Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 12 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 135 (7136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Risc

Vârsta medie la care adolescenţii români încep să bea este 14 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli. Adolescenţii şi tinerii reprezintă o populaţie în mod particular la risc, din cauza percepţiei inadecvate asupra consecinţelor alcoolului, arată directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Liliana Grădinariu, citând un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din aceleaşi date îngrijorătoare reiese că unul din zece decese la femeile cu vârsta între 15 şi 29 de ani şi unul din patru decese la bărbaţii de aceeaşi vârstă este legat de consumul de alcool. Dr. Grădinariu a subliniat că aproximativ 80% din adolescenţii români în vârstă de 16 ani au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool, vârsta medie la care aceştia încep să bea fiind 14 ani. Până la vârsta majoratului numărul băieţilor care consumă alcool se dublează. „Cei mai vulnerabili la efectele alcoolului sunt adolescenţii care încep să bea înainte de a împlini 15 ani. Aceştia au un risc de patru până la şapte ori mai mare de a deveni dependenţi de alcool, faţă de colegii lor care încep să bea după vârsta de 17 ani. Pe perioada adolescenţei, cu fiecare an câştigat fără consum de alcool, riscul dependenţei scade în medie cu 10 procente”, a afirmat dr. Liliana Grădinariu.

O altă categorie de risc o reprezintă gravidele, consumul de alcool fiind asociat cu moartea fătului, avort spontan, naştere prematură, creştere intrauterină deficitară a fătului, greutate mică la naştere a nou-născutului.

 

Acţiuni educative la colegiile Alimentar Suceava şi ,,Oltea Doamna” Dolhasca

Pentru prevenirea şi limitarea consumului de alcool în rândul adolescenţilor şi gravidelor, DSP derulează o campanie de informare pe tot parcursul acestei luni, sub sloganul „Nu merită să rişti!”.

În cadrul campaniei se desfăşoară mai multe acţiuni, printre care autoevaluarea consumului de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, la persoanele în vârstă de peste 15 ani, în 13 centre de testare; aplicarea intervenţiei scurte la persoanele aflate la risc de consum dăunător de alcool; îndrumarea persoanelor cu consum dăunător şi a celor cu tulburări clinice sau mentale din cauza alcoolului, spre serviciile medicale şi psihologice specializate; acţiuni educative la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava şi la Liceul Tehnologic ,,Oltea Doamna” Dolhasca, în colaborare cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava; distribuire de materiale promoţionale cu mesaje educative.

De asemenea, se va organiza un atelier de lucru cu tema „Nu merită să rişti!”, iar specialiştii Clinicii ALIAT Suceava vor prezentă informaţii despre efectele consumului de alcool asupra copiilor, tinerilor şi copiilor nenăscuţi, în data de 21 iunie a.c., la ora 11.00, la sediul DSP Suceava. Vor participa asistenţi medicali comunitari, studenţi de la Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava - Facultatea de Istorie şi Geografie, programul de studii Asistenţă Socială.

Campania este finanţată de Ministerul Sănătăţii prin Programul Naţional de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vârsta medie la care adolescenţii români încep să bea este 14 ani.
 Vizualizări articol: 1158 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vârsta medie la care adolescenţii români încep să bea este 14 ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei