Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 123 (7124)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nemulţumiri mari

Poliţiştii judiciarişti au drepturi spre zero, pe o lege scrisă pe o foaie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tot ceea ce înseamnă activitate de poliţie judiciară se desfăşoară în baza unei legi din anul 2004, cu zece articole care se încadrează lejer pe o pagină simplă A4. Situaţia este semnalată de comisarul Marius Ciotău, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP), organizaţia Suceava. Pentru cine nu este foarte familiarizat, poliţiştii judiciarişti sunt cei care realizează cercetarea în cadrul dosarelor penale, sub coordonarea procurorului de caz. Cu o lege absolut formală, scrisă parcă pe un colţ de masă, poliţiştii judiciarişti se plâng că nu au nici un fel de drepturi şi sunt expuşi în faţa celor pe care îi anchetează.

„Sunt multe cazuri în care 90% din probele din dosar sunt întocmite de poliţiştii judiciarişti. Din păcate, din ce în ce mai mulţi poliţişti sunt cercetaţi şi târâţi în anchete în care actele de urmărire penală sunt contestate de la A la Z. Practic, spre deosebire de procuror, poliţistul judiciarist nu are parte de nici o protecţie din partea legii”, spune Marius Ciotău. Acesta a subliniat că nimeni nu contestă dreptul unei persoane de a face plângeri sau contestaţii, însă acestea ar trebui să se poată face în anumite condiţii.

Legea 364 din 15 septembrie 2004, privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, nu recompensează financiar în mod diferenţiat poliţistul judiciarist şi nici nu îl scuteşte de alte obligaţii de serviciu. Consecinţa directă este că multe anchete stagnează chiar şi ani de zile în faza de urmărire penală.  

„Trebuie să existe o diferenţiere clară între poliţiştii judiciarişti şi ceilalţi poliţişti. Poliţia judiciară reprezintă sau ar trebuie să reprezinte etalonul instituţiei. Trebuie aşezată într-o ierarhie superioară faţă de celelalte structuri ale poliţiei. De asemenea, poliţistul judiciarist îndeplineşte zeci de activităţi suplimentare, ceea ce îl deprofesionalizează, iar activitatea lui e afectată. Dosarele stau în fişete, iar el participă la acţiuni rutiere, pe linie de pază, economic, arme etc. Fişa postului nu prevede clar obligativitatea de a presta strict aceste atribuţii de poliţie judiciară şi ar trebui luate măsuri”, a declarat Marius Ciotău.

Această supraaglomerare conduce la erori judiciare, precum şi la o lipsă de cursivitate în derularea activităţii de urmărire penală.  

Corpul Naţional al Poliţiştilor a demarat demersuri la Ministerul Afacerilor Interne pentru modificarea şi îmbunătăţirea legii poliţiei judiciare. Ministerul a răspuns solicitării şi aşteaptă propuneri din partea organizaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii judiciarişti au drepturi spre zero, pe o lege scrisă pe o foaie.
 Vizualizări articol: 2118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Poliţiştii judiciarişti au drepturi spre zero, pe o lege scrisă pe o foaie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mâncare bătrânească de cartofi cu leurdă (de post) Este foarte uşor de făcut, dar foarte gustoasă. Nu se recomandă a se consuma seara, pentru că dimineaţă vom mirosi foarte puternic a usturoi. Dacă această mâncare delicioasă este consumată în timpul zilei, problema mirosului neplăcut... Citeşte