Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 aug 2019 - Anul XXIV, nr. 200 (7201)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Măsuri

Parohia romano-catolică din Poiana Micului, obligată de DSP să se autorizeze sanitar pentru cazarea pelerinilor, după ce 12 copii cazați aici au ajuns la spital

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta declanșată, săptămâna trecută, de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după ce 12 copii din județul Neamț aflați în vacanță la Poiana Micului au ajuns cu simptome digestive la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, a infirmat suspiciunea inițială de toxiinfecţie alimentară. Directorul DSP Suceava, dr. Liliana Grădinariu, a declarat ieri că analizele de laborator efectuate din probele de alimente au exclus toxiinfecţia alimentară.

De asemenea, ea a afirmat că probele recoltate de la copii au fost bune, nefiind identificat nici un microb. Pe de altă parte, dr. Grădinariu a spus că la unul dintre copii, care a plecat acasă încă din prima zi de vacanţă din cauza îmbolnăvirii, a fost identificat un rotavirus, copilul fiind diagnosticat cu boală diareică acută. Prin urmare, afirmă şeful DSP Suceava, a fost vorba despre un episod de gastroenterită acută care este foarte posibil să fi avut ca sursă copilul amintit anterior.

Cu toate acestea, Parohia romano-catolică din Poiana Micului, acolo unde copiii și adolescenții au fost cazați la Casa Pelerinului, va fi amendată și obligată să se autorizeze sanitar.

Dr. Grădinariu a subliniat că tinerii respectivi „s-au cazat într-o unitate neautorizată sanitar și au consumat alimente preparate în condiții improprii”.

„Sursa de apă, necorespunzătoare bacteriologic, a constituit un factor de risc care ar fi putut contribui la apariția simptomatologiei digestive, dar apreciem că nu a constituit sursa de infecție. Neidentificarea în probele biologice recoltate de la pacienți a unui agent etiologic face imposibilă stabilirea unei legături epidemiologice de cauzalitate între alimente și apa consumate și cazurile de îmbolnăvire”, a afirmat șeful DSP, precizând că „nu sunt îndeplinite criteriile definiției clinice de toxiinfecție alimentară”. Ea a mai spus că „urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul”

 

Tinerii care s-au îmbolnăvit erau cercetași din Asociația Scout Catolică Română

Parohul Parohiei Romano-catolice din Poiana Micului, preotul Gabriel Bucur, a declarat, ieri, că va face toate demersurile necesare pentru autorizarea sanitară a Casei Pelerinului, deși aceasta nu este o pensiune, ci arhondaric. În ceea ce privește apa neconformă bacteriologic, preotul a afirmat că pentru el și locuitorii din zonă aceasta este potabilă. „Noi bem numai din apa aceasta și nu am avut niciodată nici un fel de probleme. Cât despre casă, dacă inspectorii ar fi văzut cum arăta casa când le-am predat-o tinerilor, nu la trei zile de când stăteau acolo, alta era situația. Noi punem la dispoziția pelerinilor un loc unde să doarmă și să-și poată pregăti de mâncare, nu-i supraveghem. Facem asta gratuit, însă sunt unii care doresc să facă o donație pentru Biserică. Celor care plătesc le tăiem chitanță, dar noi nu avem regim de pensiune”, a explicat preotul Bucur. Acesta a spus că cel mai important este că toți tinerii care au avut probleme digestive săptămâna trecută sunt sănătoși și că nu a fost nimic grav.

Potrivit preotului, grupul de 28 de tineri din care făceau parte și cei 12 care au ajuns la spital sunt cercetași din Asociația Scout Catolică Română și au venit cu absolut tot de acasă, de la căni până la saci de dormit. „De obicei stau în corturi și nu se întâmplă nimic și acum a fost povestea asta. Slavă Domnului că nu a fost nimic grav!”, a mai spus preotul Gabriel Bucur.

Reamintim că 12 copii, 11 băieți și o fată, au fost aduși, în seara de miercuri a săptămânii trecute, cu ambulanțele la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, cu probleme digestive. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Macovei, a declarat că adolescenții și copiii, cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, prezentau greață, vărsături, dureri abdominale, febră, frisoane și scaune diareice. „După examenul medical, 11 dintre copii, băieții, au fost internați și li s-a administrat imediat tratament simptomatic, de rehidratare și echilibrare electrolitică”, a declarat dr.  Macovei. În urma acestui eveniment, DSP Suceava a declanșat imediat o anchetă, în cadrul căreia s-a constatat că unul dintre copii a prezentat simptome digestive în prima zi când a venit și ca urmare părinții l-au luat acasă. La ceilalți copii manifestările au apărut două zile mai târziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parohia romano-catolică din Poiana Micului, obligată de DSP să se autorizeze sanitar pentru cazarea pelerinilor, după ce 12 copii cazați aici au ajuns la spital.
 Vizualizări articol: 1409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Parohia romano-catolică din Poiana Micului, obligată de DSP să se autorizeze sanitar pentru cazarea pelerinilor, după ce 12 copii cazați aici au ajuns la spital5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei