Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 169 (7170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cu testerele antidrog

Șoferii suceveni vor fi testaţi pe loc, în câteva minute, pentru cocaină, heroină sau marijuana

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cele trei testere antidrog alocate de Poliţia Română pentru poliţiștii suceveni ar urma să fie folosite la o primă acţiune de control în trafic în următoarele zile, probabil chiar la finele acestei săptămâni. Poliţiștii suceveni trebuie să mai treacă printr-un instructaj înainte de a putea ieși la control în trafic.

În doar şase minute, poliţiştii vor afla pe loc, în trafic, dacă şoferul a consumat una din cele șase substanţe interzise pentru care este conceput acest tester: cocaină, heroină, opium, marijuana, metaamfetamină şi amfetamină. În baza acestui rezultat pe loc, poliţistul va avea deja indiciu de comitere a faptei, iar șoferul suspect de consum de substanţe interzise va fi transportat la spital, pentru recoltarea de probe suplimentare. De asemenea, se va deschide și dosarul penal de „conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanţe”. Codul Penal reunește cele două fapte și este bine de știut că răspunderea penală este aceeași.

Din cele trei testere, două vor fi folosite efectiv în trafic de poliţiștii rutieri suceveni, în timp ce al treilea va fi folosit de poliţiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Suceava – Serviciul Antidrog în cadrul activităţilor specifice.

 

Cum sunt testaţi șoferii și cum funcţionează testerul  

Aceste testere fac parte dintr-un sistem destul de complex și performant.

Șoferii vor primi aparatul în mână și vor plimba muștiucul de unică folosinţă printre buze și gingii și pe sub limbă timp de 2-3 minute. Testerul va fi introdus apoi într-un aparat care va indica în şase minute dacă șoferul a consumat una din cele şase substanţe interzise pentru care este conceput.

Sistemul va printa apoi un bon cu rezultatul la cele șase substanţe (pozitiv sau negativ), persoana testată, locaţia și motivul testării.

Având în vedere că este vorba până la urmă de doar două testere antidrog pentru controale în trafic la nivelul judeţului Suceava, se poate spune că este doar un început pe această linie a depistării șoferilor drogaţi. Testerele vor fi folosite preponderent la acţiunile de control pe timp de noapte, în zona cluburilor și a discotecilor.

Comisarul-șef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a declarat că un tester va fi folosit de Serviciul Rutier Suceava, iar al doilea de Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Suceava. Prin rotaţie, săptămânal, testerele vor ajunge și la celelalte formaţiuni rutiere din judeţ, a mai precizat ofiţerul.

Poliţiştii suceveni se lovesc tot mai des de cazuri de şoferi cu comportament deviant, care au alcoolemie 0 şi care cel puţin până acum nu puteau fi testaţi pe loc cu testere antidrog, cum ar fi normal.

Un amănunt important este că o persoană care consumă canabis poate ieşi pozitiv, în trafic, când este la volan, şi la destul de multă vreme după consum. Cu alte cuvinte, un şofer care a consumat canabis de mult timp se poate alege cu dosar penal pentru „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” atunci când este tras pe dreapta de poliţist în trafic, pentru control. Legea nu face deocamdată nici o diferenţiere cu privire la când a fost consumul, astfel că răspunderea penală este aceeaşi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șoferii suceveni vor fi testaţi pe loc, în câteva minute, pentru cocaină, heroină sau marijuana.
 Vizualizări articol: 1956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Șoferii suceveni vor fi testaţi pe loc, în câteva minute, pentru cocaină, heroină sau marijuana5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei