totodată au fost discutate aspecte legislative din ambele ţări, care au condus la îmbunătăţirea calităţii serviciilor sociale. Au urmat o vizită la un asistent paternal profesionist care avea în îngrijire doi frăţiori de vârste mici, până în 7 ani, neexistând diferenţe semnificative faţă de profesia de asistent maternal profesionist din România; o vizită la Centrul Multifuncţional ”Baștina” Cosăuţi, care cuprinde un centru rezidenţial pentru copii, un centru maternal pentru cuplul mamă-copil și un centru de zi pentru copiii din comuna Cosăuţi, înfiinţat și susţinut în proporţie de 80% de către Organizaţia Concordia, unde erau și voluntari din Corpul Păcii; o vizită la Locuinţa Protejată pentru persoane adulte cu dizabilităţi din comuna Bădiceni, în care sunt ocrotiţi patru femei și doi bărbaţi cu dizabilităţi, locuinţă care s-a desprins ca structură din Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilităţi (în jur de 400 de persoane adulte), ce reprezintă o instituţie de asistenţă socială și de reabilitare/recuperare din gestiunea Agenţiei Naţionale Asistenţă Socială, care face parte implicit din Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecţiei Sociale.

 

Extinderea serviciilor de recuperare pentru copiii cu autism și în Republica Moldova

„Ceea ce am observat ca o constantă în centrele de copii din Republica Moldova, dar și în cele de adulţi, este implicarea în activităţile casnice (bucătărie, seră, pregătirea zarzavaturilor pentru iarnă etc.) a beneficiarilor ca terapie și valorizare a aptitudinilor persoanelor cu dizabilităţi”, a spus șefa Protecţiei Copilului Suceava.

În urma vizitei efectuate în structurile de asistenţă socială din raionul Soroca, delegaţia suceveană și-a propus continuarea colaborării prin schimburi de experienţă și formare între personalul din centrele din judeţul Suceava și centrele din raionul Soroca, pentru a prelua și valorifica bunele practici ale ambelor părţi. De asemenea, a concluzionat Nadia Creţuleac, „am constatat faptul că există o nevoie crescândă de servicii de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, în special diagnosticaţi cu autism, și vom promova această nevoie în rândul organizaţiilor nonguvernamentale din Suceava, care-și pot extinde aria serviciilor și încheia parteneriate și cu Direcţiile din Republica Moldova”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Schimb de experienţă al unor specialiști din cadrul DGASPC Suceava, în Republica Moldova.
 Vizualizări articol: 1200 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schimb de experienţă al unor specialiști din cadrul DGASPC Suceava, în Republica Moldova0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei