Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iul 2019 - Anul XXIV, nr. 169 (7170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pro şi contra

Opinii împărţite vizavi de modul în care jandarmii au imobilizat şi gazat un om care a murit ulterior

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Intervenţia în forţă a unui echipaj de jandarmi din parcul central din Vatra Dornei, soldată cu moartea unui bărbat în vârstă de 55 de ani, continuă să suscite o amplă discuţie, atât în mediul online, cât şi în comunitatea locală de la munte. Cele mai multe persoane din rândul celor care au vizionat înregistrarea cu tentativa de imobilizare şi încătuşare a lui Ioan Csapai, dar şi folosirea brutală a spray-ului lacrimogen pe care îl avea în dotare femeia jandarm Ana Maria Florescu, condamnă modul în care s-a intervenit. Unii merg chiar până la a considera intervenţia drept „execuţie în direct”, dar de partea cealaltă sunt persoane, printre care şi părinţii fetei care ar fi fost pipăită de Ioan Csapai, care cred că jandarmii şi-au făcut treaba corespunzător.

Despre Ioan Csapai se ştie că lucra la complexul Bradu-Călimani din Vatra Dornei de circa 35 de ani. Colegii de serviciu spun că nu a creat probleme niciodată şi susţin, aproape la unison, că a fost victimă a unei intervenţii brutale ce putea şi trebuia evitată.

„Îl cunosc de 40 de ani şi dacă ţipa cineva la el plângea. Eu nu ştiu să fi avut probleme cu poliţia, iar jandarmii au fost cam brutali”, a precizat Rodica Mitocar, şefa pe linie de serviciu a bărbatului decedat.

Şi o parte a locuitorilor din Vatra Dornei au considerat intervenţia de vineri una cu forţe disproporţionate şi cred că nu era nevoie de folosirea spray-ului lacrimogen, pentru că bărbatul oricum era la pământ. A fost şi o femeie care a replicat sec: „Bine i-a făcut!”.

Trebuie spus că Ioan Csapai era suspect într-un dosar penal care viza infracţiunea de act sexual cu un minor, iar victime ar fi fost doi băieţi, dintre care unul cu handicap. Dosarul nu era finalizat, ci era în faza de expertize, astfel încât la adresa lui Ioan Csapai nu era formulată nici o acuzaţie.

 

Gazat în plină faţă de la numai 10-15 cm

Intervenţia jandarmilor care s-a soldat cu decesul lui Ioan Csapai a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 19 iulie, în zona Parcului Municipal Vatra Dornei, cu ocazia Festivalului de Folclor pentru Copii și Tineret.

Totul a plecat de la o reclamaţie a unui tată, care le-a spus oamenilor legii că un bărbat i-ar fi pipăit fiica indecent de mai multe ori. Echipajul de jandarmi aflat în zonă l-a identificat ca suspect pe Ioan Csapai, iar încercarea de a-l încătuşa s-a transformat într-un fiasco total, care a fost filmată de o persoană aflată în parc.

Aceste imagini vor constitui un element important în ancheta demarată de Parchetul Militar Iaşi, care a preluat ancheta, iar un procuror al acestei instituţii s-a deplasat sâmbătă la Vatra Dornei pentru a discuta cu jandarmii implicaţi şi pentru a aduna probatoriul necesar.

Pe imagini se poate observa cum suspectul este la pământ, iar peste el sunt doi jandarmi. În jurul celor trei se învârtea o femeie jandarm, care la un moment dat scoate spray-ul lacrimogen pe care îl avea în dotare şi de la 10-15 centimetri pulverizează un jet spre faţa suspectului.

Potrivit normelor în vigoare, folosirea spray-ului lacrimogen este admisă doar când jandarmul este atacat, ceea ce nu este valabil în cazul de faţă, şi nu de la o distanţă mai mică de 1,5 metri de suspect.

Bărbatul imobilizat intră în stop cardio-respirator, iar la faţa locului este chemat de urgenţă un echipaj medical. A fost resuscitat şi readus la viaţă, iar ulterior echipajul medical l-a transportat la Spitalul Municipal Vatra Dornei, de unde a fost transferat de urgenţă la Suceava şi supus unei intervenţii chirugicale, dar în final s-a declarat decesul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Opinii împărţite vizavi de modul în care jandarmii au imobilizat şi gazat un om care a murit ulterior.
 Vizualizări articol: 3528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Opinii împărţite vizavi de modul în care jandarmii au imobilizat şi gazat un om care a murit ulterior5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei