Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 sep 2019 - Anul XXIV, nr. 214 (7215)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În libertate

Calmul a 20 de suceveni fără discernământ, care au comis infracţiuni, dependent total de medicaţia la care i-a obligat instanţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

33 de suceveni bolnavi psihic fără discernământ care au comis infracţiuni sunt obligaţi de instanţe judecătoreşti, prin sentinţe penale, să urmeze tratament medical fie la domiciliu, fie în unităţi spitaliceşti de profil.

În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la ora actuală sunt înregistrate 33 de astfel de persoane, dintre care 13 sunt internate în Spitalul de Psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Pădureni-Grajduri, în judeţul Iaşi. Alte 20, dintre care 12 din mediul rural şi 8 din mediul urban, sunt obligate prin sentinţă penală la tratament psihiatric ambulatoriu. Aceste persoane se află în libertate şi trebuie să se prezinte regulat la cabinetul psihiatric pentru consultaţie şi tratament.

Medicul psihiatru Silviu Demetriu, de la secţia Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava şi membru în Comisia de expertiză psihiatrică, a declarat că, în general, această categorie de pacienţi se prezintă la control şi pentru primirea reţetei pentru medicaţie, însă responsabilitatea ca ei să ia tratamentul aparţine familiei sau lor înşişi. „De regulă sunt disciplinaţi; la cei cu retard mintal mai sunt uneori probleme. Cei obligaţi prin sentinţe penale să urmeze tratament sunt asiguraţi medical prin efectul legii, dar uneori ei nu ştiu sau nu înţeleg că trebuie să meargă la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a fi introduşi în baza de date, ca să figureze ca asiguraţi şi să primească medicaţia gratuit”, a afirmat dr. Demetriu.

 

Sub medicaţie, periculozitatea bolnavului psihic scade, iar riscul să comită un act de violenţă e foarte mic

Bolile de care suferă aceşti pacienţi sunt schizofrenie, tulburare delirantă persistentă, tulburare bipolară (psihoza maniaco-depresivă) etc. Trebuie precizat că tratamentul medicamentos reduce simptomatologia şi îmbunătăţeşte funcţionalitatea, dar nu vindecă boala. În absenţa medicaţiei, însă, bolnavul îşi poate face rău lui însuşi sau celor din jur, de aceea este foarte important ca familiile acestor pacienţi să-şi conştientizeze responsabilitatea şi să se asigure că aceştia iau toate medicamentele prescrise.

Acest lucru nu este întotdeauna uşor deoarece majoritatea celor obligaţi prin sentinţă penală la tratament psihiatric obligatoriu, cu vârste între 18 şi 80 de ani, provin din medii defavorizate. Ei nu dispun de bani şi drumurile periodice la Suceava pentru consultaţie şi reţetă le ridică serioase dificultăţi financiare. Sunt oameni săraci şi fără credibilitate socială, ca să poată primi locuri de muncă bine plătite, de aceea le este foarte greu să suporte aceste cheltuieli.

În ceea ce-i priveşte pe cei obligaţi de instanţe să urmeze tratament în unităţi spitaliceşti, aceştia sunt expertizaţi periodic şi sunt revăzuţi de judecător, iar dacă se constată că şi-au revenit şi se pot integra în societate, ei sunt eliberaţi. Sub medicaţie, periculozitatea lor scade, iar riscul să comită un nou act de violenţă este foarte mic. De altfel, majoritatea celor care ajung la spital sunt bolnavi care nu erau sub tratament atunci când au ucis sau au comis atrocităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Calmul a 20 de suceveni fără discernământ, care au comis infracţiuni, dependent total de medicaţia la care i-a obligat instanţa.
 Vizualizări articol: 1678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Calmul a 20 de suceveni fără discernământ, care au comis infracţiuni, dependent total de medicaţia la care i-a obligat instanţa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mujdei copt Dacă ne place mult friptura cu usturoi, dar nu vrem să mirosim foarte neplăcut după masa copioasă, acest sos este o variantă preferabilă. Durează un pic mai mult pregătirea, dar ce iese este savuros și ușor de făcut în câteva minute.Avem... Citeşte